eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pexels.com

A járvány egyáltalán nem vette el a doppingolási kedvet

A koronavírus-járvány sok esetben vitte rá a sportolókat a tiltott szerek használatára – mondta az InfoRádiónak a Magyar Antidopping Csoport vezetője.

Tiszeker Ágnes tájékoztatása szerint a Magyar Antitopping Csoportnak továbbra is vannak pozitív esetei, az anabolikus androgén szteroidoktól kezdve a stimulánsokon át az EPO-ig. Annak ellenére történik mindez így, hogy nincsenek versenyek, az olimpiai kvalifikációs versenyeket pedig a jövő évre halasztották, és a körülményeik egyelőre nem is minden esetben tisztázottak – tette hozzá.

Mindezek ellenére, a HUNADO fegyelmi tárgyalásai alapján

két okra vezethetők vissza a kihágások:

egyrészt a fizikai formának a fenntartására, ami „borzasztóan nehéz feladat”. Tiszeker Ágnes emlékeztetett, márciusra a sportolók közel csúcsformában voltak, és feszített tempóban készültek a júliusra várt olimpiára, majd ebből az adrenalindús környezetből hirtelen kellett visszavenniük egy alapfenntartó fizikai állapotra. A gyors izomfogyást pedig sokan úgy gondolták orvosolni, hogy doppingszerekhez nyúlnak.

A másik ok a motiváció, a versenyzőben élő tűz, hogy a jövő évi olimpiáig kitartson a kedv és a lendület, ami szintén nem kis feladat – tette hozzá az Antidopping Csoport vezetője, kiemelve, hogy mindez a pszichikai háttere a dolgoknak, de

nem azt jelenti, hogy bárkit mentesítene a felelősség alól, ha tiltott szerhez nyúl.

Mint fogalmazott, nagyon elkeseredett harc dúl a lelkekben és a fizikumokban, hogy a jövő évi olimpián egyáltalán el tudjanak indulni a sportolók.

Mindezek mellett generációváltás is megfigyelhető, és sok fiatal az utánpótlás-korosztályból úgy érezheti, átugorhat néhány évet, olyan nehéz időszakokat, amikor még nem jut ki az olimpiára, de már a tűz közelében van, a sportoló pedig tudvalevően vakmerő, és bármire képes ahhoz, hogy a legjobb eredményt elérje – jegyezte meg Tiszeker Ágnes, megismételve:

egyáltalán nem csökkent a doppingolási kedv, és ez világszerte tapasztalható.

Az idei évben is sokféle sportágban bukkantak pozitív esetekre, így az ökölvívásban, a birkózásban, a kajak-kenuban és vízilabdában is, ezek azonban nem azonos fajsúlyúak. Akadt, ahol enyhébb elbírálás alá eső, valamilyen kannabiszszármazék fogyasztását állapítottak meg a szakemberek, amelyek esetében 2021-től a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) szabályzata megengedőbb, és ha bizonyíthatóan nem a sporttevékenységgel áll összefüggésben, akár néhány hónapos büntetéssel is meg lehet úszni. Ami nem említhető egy napon az EPO-val, vagy az anabolikus androgén szteroidokkal, amikre szintén volt példa – tette hozzá a HUNADO vezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×