eur:
394.36
usd:
371.5
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Joachim Löw német szövetségi kapitány az oroszországi labdarúgó-világbajnokság F csoportja harmadik fordulójának Koreai Köztársaság - Németország mérkőzésén a Kazany Arénában 2018. június 27-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Robert Ghement

Belebukhat-e Joachim Löw a sevillai 0–6-ba?

A német válogatott kedd esti nagyon súlyos, „történelmi” veresége ismét felveti a kapitánykérdést, és persze azt is, hol van a jövőre velünk egy Eb-csoportban szereplő 2014-es világbajnok helye ma Európában. A válság nyilvánvaló.

A német (illetve 1950 és 1990 között: nyugat-német) labdarúgó-válogatott korábban mindössze háromszor kapott (legalább) hat gólt kedd estig története során. 1909-ben, Oxfordban az angol amatőröktől (0:9), aztán 1931-ben, Berlinben az osztrákoktól (0:6) és 1954-ben, Bázelben a magyaroktól, a világbajnoki csoportmérkőzésen (3:8). Tétmérkőzésen utóbbi volt eddig a Nationalelf legsúlyosabb veresége, de a kedd esti, sevillai 0–6 még ezen is túltesz.

Az alapkérdés alighanem a következő napokban az lesz, lemond-e Joachim Löw szövetségi kapitány, aki a korábbiakból következtethetően nagyon ragaszkodik a posztjához. „Jogi” Löw még a hagyományosan sokáig hivatalban lévő német szövetségi kapitány között is kiemelkedő mérleggel rendelkezik, 2006 óta a sevillai volt a 188. mérkőzése. (Az elődök közül Sepp Herberger 162, Helmut Schön 139, Berti Vogts 102 mérkőzésen dirigált.)

Működése első tizenkét éve kimondottan sikeres volt,

2014-ben világbajnok lett, 2008 és 2016 között minden Európa- és világbajnokságon legalább az elődöntőig jutott a csapatával.

Ám a legutóbbi időszak kudarcokkal teli, a 2018-as világbajnokságról, címvédőként, már a csoportmérkőzések után hazatérni kényszerült a csapata, amely aztán sem a 2018-as, sem a mostani, a 2020-as Nemzetek Ligája-sorozatban nem tudott a csoportjából a négyes döntőbe jutni.

Löw 2017-ben megnyerte a német válogatottal a Konföderációs Kupát, részben az egy évvel korábban olimpiai ezüstérmes játékosaira építve. Úgy festett, még a német B-válogatott is felveszi a versenyt a világ bármelyik csapatával. Ám a 2018-as kudarcot követően elhatározott generációváltás egyelőre nem hozott eredményt. A szövetségi kapitány

rengeteg játékost próbált ki, 2019-ben a tíz mérkőzésen 29 futballista, idén nyolc találkozón 34 játékos szerepelt.

Különösen gyakran változott a védelem összetétele, amely most látványosan összeomlott. A Kicker sportmagazin még kedden megszavaztatta olvasóit arról, hogyan állítanák össze a jövő nyári Európa-bajnokságra a 23-as keretet. Az alábbi névsort választották a szurkolók: Neuer, Ter-Stegen, Trapp (kapusok); Ginter, Gosens, Halstenberg, Koch, Klostermann, Max, Rüdiger, Süle (védők); Brandt, Can, Gnabry, Goretzka, Gündogan, Havertz, Kimmich, Kroos, Neuhaus, Reus, Sané, Werner. A sevillai kezdő tizenegy minden egyes tagja szerepel a névsorban.

Egy ilyen súlyos vereség után evidens lépés lenne a kapitány lemondása, Löw nem tett kedd este ilyen tartalmú nyilatkozatot, azt mondta, másoktól kellene megkérdezni, hogy aggódnia kell-e. Oliver Bierhoff csapatmenedzser kijelentette: „A Jogi Löw iránti bizalom teljesen megvan, abszolút. Ez a mérkőzés nem változtatott ezen.” Ez utóbbi nyilatkozat nem rímel a csapatmenedzser a mérkőzés előtt tett nyilatkozatára: „Löwöt az eredményei alapján kell megítélni.”

A Bild megjegyezte: Löw időnként furcsán közömbösnek tűnik. A következő napokban aligha tehet így.

A bulvárlap egyébként azt is tudni véli, hogy egy esetleges kapitányváltás után vagy

az U21-es válogatottat irányító korábbi Európa-bajnok csatár, az 58 éves Stefan Kuntz, vagy esetleg a 62 éves Ralf Rangnick lehet az utód.

A német csapat nagyon erős csoportba került a következő nyári Eb-re, a magyar válogatotton kívül a világbajnok francia és az Európa-bajnok portugál gárda is ellenfele lesz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×