eur:
392.93
usd:
366.51
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Vári Attila, a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. vezérigazgatója az új tornacsarnok átadásán Pécsen 2018. február 21-én. A mintegy 800 négyzetméter alapterületű tornacsarnokot 200 millió forintos központi költségvetési forrásból egy korábbi raktárépületben alakították ki.
Nyitókép: MTI/Lendvai Péter

Vári Attila: legyen másfél millió igazolt sportoló Magyarországon

Rengeteg gyerek jelentkezik vízilabdázni, de közben megfelelő képzést is kell nekik biztosítani - mondta az InfoRádióban Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség alelnöke.

Rengeteg gyerek jön az uszodába, megdupláztuk az igazolt játékosok számát, több mint hétezer igazolt versenyzőnk van - mondta Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség alelnöke a Nagy Sportágválasztón. A szövetség elnöki posztjára is pályázó, de egyelőre a programjáról még beszélni nem kívánó kétszeres olimpiai bajnok pólós hozzátette, először az alapokat kell elsajátítaniuk a gyerekeknek: meg kell tanulniuk úszni. Szerinte hatéves korban el kell kezdeni az úszást, és nyolcévesen a vízilabda speciális képzését is meg kell kezdeni. Utána viszont hosszú idő eltelik, mire kiderül, hogy milyen játékos lesz belőle.

"Nagyon sokat nőnek a gyerekek, ilyenkor elromlik a koordinációs képességük, de a jó edzők sok minden tudnak tanítani nekik ebben az időszakban. Csak 16-17 éves korban lehet látni, hogy mi lesz egy-egy tehetségből, de akkor sem ezerszázalékos biztonsággal. Az is fontos, hogy mit szeretne a sportoló, ha nagy alázattal dolgozik, akkor biztos első osztályú játékos lesz" - mondta Vári Attila.

Több sportág osztozik az uszodai vízfelületeken, nemcsak az úszók és a vízilabdázók, hanem a triatlonisták, az öttusázók vagy a szinkronúszók is ott gyakorolnak, de a volt pólóklasszis szerint ez nem gond, rengeteg uszoda épült, és ennek még nincs is vége.

"Minden sportágban létszámnövekedés van, de még nagyon sok gyereket le lehet igazolni,

mert szeretnénk, ha másfél millió igazolt sportoló lenne Magyarországon" - mondta Vári Attila, de hozzátette, nem a szám miatt fontos ez, hanem azért, mert igazolt sportolóként szakképzett edzők irányításával sportolhatnak a gyerekek.

A tehetséggondozást viszont kényes kérdésnek tartja, mert 2010 óta majdnem minden sportágban robbanásszerű létszámnövekedés volt. A vízilabdában is - nagyrészt a három olimpiai aranyéremnek is köszönhetően - nagyon sok gyerek érkezett az uszodába, és nekik megfelelő képzést is kell biztosítani, a kettőnek egymás mellett kell felépülnie. A szövetség alelnöke úgy látja, nagyon jó az edzői gárda, jól működik a tehetséggondozás, ezt bizonyítja, hogy nemrég világbajnoki bronzérmet nyert a fiú ifjúsági válogatott.

"Rengeteget kell foglalkozni a legjobbakkal, egyéni képzések kellenek, de mellé nagyfokú alázat is a fiatal sportolóktól, mert az iskola mellett kell mindent megtenni, hogy jó eredményt érjenek el" - mondta Vári Attila.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Nyomás alatt a Boeing

Nyomás alatt a Boeing

A Boeing repülőgépgyártó ismét nyomás alá került, miután az S&P a héten másodszor is felülvizsgálta és "stabilról" "negatívra" módosította a kilátásokat, amit egy januári kabinpanel-robbanás és a legnépszerűbb repülőgépük gyártásának lassítása, valamint a fokozott termelés bizonytalanságok és vezetőségi változások váltottak ki.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×