eur:
393.65
usd:
368.22
bux:
66311.17
2024. április 24. szerda György
Gera Zoltán, a labdarúgó U21-es válogatott újonnan kinevezett szövetségi vezetőedzője a csapat első edzésén a telki edzőközpontban 2019. augusztus 12-én.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Gera Zoltán: nem mindenkinek kell Szoboszlai Dominik útját járnia

A sikert és a kudarcot is érdemes a helyén kezelni. Ha jönnek az eredmények, akkor az ember hajlamos mindent hibátlannak látni, kudarc esetén meg mindent teljesen rossznak. Ez azonban nem így működik – mondta a Gera Zoltán, az U21-es labdarúgó-válogatott szövetségi edzője.

Egységes a csapat, mindenkiben megvan a kölcsönös tisztelet, a játékosok tudják a feladatukat és megvan bennük a kellő önbizalom is – így értékelte a 2021-es Európa-bajnokságra kijutó, és a Nemzetek Ligája A-csoportjába felkerülő felnőtt labdarúgó-válogatott teljesítményét Gera Zoltán a Heteknek.

Az U21-es válogatott vezetőjeként úgy fogalmazott a Heteknek, hogy az önbizalom szempontjából kulcsfontosságú, hogy a fiatal tehetségek felé meglegyen a kellő bizalom a klubjuknál: ha ott rendszeresen szerepelnek, akkor nő az önbizalmuk, sokkal jobban teljesítenek, és így a szövetségi kapitány is hamarabb beválogatja őket. „És itt nem csak a légiósokról van szó: az NB I színvonala is javult, elég sok itthon játszó játékos van a válogatott keretben” – fogalmazott Gera.

Ami a fiatalok külföldre igazolását illeti, szerinte nem lehet általánosítani. „Van, akinek az jön be, hogy korán eligazol, van, akinek az, hogy akkor megy külföldre, ha már rendszeresen játszik az NB I-ben, és

olyan is előfordul, hogy a játékosnak haza kell térnie ahhoz, hogy azt a teljesítményt tudja nyújtani, amire az adottságai alapján képes.

Szóval nem lesz minden légiósból Szoboszlai Dominik, sőt talán többen vannak azok, akiknek nem jött be a külföldi igazolás” – mondta.

Arról is beszélt, hogy az U21-es válogatottnál kiemelkedően jó mentalitású fiatalokkal dolgozik együtt, „akikre nem kell rászólnom, hogy légy szíves, fussál, hanem hajlandók arra, hogy keményen dolgozzanak, nem gondolják magukról, hogy ők már kész játékosok”. Szerinte az ilyen típusú fiatalokból minél többre lenne szükség Magyarországon.

Gera Zoltán úgy látja, a magyar futball jelenleg nagyon jó helyzetben van, és azért kell most még keményebben dolgozni mindenkinek, hogy ez a sikersorozat ne pusztán fel­lángolás legyen.

„Persze a Nemzetek Ligája A-csoportjában nem lesz könnyű dolga a válogatottnak – fogalmazott Gera Zoltán –, ott már csak topcsapatok ellen fogunk játszani, de nem szabad tragédiaként felfogni azt sem, ha esetleg lesznek vereségeink. A sikert és a kudarcot is érdemes a helyén kezelni.

Ha jönnek az eredmények, akkor az ember hajlamos mindent hibátlannak látni, kudarc esetén meg mindent teljesen rossznak.

Ez azonban nem így működik, különösen nem a futballban. Építkezni kell, és ebben a folyamatban lehetnek átmeneti hullámvölgyek – mégis hinni kell az elvégzett mun­kában.”

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×