eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Formula-1: Újabbb kettős McLaren győzelem a montreali gumiháborúban

A McLarenek totális sikerével zárult a Formula-1 Kanadai Nagydíja. A versenyt Lewis Hamilton nyerte Jenson Button előtt, a Red Bullok lemaradtak a dobogóról a büntetésektől tarkított futamon.

Azt senki sem várta, hogy unalomba fullad a Formula-1 Kanadai Nagydíja. Montrealban két éve rendeztek utoljára futamot, akkor, és korábban is szinte többet volt pályán a biztonsági autó, mint a bokszban. Most a safety car szereplése elmaradt ugyan, de a pilóták így is változatos és fordulatos versenyt futottak.

Ezen a napon kétségtelenül az döntött, hogy ki bírja tovább pályán tartani az autóját egy-egy szett gumival. A McLarenek szuperlágy abroncsokkal, míg a Red Bullok kemény keverékkel indultak neki a 70 körnek.

Már a rajt után ütközések borzolták a nézők és a pilóták idegeit. A főkolompos ezúttal a kiváló kvalifikációs teljesítménye után 6. helyről startoló Vitantonio Liuzzi volt, aki addig kakaskodott Massával az első körben, amíg megpördült és szembefordult a mezőnnyel. Szárnycsere után azonban mégis tudta folytatni a versenyt a Force India pilótája.

A második körben a BMW Saubert vezető Kobajasi vezette falnak az autóját.

A nagy gumiháború a 6. körben kezdődött. Főleg azok látogatták meg a boxutcát, akik lágy keverékkel kezdtek. Ennek a kiállásdömpingnek a Red Bullok és a 13. helyről a harmadik pozícióig jutó Michael Schumacher voltak a haszonélvezői.

Közben a 8. körben a Force Indiát vezető Adrian Sutil autóját is összetörték kissé, Nico Hülkenberg rombolta le a német kocsijának elejét.

Ezután azonban már valóban az abroncsháború kapta a főszerepet. Kaotikus állapotok uralkodtak a pályán, mintha a csapatok nem tudnák eldönteni, melyik típus a nyerő.

Erre úgy tűnik a mclarenesek és Alonso mérnökei jöttek rá leginkább, mert bár a 30. körben még Webber vezetett a keményebb abroncsokat használva, a 39-ben már rászóltak az ausztrálra a csapattól, hogy nem sokáig maradhat kint ezzel a szettel.

Miután Webber kiment a lágy gumikért, már nem maradt esélye. Hamilton, Alonso, és Button ugyanis mindkét kiállásnál az erre a pályára alkalmasabb kemény keveréket tehették föl. Button még megelőzte Alonsót, akit feltartott egy lekörözött versenyző, amíg az angol a boxban állt. A sorrend ezután már nem változott a dobogós helyeken.

A hétszeres világbajnok Michael Schumacher végül nem szerzett pontot, mert az utolsó körben a két Force India együttes erővel elvette a 10. helyet az ide-oda csúszkáló, lelassult Mercedes pilótájától.

Törökországhoz hasonlóan Lewis Hamilton nyert, csapattársa Jenson Button előtt, Fernando Alonso a Ferrarival harmadik lett, a két Red Bull ezúttal baleset nélkül futott be, Sebastian Vettel a negyedik, Mark Webber ötödik.

A mostani az ütközések, gumicserék és büntetések versenye volt. Vitalij Petrovot például kétszer is bokszáthajtásra ítélték, néhány versenyzőpáros csatáját pedig még vizsgálják.

Azzal, hogy a McLaren-pilóták másodszor állhattak fel a dobogó legfelső két fokára, a világbajnoki pontversenyben is hasonló pozíciót foglalnak el. Hamilton előnye három pont Buttonnal szemben, a red bullos Webber pedig hat ponttal marad le tőle.

A verseny nyertesének, és két nagy vesztesének nyilatkozata:

Hamilton: Nehéz volt megítélni, mennyire nyomjam a gázt és mennyire kíméljem a gumikat. Szerencsére nekünk sikerült ezt a problémát megoldanunk, de ezzel együtt az idei legkeményebb versenyen vagyunk túl. Lehet, hogy a Red Bull még gyorsabb nálunk, de a mi csapatunk sokkal inkább egyben van, Jenson pedig hihetetlenül sokat segít azzal, ahogy futamról futamra támogat engem. Három éve itt nyertem először életemben futamot Formula-1-es nagydíjon, örülök, hogy ez újra sikerült.

Vettel: Eleinte úgy történt minden, ahogy vártuk, a többiek előbb cseréltek gumit náluk, de amikor ők álltak be a boxba, nem tudtunk előnyt szerezni. Váltóhibával bajlódtam, a lekörözéseknél pedig 6 másodpercet veszettem, így reményem sem maradt, hogy Jensont behozzam. Pánikra nincs ok, az autóink jók, és bizakodva nézünk a következő futam elé Valenciában.

Schumacher: A startnál még minden jól ment, többet mehettem előre, mint amennyit reméltem. Az első kiálláskor is minden stimmelt, de a kerékcsere után Kubicával ütköztem, és újra ki kellett állnom a boxba, mert a jobb első kerekem defektes lett. A verseny végén már nem bírták a gumik, ráadásul olyan autókkal kellett csatáznom, amelyeknek a csúcssebessége jóval magasabb a mienknél. Azt gondolom, hogy a tanulságokat le kell vonnuk a következő futamig.

A Kanadai Nagydíj végeredménye:

1. Hamilton (McLaren),
3. Alonso (Ferrari),
5. Webber (Red Bull), 
7. Kubica (Renault), 


Hanganyag: Farkas Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×