eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Ki ez a srác, aki 45 millió eurót is megért a Real Madridnak?

A Real Madrid a Santos Libertadores-kupa-döntője előtti napon véglegessé tette: Neymar da Silva Santos Júnior, az új brazil generáció legtehetségesebb tagja a Penarol ellen játssza utolsó mérkőzését régi klubjának tagjaként. A jövő héten aláírandó szerződésben körülbelül 45 millió eurós ár szerepel majd, a csatárral kötött kontraktus szezononként ötmillió eurót juttat neki. Megéri az árát a mindössze 19 éves csillag?

Maradjunk abban: minden esélye megvan rá, ugyanakkor valószínűsíthető, hogy igazolása egyben a jövőre szóló befektetés is. Elképzelhető, hogy most még Sergio Agüero - a másik, ha úgy tetszik, a korábbi kiszemelt - jobb lenne nála, de Neymar egyszer a világ legjobbja lehet.


Ha őt kérdeznénk, már mondaná is, hogy az is lesz. Még jobb, mint Messi - hangoztatta, kiváltva ezzel a brazilokat csepülni mindig kész Diego Maradona rosszallását. "Neymar éppen olyan faragatlan, mint Pelé" - mondta Maradona, egyszersmind halványan utalva arra is, hogy a brazil O Reihez hasonlóan Neymar is inkább a Santosban, mintsem az iskolákban pallérozódottt.



Neymar da Silva Santos Júnior 1992. február 5-én született Mogi das Cruzesben, egy ötödbudapestnyi nagyvárosban, alig 40 kilométernyire Sao Paulótól, s szinte Santos szomszédságában. Alkalmasint nem volt nehéz gyorsan rátalálnia a "Halak" tehetségkutatóinak.

Tizenegy évesen a Santos igazolt játékosa lett, sőt, hat évvel később már az első csapatban játszott, egy 2-1-es győzelemmel bemutatkozva az Oeste ellen. Nem egészen egy hónappal később, az állami bajnokság, a Campeonato Paulista elődöntőjében meccsdöntő gólt lőtt a Palmeirasnak - a döntőben akkor még kikapott a csapata, a Corinthianstól.

Egy évvel később még jobb játékossá nőtte ki magát. Persze, hiszen már 18 éves is elmúlt. A Brazil Kupa nyolcaddöntőjében öt gólt lőtt a Guaraninak, aztán a Campeonato Paulista győzelméhez segítette a klubját, 19 meccsen 14 gólt szerezve. Õ volt a torna legjobb játékosa.Akadtak, akik azt gondolták, esetleg a vb-keretbe is befért volna - de Dunga ezt nem merte megkockáztatni. El sem vitte Dél-Afrikába Neymart, mintha elfelejtette volna, hogy 1994-ben éppen ő volt a csapatkapitánya annak a vb-aranyérmes válogatottnak, amelybe az akkor 18 éves Ronaldo is meghívást kapott.

Neymar Mano Menezesnél, az új kapitánynál bekerült az A-válogatottba, egyelőre 5 mérkőzésen 3 gól a mérlege, ami nem rossz. Márciusban, Londonban, például, az ő két góljával nyertek 2-0-ra a brazilok a skótok ellen.



Természetesen hosszú-hosszú hónapok óta a nagy európai klubok célpontja, a West Ham United már tavaly adott volna érte 12 millió fontot, s az volt a leggyengébb ajánlat. A Manchester United, az AC Milan, az Inter, a Juventus, a Chelsea és természetesen a Real Madrid ennél mind többet kínált.

Neymar eleinte azt mondta, ő akár még maradna Brazíliában, de aztán ugyanúgy járt, mint hajdanán Robinho a Santos és a Real Madrid között őrlődve: megérkezett az az ajánlat, amire minden érdekelt rábólintott.



Tizenkilenc éves, de már a Brazil Kupa (2010), a Campeonato Paulista (2010, 2011), valamint a dél-amerikai U20-as bajnokság győztese. 2010-ben, hivatalos meccsen senki sem lőtt nála több gólt Brazíliában, s ő lett a bajnokság legjobb csatára is. S még csak a legfontosabb címeit citáltuk...

Csütörtökre virradóra a Santos, története során harmadszor, a Pelé-korszak óta először, megnyerte a Libertadores-kupát, Dél-Amerika legtekintélyesebb klubsorozatát. A Penarol ellen 2-1-re megnyert találkozón Neymar szerezte az első gólt, ő bizonyult a mezőny legjobbjának.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×