eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 16. vasárnap Jusztin

Egységes állami sportingatlan portfólió kialakítása a cél

Egységes állami sportingatlan portfólió kialakítását tartja egyik fő feladatának Vígh László, a terület felügyeletével a közelmúltban megbízott kormánybiztos, a Nemzeti Sportközpontok főigazgatói tisztét is betöltő szakember.

Vígh László elképzelése szerint a jelenleg különböző állami szervezetek kezelésében lévő sportcélú állami ingatlanokat a jövőben egységesen a Beruházási, Műszaki, Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési (röviden BMSK) Zrt. kezelné, illetve működtetné.

A kormánybiztos szerint ugyanis a jelenleg a Magyar Sport Házát, a Papp László Budapest Sportarénát és a Széchy Tamás Uszodát működtető BMSK Zrt. a legalkalmasabb a stratégiai "sportcélú gazdasági társaság" szerepre, s ebben a formában valósítható meg az állami sportingatlanok hatékony működtetése, egységes kezelése és szakmai szempontok szerinti fejlesztése.

Vígh kiemelte, a Nemzeti Sportközpontokhoz tartozó sportingatlanokat évről évre csökkenő állami támogatás, drasztikusan emelkedő közüzemi költségek és rossz műszaki állapotok mellett kell működtetniük. Példaként említette a Komjádi uszodát, amely szavaival élve a működés határán üzemel.

Mivel a sportingatlanokban az elmúlt években csupán a saját bevételekből tudtak megvalósítani fejlesztéseket, ezért tapasztalható volt a sportolók elvándorlása, akik inkább a jobb szolgáltatási színvonalat biztosító, magánkézben lévő létesítményeket vették igénybe az edzőtáborozásokra.

A kormánybiztos elmondta azt is, hogy a Nemzeti Sportközpontok - ahová 36 állami sportcélú ingatlan és hat olimpiai sportközpont tartozik - az elmúlt egy évben ötven százalékkal tudta növelni saját bevételeit. Ugyanakkor az átfedések és felesleges tanácsadói szerződések megszüntetetésével, valamint negyven fős létszámleépítéssel 90 millió forintot tudnak megtakarítani.

A közüzemi szolgáltatásokra való közbeszerzési eljárásokkal további évi közel 200 milliót spórolnak. A hatékonyabb működést akadályozza, hogy a sportegyesületeknek jelenleg is 65 millió, a szövetségeknek pedig 111 millió forint lejárt tartozásuk van az NSK felé.

Vígh László beszélt arról is, hogy fontos feladatának tekinti az állami sportingatlanok felkészítését a világversenyek magas szintű megrendezésére. Ezért az idei kajak-kenu világbajnokság Maty-éri helyszínének fejlesztésére 450 milliót, a 2014-es vízilabda Eb és az esetleges 2017-es úszó vb létesítményeinek rekonstrukciójára pedig a következő három évben 800 millió forint támogatást biztosít az állam.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
Már nem olyan súlyos a munkaerőhiány az EU-ban

Már nem olyan súlyos a munkaerőhiány az EU-ban

Az üres álláshelyek aránya 2,6%-ot tett ki az EU-ban 2024 első negyedévében, vagyis nem változott a mutató az előző negyedévhez képest. Az előző év azonos időszakához képest azonban 0,3 százalékponttal csökkent a ráta – olvasható ki az Eurostat friss adataiból. Ezzel folytatódott az a közel két éve tartó trend az unióban, hogy a betöltetlen állások aránya csökken vagy stagnál. Ez nem is meglepő, hiszen az EU gazdasága az elmúlt négy negyedévben csak minimális mértékben (0,1, illetve 0,3%-kal) tudott bővülni az előző negyedévekhez képest. Az üres álláshelyek hazai aránya 2,2% volt az idei év első három hónapjában, amivel hazánk a tagországok középmezőnyében helyezkedik el.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×