eur:
370.97
usd:
344.70
bux:
46850.16
2023. június 2. péntek Anita, Kármen
Nyitókép: UEFA.com

Indul a BL járványvédelmi hadművelete is Lisszabonban

A portugál fővárosba a Bajnokok Ligája nyolcas döntőjére érkező csapatoknak extrém szigorú előírásoknak kell megfelelniük a pályára lépés előtt és után is az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) vasárnapi döntése szerint.

Már érkeznek a csapatok a kontinens különböző részeiről a Bajnok Ligája lisszaboni nyolcas döntőjére. Az UEFA pedig rendkívüli szigorú orvosi protokollt írt elő a játékosok egészségének védelme érdekében - írta a eurosport.hosszabbitas.hu. Az egyik legfontosabb előírás, hogy a játékosok minden lépésénél ott kell lennie egy orvosnak és szigorúan be kell tartani az előírásokat. A részvétel feltétele, hogy két nappal az utazás előtt minden játékvezetőnek, futballistának, edzőnek és más alkalmazottnak teszten kell átesnie, amelyek eredményét el kell küldeni a szövetségnek.

Pozitív teszteredménnyel senki nem utazhat, akik pedig ennél korábban lettek pozitívak a vírusra, igazolniuk kell, hogy már átestek a betegségen és nem fertőznek.

Lisszabonban aztán újra tesztelnek minden érkezőt. Az előírásoknak köszönhetően szűrték ki, hogy az Atlético Madrid két sportolója elkapta a vírust (azóta ki is derült, kik). Mivel azonban a szombati teszteredmények csak vasárnapra lettek meg, addig pedig tovább fertőzhettek a mintegy százfős, BL döntőre érkező csapatban, ezért hétfőn újratesztelik a teljes kontingenst. Addig halasztják a lisszaboni utazást is, noha csütörtökön már a német RB Leipziggel találkoznának a BL negyeddöntőjében.

Egyelőre nem tudni, hogy játszhatnak-e majd, bár az orvosi protokoll szerint

ha egy vagy több koronavírusos tag van az együttesben, de rendelkezésre áll minimum 13 játékos, megrendezik a mérkőzést,

kivéve, ha karanténban kell tartózkodnia a többieknek. A teszteredmények fényében a portugál kormány dönti majd el, lesz-e csütörtökön mérkőzés.

A szabályok szerint egyébként minden, a BL-fináléra érkező kontingensnek korábban fertőtlenített géppel kell érkeznie, majd a reptéri VIP zónában újabb teszteken kell átesnie. A 48 óra letelte utáni második teszt helyszínéről ugyanennyi órával az érkezés előtt tájékoztatja az UEFA a vezetőket. Az itt pozitív tesztet produkálók nem léphetnek be a stadion 1-es, kizárólag a játékosoknak, edzőknek és játékvezetőknek fenntartott zónájába.

A stadionokban tilos a szauna, jakuzzi és egyéb közös medencék használata, masszíroztatni pedig külön szobában lehet, és minden alkalom után kötelező a fertőtlenítés. A játékosok csak saját kulacsból ihatnak, a stábnak és a cserejátékosoknak pedig a lelátón kell helyet foglalniuk egy méteres távolságtartással.

A csapatok külön-külön vonulnak a pályára, megtiltják a kézfogást és minden más érintkezést is a játékosoknak.

Elmarad a mérkőzést felvezető show, és a meccs utáni interjúk is. A labdaszedőknek – 4-6 fő maximum – maszkot kell viselniük, legfeljebb két méterre közelíthetik meg a labdarúgókat, és meccs előtt, valamint a szünetben fertőtleníteni kell a kezüket, ahogy a szünetben a labdákat is az erre kijelölt személyeknek.

A csapatokat kísérő klubelnök és vezetők számára ajánlásokat fogalmazott meg az UEFA, mivel őket nem tesztelik kötelezően. E szerint klubonként legfeljebb 10 ember vehet részt a fináléban, de azt javasolják nekik, hogy a csapattól külön utazzanak, másik hotelben szálljanak meg, valamint hogy ne érintkezzenek a focistákkal és a stábjukkal. A szövetség persze azt tartaná a legideálisabbnak, ha a csapatok számára egy-egy szállodát foglaljanak le a klubok. Ha azonban ez nem megoldható, akkor a játékosok lakjanak egyágyas szobákban, és lehetőleg ne érintkezzenek a többi vendéggel.

A kieső kluboknak pedig minél gyorsabban el kell hagyniuk Lisszabont.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Magához tért Amerika, pluszban zártak a tőzsdék

Magához tért Amerika, pluszban zártak a tőzsdék

Az amerikai képviselőház szerdán késő este megszavazta az adósságplafon felfüggesztéséről szóló törvényjavaslatot, és ezzel a szenátus elé terjesztette azt. A lépés óvatos optimizmust hozott a piacokra, az ázsiai tőzsdék jellemzően emelkedtek, és az európai börzéken is mérsékelt emelkedés látszott, és az USA-ban is javult a hangulat. A hazai részvénypiacon a magyar kormány tegnap este bejelentett lépéseire reagált a magyar tőzsde.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×