eur:
393.93
usd:
364.68
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Wikipedia

50 év, 50 meccs: futballnosztalgia karantén idejére – 1970

Ötven év, ötven mérkőzés. A legjobbak a legjobbakból. A Crème de la crème. Az Infostart.hu összeállította az elmúlt fél évszázad legfantasztikusabb futballmeccseit, minden évből egyet. A kezdet 1970, a mexikói világbajnokság elődöntője.

Fura a helyzet: a mexikói Mundial csúcspontja bizonyos szempontból a brazilok játéka volt. Különleges előzmények után – a szakmáját mesterien értő, de kiszámíthatatlan lelkületű, esetenként pisztollyal hadonászó João Saldanhát a torna előtt Mario Zagallo váltotta, aki valójában három középcsatárt állított a támadósorába – végigverte a világot az arany-zöld mezes gárda, amely így 1958 és 1970 között három világbajnokságot megnyert. A Félix – Carlos Alberto, Brito, Piazza, Everaldo – Gerson, Clodoaldo – Jairzinho, Tostão, Pelé, Rivellino tizenegyet sokan minden idők legerősebb válogatottjának tartják.

Ez a csapat – Gordon Banks világhíressé lett vetődése és bravúrja ellenére – 1:0-ra megverte a címvédő angolokat, simán kiejtette a brazil Didi által irányított, meglepően jó peruiakat, Pelé csodáival simán elbúcsúztatta az elődöntőben az uruguayiakat. Utóbbival óriási lelki tehertől szabadította meg országa több tízmilliós futballrajongó táborát: ez volt a két csapat első világbajnoki mérkőzése az 1950-es riói „döntő” óta. A fináléban sem adta alább: a harmadik világbajnoki címét nyerő Pelé, a tornán minden meccsén gólt szerző Jairzinho, a távolról is mesterien tüzelő Gerson, s a csapatkapitány, a jobbhátvéd Carlos Alberto látványos góljával 4:1-re verte az olaszokat. Csodálatos mérkőzés volt – de még ennél is akadt jobb a látványos mérkőzések világbajnokságán.

Az elődöntőben az Európa-bajnoki címet védő Squadra Azzurra 120 perces csatában 4:3-ra verte az előző világbajnokság ezüstérmesét, a nyugatnémet válogatottat. Az olaszok azóta is ezt a meccset nevezik az évszázad mérkőzésének, mi több, a mexikói Azték Stadionban emléktábla őrzi a Partido del Siglónak, az Évszázad mérkőzésének emlékét.

A két európai óriás találkozóján Olaszország vezetést szerzett Roberto Boninsegna révén, majd a szokásos receptet alkalmazva védekezésbe vonult. Ez a taktika majdnem sikert hozott, azonban a 90. percben az akkor már hét éve olasz klubokban, a Mantovában, az AS Romában, majd az AC Milanban futballozó Karl-Heinz Schnellinger tett róla, hogy a csata ne dőljön el a rendes játékidő alatt. Az volt az egyetlen gól, amelyet pályafutása során a nyugatnémet válogatottban szerzett! Mi több: a Milan tagjaként 1965 és 1974 között kilenc szezonban egyetlen gól nélkül maradt. Az olaszok alig bírtak az indulataikkal a bekapott gól után, azt kiabálták a szőke németnek, hogy soha többé nem térhet vissza Olaszországba.

A németek hősiesen küzdöttek, Franz Beckenbauer még kificamodott vállal is a pályán maradt. Brian Glanville, a szerencsére még ma is köztünk lévő, jövőre már kilencvenéves kiváló futballszakíró okkal írta a találkozót követő elemzésében, hogy a „Császár” sérülése, az ellene elkövetett brutális szabálytalanság volt a mérkőzés valódi fordulópontja. Beckenbauer hősiesen visszaállt, de már nem tudott úgy részt venni a támadásépítésben (akkor még középpályást játszott), mint korábban.

A hosszabbításban potyogtak a gólok, sem előtte, sem azóta nem esett öt gól egy világbajnoki mérkőzés 2x15 percében. Gerd Müller vezetést szerzett a németeknek, majd Tarcisio Burgnich és Gigi Riva révén a Squadra Azzurra fordított, 3:2. Müller, a torna gólkirálya még kiegyenlített, mielőtt Gianni Rivera végleg eldöntötte a gigászi küzdelmet.

Az olaszok nyertek, továbbjutottak, a tifosók otthon, szerte az országban ünnepeltek. Az egyik legérdekesebb véleményt Nando dalla Chiesa újságíró fogalmazta meg, aki szerint ez egy olyan ritka győzelem volt, amelyet az egész ország magáénak érzett. Nem csupán az északi rész, de a déli is. Hiszen a korábbiakkal ellentétben a szárd Cagliari négy játékosa révén ők is a siker részesének tarthatták magukat.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×