eur:
392.89
usd:
366.89
bux:
66389.03
2024. április 25. csütörtök Márk
MĂĄrton GĂĄbor
Nyitókép: TÓTH ELLA

Ezért meglepő Márton Gábor kinevezése

Márton Gábor lett a MOL Fehérvár FC vezetőedzője. A székesfehérvári klub legutóbb 2010 nyarán kezdte magyar edzővel az idényt. Az OTP Bank Liga 2020–2021-es idényében várhatóan a vezetőedzők egyharmada lesz külföldi, beleértve a magyar anyanyelvű, de a (cseh)szlovák futballkultúrában felnőtt Hornyák Zsoltot is.

A Vidi 2010-ben dr. Mezey György irányításával kezdte az idényt, majd a következő tavasszal bajnoki címet nyert, az elsőt története során. Ám a következő szezont már külföldi vezetőedzővel kezdte, mint ahogy azóta mindegyiket. 2011-ben és 2012-ben Paulo Sousa, 2013-ban José Gomes, 2014-ben Joan Carrillo, 2015-ben Bernard Casoni, 2016-ban Henning Berg, majd 2017-ben, 2018-ban és 2019-ben Marko Nikolics ült az első fordulóban a vezetőedző helyén a kispadon. (A szerb edzőnél csak két legenda, Kovács Ferenc és az Aranycsapat balhátvédje, Lantos Mihály irányította több mérkőzésen a fehérvári klubot az NB I-ben.) Az elmúlt tíz évben irányította ugyan magyar edző a Vidit, előbb beugróként Pető Tamás, majd Horváth Ferenc, de nem a szezon rajtjától.

Márton Gábor kinevezése azt valószínűsíti, hogy lezárult így a Vidinél egy magyar futballtörténelmi szempontból is különleges periódus, korábban soha, még az előző évszázad tízes éveiben brit edzőket szívesen alkalmazó MTK-nál sem fordult elő, hogy egy évtizeden keresztül külföldi trénerrel kezdjen egy csapat a magyar bajnokság legfelső osztályában.

Ilyen szempontból most a Ferencváros a rekorder, amely 2012-ben, Détári Lajos edzői korszakában kezdett legutóbb magyar edzővel bajnoki idényt. Az egykori hétszeres világválogatott középpályást mindössze négy mérkőzés után Ricardo Moniz váltotta, azóta – Máté Csaba 2013. decemberi egymeccses beugrását nem számítva – csak külföldi edzők dirigálták a Fradit. Sorrendben Moniz, majd Thomas Doll és Szerhij Rebrov.

Újpesten 2011 ősze óta jellemzően ugyancsak külföldi edzőkben bíznak a tulajdonosok, Mészöly Géza menesztése óta mindössze Kozma István kapott magyarként vezetőedzői kinevezést, 2013 nyarán. Előtte Zoran Szpisljak, Marc Leliévre, Jos Daerden, majd újra Marc Leliévre, utána Nebojsa Vignjevics, majd Predrag Rogan irányította a lila-fehéreket.

A Bp. Honvédnál 2012-től 2018-ig, Supka Attilától Supka Attiláig volt egy hosszú „külföldi” korszak, amelyben Marco Rossi, Pietro Vierchowod, Jasper de Muijnck, majd újra Marco Rossi, Erik van der Meer és a legutóbbi idényben Giuseppe Sannino is dirigálta a csapatot, a sort két beugró magyar, Simon Miklós (4 meccs) és Csábi József (5 meccs) szakította meg. Ritkán kiemelt érdekesség, hogy a jelenlegi magyar szövetségi kapitány, Marco Rossi 135 mérkőzésen dirigálta a kispesti klubot, nála többször csak idősebb Puskás Ferenc, Tichy Lajos, Komora Imre és Supka Attila volt a Kispest, illetve a Bp. Honvéd vezetőedzője.

A 2020–2021-es idényre készülve tizenegy élvonalbeli klub edzője már ismert, Zalaegerszegen is hamarosan bejelentik, ki foglalja el Márton Gábor helyét. Vélhetően magyar edző kerül a posztra, Végh Gábor tulajdonos azt nyilatkozta, „fiatal, de rutinos magyar edző kinevezése várható”, e mondat ráillik, a legtöbbet emlegetett jelöltekre, Waltner Róbertre és Preisinger Sándorra. Elfogadva, hogy hazai edző kapja a munkát, a következő szezonban a Ferencváros (Szergej Rebrov), a Puskás Akadémia (Hornyák Zsolt), az Újpest (Predrag Rogan) és az újonc MTK (Michael Boris) vág majd külföldi futballkultúrában felnőtt edzővel az idénynek.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Nem csak a férfiaknak van helye az autóiparban

Nem csak a férfiaknak van helye az autóiparban

Egyre több kutatás mutat rá, hogy az a vállalat, ahol férfi és női vezetők is részt vesznek a vállalatirányításban, üzletileg is sikeresebbek. Emellett számos tanulmány erősíti meg, hogy a vegyes csapatok a vállalat minden szintjén jobb termékeket és szolgáltatásokat fejlesztenek. A Bosch idén tizenegyedik alkalommal, négy helyszínen engedett bepillantást az autóipari innováció és gyártás világába a Lányok Napján. A Bosch maklári telephelyén a tudományok és a technológia iránt érdeklődő fiatalok a járműalkatrész-gyártással ismerkedhettek meg.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×