eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pexels

Félmilliárdos futballfizetés - nem minden az adózás

Jövőre a duplájára, 500 millió emelkedik az egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulás, az ekho alapján adózó sportolóknál a bevétel éves felső határa. Dénes Ferenc sportközgazdász szerint vonzó lehet az új határ, de ekkora fizetés üzleti alapon egyik sportágban sem termelhető ki.

A sportolók esetében a javaslat alapján január elsejétől 500 millió forintra emelkedik a kedvezményes adózási forma felső határa. Ilyen jövedelemmel leginkább a legnagyobb hazai futballcsapatok játékosai rendelkezhetnek, ez nekik lehet fontos, illetve az őket foglalkoztató társaságoknak.

Jobban megéri így alkalmazni, mert nem kell számolni az egyéni járulékokkal sem

- mondta az InfoRádióban Hegedüs Sándort, az RSM adóüzletág-vezetője.

Az adókulcs a magánszemélynél 15 százalék, ez magában foglal minden kötelezettséget, tehát lényegesen kedvezőbb, mert annyi közterhet fizet, mint a személyi jövedelemadó, de az egyéb járulékokat már nem vonják le tőle. A kifizetőnek 19,5 százalékos ekhót kell megállapítani, ami közelít az egyéb foglalkoztatottak terheihez, nincs érdemi különbség.

A szakember elmondta azt is, hogy a sporthoz kötődő szakemberek esetében nem fog emelkedni a 250 millió forintos eddigi felső határ. Az eredeti ekhós kör, a művészek, filmesek, újságírók esetében az értékhatár 60 millió forint marad.

"Egyértelműen vonzóbb lesz a játékosoknak a magyar piac, azoknak, akik elérhetők a magyar futball számára, mert a fizetések jóval magasabbak a kiemelt külföldi ligákban - vélekedik Dénes Ferenc sportközgazdász, mert szerinte

az 500 millió forintos fizetés, amelyből csak 15 százalékot kell adózni, komolynak számít már Európában is,

például a legjobb török játékosoknak, de még az olasz liga átlagos futballistáinak is kihívást tud majd jelenteni.

"A realitás azonban az, hogy a magyar sportpiac nem képes eltartani üzleti alapon ilyen fizetésekkel játékosokat. Kicsi a piac mérete, a jegybevétel, a valós televíziós bevétel. Ezzel együtt a magyar sportban irdatlan sok pénz van, ami javarészt közvetlen vagy közvetett állami támogatásokból származik. Innentől csak sportpolitikai döntés kérdése, hogy mekkora összeggel támogatjuk az adófizetők pénzéből ezeket a sportágakat, csapatokat" - mondta a sportközgazdász, és hozzátette, kézilabdában, vízilabdában egyértelműen látszik, hogy világsztárokat is tudnak igazolni a magyar élklubok, de a jégkorongban is látszik a tendencia.

"Ekkora fizetés üzleti alapon azonban egyik sportágban sem termelhető ki Magyarországon"

- mondta Dénes Ferenc.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×