eur:
393.27
usd:
366.82
bux:
66705.95
2024. április 25. csütörtök Márk

Messi-rajongó edző mentheti meg a Real Madridot

Kis Indiánnak, Indiecitónak becézték-becézik a futball világában a Real Madrid új, egyelőre két hétre megbízott edzőjét. Santiago Hernán Solari családjában a férfiak szinte mind ismert futballisták voltak, a becenevét az El Indiónak nevezett nagybácsiról, Jorgéról kapta, a hatvanas években nemzetközi hírű játékos volt.

Nagyjából beigazolódott, amire számítani lehetett a Real Madridnál: átmenetileg Santiago Solari kapott megbízást a csapat irányítására. Ugyanakkor nem elhanyagolható különbségként Antonio Contére nem vár a klub, mint kiderült (de vajon miért csak az utolsó pillanatban derült ki?), sem az olasz edző, sem a játékosok nem akarnak a másikkal dolgozni.

Egy elkerülhetetlen volt: Julen Lopetegui menesztése. Négy és fél hónappal ezelőtt még ő volt a világ egyik legünnepeltebb edzője, 2016 óta tartó szövetségi kapitányi munkája során egyetlen vereséget sem szenvedve készült a spanyol csapat élén az oroszországi világbajnokságra. Ám megállapodott a Real Madriddal arról, hogy átveszi Zinedine Zidane megüresedett helyét a torna előtt, s ezért a Spanyol Labdarúgó-szövetség azonnali hatállyal menesztette.

Lopetegui a királyi klubnál mindössze 126 napot tölthetett el,

meglehetősen formálisnak és mézes-mázosnak hat a Real Madrid az elbocsátást bejelentő közleményének azon része, amely megköszöni Lopetegui e periódusban a klubnál végzett munkáját.

Az AS a korábbi kapus gyors menesztésével kapcsolatban megjegyezte, hogy a Real Madridnál a jelek szerint csak a külföldi edzőknek van tekintélyük, s bennük van igazi bizalom.

A spanyolokat ugyanis Florentino Pérez érájában átlagosan 144 nap után menesztik.

Néhány példa: Antonio Camacho 117, Garcia Remon 101, López Caro 161, Rafa Benítez 215 napig maradhatott. Pérez 2000 óta elnök, a 2006 és 2009 közötti periódusban azonban nem ő állt a klub élén. Abban a korszakban is volt spanyol edzője a csapatnak, Juande Ramos. ő sem sokkal javítja a kétezres évek spanyol Real Madrid-edzőinek statisztikáját, 198 nap jutott neki. A legutóbbi sikeres hazai edző a klubnél Vicente Del Bosque volt, aki a Pérez-éra elején hét trófeát is nyert, de ő a kinevezését még a presidente hatalomátvétele előtt kapta.

Ha már Péreznél tartunk – tekintettel arra is, hogy Cristiano Ronaldo éppen egy a France Footballban hétfőn megjelent interjúban osztotta meg a nagyvilággal, hogy az elnök miatt hagyta el a Real Madridot –, érdemes megjegyezni, hogy az elmúlt hetek a madridi sportsajtó krémjében, értsd, a Marcában vagy az AS-ban nem akadt olyan e témával kapcsolatos szavazás, amelynek végeredménye ne az lett volna: Florentino Pérez a leginkább hibás a kialakult helyzetért. Egy hétfői ankét szerint Pérez a fő bűnös, a második legnagyobb szelet a felelősség tortájából a játékosoknak jár, s csak a harmadik Lopeteguié.

Az egyik legnagyobb „vád” Pérezzel kapcsolatban, hogy az utóbbi években csak eladott, s főleg a támadószekcióba nem vett minőségi játékosokat. Ugyancsak az AS összeállítása szerint 2014 óta a Barcelona 434 millió euróval többet költött új játékosra, mint a „királyi klub”. Ebben a periódusban a legdrágább vétel a még tizenéves brazil Vinícius Júnior volt 45 millió euróért, a 18 éves játékos 12 percet játszott eddig a spanyol élvonalban, ellenben Solarinál, a Castillában (a Real Madrid B csapatában) öt mérkőzésen négy gólt lőtt.

Miután Antonio Contét megfúrták a játékosok (is) – állítólag Sergio Ramos nyilatkozata volt a döntő ebben a tekintetben – egyértelművé vált, hogy Solari kerül a csapat élére. Egyelőre két hétre, a novemberi válogatott mérkőzések miatti szünetig. Négy mérkőzése lesz addig a csapatnak, a Melilla ellen a Király-kupában, a Valladolid ellen a bajnokságban, a Viktoria Plzeń ellen a Bajnokok Ligájában, s végül a Celta ellen ugyancsak a bajnokságban. Ezek alatt kell(ene) megmutatni Solarinak, hogy rátermett a feladatra.

A 42 éves egykori középpályás a Real Madrid történetének negyedik argentin edzője Luis Carniglia, Alfredo Di Stéfano és Jorge Valdano után. A háromból kettő nyert bajnoki címet a csapattal, Di Stéfano nem. Solari számára, ha meg is hosszabbítják majd esetleg a mandátumát, ebben a szezonban aligha ez a realitás.

Azt mondják róla, szíve a Real Madridé, de egyszersmind óriási Messi-rajongó – egyébként ő is Rosarióban született, mint a Barcelona világklasszisa. Profi pályafutása első szakaszában Argentínában játszott (River Plate), majd 1999-ben az Atlético Madrid hozta át Európába. 2000 és 2005 között a Real Madridban, utána a milánói Interben, aztán otthon a San Lorenzóban, illetve Mexikóban az Atlantéban és Uruguayban a Peñarolban futballozott, a Reallal hét, az Interrel hat fontos titulust nyert. Öt éve dolgozik a Real Madrid edzői stábjában, 2013-tól az ifikkel foglalkozott, majd Zinedine Zidane „előléptetése” után fél évvel átvette a Castillát. Az édesapja, Eduardo és a nagybátyja, Jorge is kiváló futballista volt a hatvanas-hetvenes években, négy testvére közül kettő, David és Esteban ugyancsak játszottak. Az egyik unokatestvére, Natalia férje Fernando Redondo. A felsorolt rokonok mindegyike – David Solari kivételével – argentin válogatott volt.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta az érintett piaci szereplőkkel együttműködve, ezt megelőzően pedig biztosítási termékek ÁSZF-jeit tette egyértelműbbé a fogyasztók számára. A hatékony „puha” felügyelési eszközök és az intézmények fogyasztóbarát hozzáállása miatt nem volt szükség közérdekű keresetek indítására a tisztességtelen feltételek módosítása érdekében - közölte a felügyelet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 06:13
×
×
×
×