INFORÁDIÓ 
2020. július 11. szombat
Lili, Nóra

vízilabda

vári attila

faragó tamás

Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség újonnan megválasztott elnöke (b) és Kemény Dénes leköszönő elnök a szervezet tisztújító közgyűlésén a Duna Arénában 2018. szeptember 30-án.

Vári Attila: XXI. századi szintre kell emelni az utánpótlásképzést

Infostart

Központi akadémiai rendszer, szakemberképzés, erős sportdiplomácia, a támogatási rendszer reformja - ezeket említette elsőként az InfoRádióban a Magyar Vízlabda Szövetség új elnöke, amikor a programjáról kérdezték. A 42 éves, kétszeres olimpiai bajnok Vári Attila Kemény Dénest váltja a poszton.

A Magyar Vízilabda Szövetség nagyon komoly mérkőzésmennyiséggel dolgozik a mindennapokban, heti több száz mérkőzést kell a szövetség égisze alatt lebonyolítani - mondta az InfoRádiónak az új elnök, aki épp ezért a folyamatosság fontosságát is hangsúlyozta.

Vári Attila úgy látja, hogy fejleszteni kell, ahogy fogalmazott, XXI. századi szintre kell emelni az utánpótlásképzést.

Kitűnő szakembereink vannak, de meg kell támogatni a munkájukat azokkal a tudományos, technikai újításokkal, amelyeket a többi sportág már alkalmaz.

Példaként említette Vári Attila a táplálkozást és a regenerációt, illetve mindent, ami a modern edzéstudományt jelenti.

A szövetség új elnöke szerint központilag kell segíteni a különböző klubok, egyesületek munkáját azért, hogy legyen egy gerinc, egy fő irányvonal, amelybe azután mindenki belerakja a saját tudását, a saját olyan pluszát, ami például egy-egy régiót jellemez. Az alaplépéseknek azonban egységesnek kell lenniük, hogy a válogatott edzők már kész játékosokat kapjanak, ne kelljen újra az alapoknál kezdeniük - hangsúlyozta Vári Attila, aki szerint, ha nem kell korrekciót végezni a válogatott edzésén, az felgyorsítja, hatékonyabbá teszi a munkát.

Minőségi képzés kell

Nem lehet egyik pillanatról a másikra játékosokat képezni, ez több éves folyamat ugyanúgy mint az edzőképzés folyamata is - hangsúlyozta a szövetség új elnöke. A három olimpiai aranyérem után nagyon sok fiú jelent meg az edzéseken, de nem lett több edző. A hirtelen nagy növekedés Vári Attila szerint óhatatlanul a minőség rovására megy, ugyanakkor végre uszodák is létesülnek, ami nagyon fontos, hiszen ezt a létszámot megfelelő körülmények közt kell edzeni, az edzők munkáját pedig segítenie kell a szövetségnek.

A támogatási rendszer reformja

Vári Attila úgy látja, hogy nem a TAO-t, vagyis a társasági adóból adható támogatások rendszerét, hanem általában a támogatási rendszert kell átalakítani. Mint mondta, a TAO biztos alapot nyújt a fejlesztések megvalósításához, de mellette külön támogatásokkal kell ösztönözni a kis egyesületeket vagy egy-egy olyan eseményt, ami azután a minőségi képzést segíti.

Nyitókép: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Kapcsolódó hang

PÓLÓPERCEK - Vári interjú
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018