eur:
388.67
usd:
360.52
bux:
68566.29
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Már az angolok sem hiszik, hogy Blatter újraválasztása megakadályozható

Elhárult szinte minden akadály, már a britek sem hisznek abban, hogy elérhetik, ne válassza meg újra szerdán a FIFA kongresszusa a 75 éves Sepp Blattert a szervezet elnökének. Kedden az angol és a skót szövetség felvetette, halasszák el a voksolást - a terveket Vilmos herceg, az angol FA elnöke is támogatta -, de erre kevés az esély. A 208 küldött 75 százalékának kellene így állást foglalnia, a maradék 25 százaléknál pedig Blatternek jóval nagyobb tábora van.

A svájci sportvezetőnek korábban egyetlen kihívója akadt, a katari Mohammed bin Hammam, aki azonban vasárnap visszalépett, mielőtt meg kellett volna jelennie a FIFA etikai bizottsága előtt. Alkalmasint lépésével csak megelőzte volna, hogy más lehetetlenítse el a kandidálását: az etikai bizottság felfüggesztette a tagságát, miután bizonyítottnak látta, hogy 360 ezer dollárt fizetett a Karibi Labdarúgó-szövetség 25 tagjának, bizonyos utazási és szállásköltségek fedezésére. A bizottság felfüggesztette a teljes zónát (Concacaf-zóna, azaz Észak- és Közép-Amerikai, valamint Karibi-zóna) irányító, trinidadi FIFA vb-tagot, Jack Warnert is.

Hozzátartozik a teljes képhez: Bin Hammam nem volt esélyes a győzelemre, még ha van is némi bizonytalansági faktor minden szavazásban. A Nemzetközi Sportújságíró-szövetség, az AIPS felmérése szerint tagjai közül a megkérdezettek közel 65 százaléka úgy vélte, Blatter marad az elnök.

Bin Hammam visszalépése után Blatter - aki élvezi az európai szövetségek többségének, így a következő, a 2012-es FIFA-kongresszust rendező MLSZ-nek is a bizalmát - ráadásul egyedüli jelölt maradt a katari ellenlábas visszalépése után. Ezt követően a britek megpróbálták kezdeményezni a "bizonytalan helyzetre, a körülményekre tekintettel" a szavazás elhalasztását, és kiderült, hogy a FIFA legjelentősebb támogatói közül néhány óriáscég is elégedetlen a helyzettel, de szerda reggelre világossá vált, szinte kizárható, hogy Blattert ne válasszák újra.

Ahhoz, hogy az angolok és a skótok javaslata "átmenjen", a 208 küldöttből 156-nak igennel kellene voksolnia. Ez szinte kizárható. Ez pedig azt jelenti, hogy negyedszer is Sepp Blatter lesz a FIFA elnöke.

A kongresszus munkája fél tízkor kezdődött, a FIFA honlapja közvetíti az eseményeket. Az elnökválasztás a nap utolsó aktusa.

Címlapról ajánljuk

Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

A korábban kiszivárgott tervezet szerint több területen is szembe megy a korábbi merkeli politikával a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új programja, amelyet a küldöttek fogadnak el a párt hétfőn kezdődött háromnapos kongresszusán. A tanácskozáson nincs is jelen a korábbi pártelnök- kancellár, de a kongresszusra korábbi politikája közvetve mégis rányomta bélyegét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú szint alatt a forint

Kulcsfontosságú szint alatt a forint

Pénteken az amerikai munkaerőpiaci adatok a forint piacán is nagyobb kilengéseket okoztak, ezt követően hétfő reggel egyelőre erősödésben van a magyar fizetőeszköz a vezető devizákhoz képest a reggeli enyhe gyengülés után. Gazdasági események szempontjából különösen a csütörtöki és pénteki nap hozhat nagyobb mozgásokat a forint piacán, ugyanis fontos magyar államháztartási és inflációs adatok kerülnek majd publikálásra. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×