eur:
392.43
usd:
367.23
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Sós Csaba egyetemi docens, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitányaa Testnevelési Egyetem uszodájában 2017. január 27-én. A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöksége január 25-i ülésén úgy döntött, hogy átalakítja a szövetségi kapitányi posztot, a feladatot Sós Csaba szakmai alelnök vesz át.
Nyitókép: Illyés Tibor

Sós Csaba: megtalálta a jó utat Hosszú Katinka, de maradt két nagy kérdés

Az eddigi jelek szerint jó úton jár a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka, hogy sikeres legyen a jövő nyári tokiói olimpián, de többet nem lehet most kijelenteni – nyilatkozott Sós Csaba az InfoRádió Aréna című műsorában. A magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya azt is elmondta: egymás után utaznak el a napokban edzőtáborozni a legjobb magyar versenyzők.

Örül az úszóválogatott szövetségi kapitánya annak, hogy Hosszú Katinka túl van a 2018-as éven. „Ez egy borzalmasan nehéz év volt, magánéleti és szakmai szempontok miatt” – fogalmazott Sós Csaba. Mivel az ő esete kimondottan egyedi, így se recept, se tapasztalat nincs a jó megoldás tekintetében, hagyatkozni kell az úszónő megérzéseire – tette hozzá.

Hosszú Katinka jó edzőt választott a folytatáshoz – vélekedett a szövetségi kapitány, hangsúlyozva: a 2020-as olimpia lesz a páros számára az igazi megmérettetés. Mint mondta: az olimpián történnek érthetetlen események is. Volt, hogy gyorsúszásban a győztes kínai versenyző jobb időt úszott, mint a férfi bajnok – emlékeztetett.

„Mindenki a győztest akarja megverni, és a győztesnek is újra tudnia kell, hogy hogy jön csúcsformába arra az időpontra”

– fogalmazott.

Sós Csaba szerint az olimpiához vezető úton Hosszú Katinka új edzőjével, Petrov Árpáddal a jó utat találta meg, de két különbség lesz a riói és a tokiói olimpia között. Előbbi előtt ugyanis – bár világbajnokként érkezett – olimpiai érme nem volt, kérdés, hogy a belső késztetés, motiváció, ami általában jellemzi, meglesz-e benne, illetve, hogy a 31 éves test is úgy bírja-e a versenyzést, mint a 27 éves.

Az úszóválogatott szövetségi kapitánya szerint Hosszú Katinka esélyes az olimpiai címvédésre.

A következő heteket melegben töltik a sportolók

Az év fő versenye a júliusi dél-koreai világbajnokság, illetve a budapesti ifjúsági világbajnokság augusztusban a Duna Arénában – tájékoztatott Sós Csaba. A szövetségi kapitány kiemelte: a magyar sportolók – ahogy az 1970-es évek második felétől mindig – az úgynevezett három makrociklusos felkészülési rendszerben dolgoznak. Az alapozás szeptembertől decemberig tartott, a most kezdődő második makrociklusban a fő megméretés a debreceni országos bajnokság lesz március végén, a harmadik szakaszt pedig a világbajnokság zárja le.

Sós Csaba elmondta: a versenyzők a tervezett munkát elvégezték, a készülés a megfelelő ütemben zajlik. Kisebb problémák előfordultak, Sós Csaba Kapás Boglárka példáját említette, aki decemberben a rövidpályás világbajnokság előtt megbetegedett, így egy versenyszámot még leúszott, a többit azonban nem erőltették. A szövetségi kapitány azt jósolja, hogy mivel az idősebb úszók nem lesznek fiatalabbak, a fiatalok pedig egyre érettebbek lesznek, idén várható elmozdulás az erőviszonyokban.

A magyar éghajlati viszonyok között ilyenkor jönnek a járványok, gyakoriak a megbetegedések,

„az úszásban pedig nincs annál rosszabb, mint amikor valaki nem edz”.

A gyengébb teljesítmény is jobban tolerálható, és a formába hozás szempojtéból könnyebben kezelhető, mint ha valaki beteg, és emiatt kihagy.

Így a versenyzők ilyenkor meleg égövi edzőtáborokba mennek – árulta el Sós Csaba, hozzátéve: a bevált helyszíneket idén is meglátogatják, sokan utaznak Thaiföldre, mások Floridába, Ciprusra, Törökországba vagy Izraelbe mennek edzeni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 14:15
2024. április 26. 12:47
×
×
×
×