eur:
394.52
usd:
370.35
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
London, 2012. január 19.A 2012-es londoni nyári olimpiát előkészítő bizottság, a LOCOG által közreadott kép, amelyen a nyári játékok doppingellenőrző laboratóriumának egyik munkatársa dolgozik a dél-anfliai Harlowban 2012. január 19-én. A sportolóktól bekért mintegy 6250 mintát fogják itt megvizsgálni a nyári játékok alatt. (MTI/EPA/LOCOG) *** Local Caption *** 00000403068095
Nyitókép: MTI/EPA/LOCOG

Több tucat doppingoló csettinthet most az olimpia tolása miatt

Szám szerint negyven. A legtöbben ott is lehetnek Tokióban, mert egy éven belül lejár az eltiltásuk.

A doppingvétség miatt eltiltott atléták közül körülbelül negyvennek kedvez, hogy jövő nyárra halasztották a tokiói olimpiát.

A sportág tisztaságát felügyelő nemzetközi testület becslése szerint jelenleg kétszáz atléta nem versenyezhet eltiltás miatt, közülük negyvenen idén nyáron nem indulhatnának az ötkarikás játékokon, jövőre viszont ott lehetnek a mezőnyben, hiszen közben letöltik a büntetésüket.

"Ez nem tűnik igazságosnak, hiszen így indulhatnak azon az eseményen, amelyet ki kellett volna hagyniuk"

- mondta Brendan Boyce ír gyalogló.

Gamze Bulut török futó például 1500 méteren ezüstérmet nyert 2012-ben Londonban, de törölték az eredményét a biológiai útlevelének szabálytalanságai miatt. Eltiltása négy évre szól, 2016-ban kezdődött és idén május 29-én jár le, így a halasztással több mint egy év áll majd rendelkezésére a felkészüléshez.

"Minden tőlem telhetőt megteszek a részvétel érdekében. Remélem, ott lehetek majd" - mondta a 27 éves futó.

Lily Partridge brit hosszútávfutó közölte, súlyos doppingvétségeket követően nem hisz a második esélyben, hacsak valaki nem nyújt komoly segítséget a doppingellenes hatóságoknak, de akkor sem kellene az illetőnek kiváltságokat kapnia, hogy versenyezhessen és pénzt kereshessen a sportból.

Witold Banka, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elnöke szerint a koronavírus-járványra hivatkozva nem variálhatnak az eltiltásokkal.

"A sportolók nem választhatják meg, mikor legyenek eltiltva, és a doppingellenes szervezetek sem. Ez teljes mértékben összhangban van bizonyos elvekkel és jogszabályokkal.

Ha az eltiltás lejár, a büntetés végrehajtottnak tekintendő"

- vélekedett.

A 2021. július 23-án kezdődő olimpián több mint 11 ezer sportoló - köztük kétezer atléta - versenyez 33 sportágban.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×