INFORÁDIÓ
2022. május 21. szombat
Konstantin

ekho

adó

javaslat

dénes ferenc

rsm

Félmilliárdos futballfizetés - nem minden az adózás

Félmilliárdos futballfizetés - nem minden az adózás

InfoRádió

Jövőre a duplájára, 500 millió emelkedik az egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulás, az ekho alapján adózó sportolóknál a bevétel éves felső határa. Dénes Ferenc sportközgazdász szerint vonzó lehet az új határ, de ekkora fizetés üzleti alapon egyik sportágban sem termelhető ki.

A sportolók esetében a javaslat alapján január elsejétől 500 millió forintra emelkedik a kedvezményes adózási forma felső határa. Ilyen jövedelemmel leginkább a legnagyobb hazai futballcsapatok játékosai rendelkezhetnek, ez nekik lehet fontos, illetve az őket foglalkoztató társaságoknak.

Jobban megéri így alkalmazni, mert nem kell számolni az egyéni járulékokkal sem

- mondta az InfoRádióban Hegedüs Sándort, az RSM adóüzletág-vezetője.

Az adókulcs a magánszemélynél 15 százalék, ez magában foglal minden kötelezettséget, tehát lényegesen kedvezőbb, mert annyi közterhet fizet, mint a személyi jövedelemadó, de az egyéb járulékokat már nem vonják le tőle. A kifizetőnek 19,5 százalékos ekhót kell megállapítani, ami közelít az egyéb foglalkoztatottak terheihez, nincs érdemi különbség.

A szakember elmondta azt is, hogy a sporthoz kötődő szakemberek esetében nem fog emelkedni a 250 millió forintos eddigi felső határ. Az eredeti ekhós kör, a művészek, filmesek, újságírók esetében az értékhatár 60 millió forint marad.

"Egyértelműen vonzóbb lesz a játékosoknak a magyar piac, azoknak, akik elérhetők a magyar futball számára, mert a fizetések jóval magasabbak a kiemelt külföldi ligákban - vélekedik Dénes Ferenc sportközgazdász, mert szerinte

az 500 millió forintos fizetés, amelyből csak 15 százalékot kell adózni, komolynak számít már Európában is,

például a legjobb török játékosoknak, de még az olasz liga átlagos futballistáinak is kihívást tud majd jelenteni.

"A realitás azonban az, hogy a magyar sportpiac nem képes eltartani üzleti alapon ilyen fizetésekkel játékosokat. Kicsi a piac mérete, a jegybevétel, a valós televíziós bevétel. Ezzel együtt a magyar sportban irdatlan sok pénz van, ami javarészt közvetlen vagy közvetett állami támogatásokból származik. Innentől csak sportpolitikai döntés kérdése, hogy mekkora összeggel támogatjuk az adófizetők pénzéből ezeket a sportágakat, csapatokat" - mondta a sportközgazdász, és hozzátette, kézilabdában, vízilabdában egyértelműen látszik, hogy világsztárokat is tudnak igazolni a magyar élklubok, de a jégkorongban is látszik a tendencia.

"Ekkora fizetés üzleti alapon azonban egyik sportágban sem termelhető ki Magyarországon"

- mondta Dénes Ferenc.

Nyitókép: Pexels

Kapcsolódó hang

Ekho sportolóknak: Hegedüs Sándor
 
Ekho sportolóknak: Dénes Ferenc
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018