eur:
396.11
usd:
354.53
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Limitvita: távozással fenyeget a Ferrari

A Ferrari bejelentette, hogy jövőre nem indul a Formula-1-ben, ha érvénybe lép a Nemzetközi Automobil Szövetség 40 millió fontos költséglimitje. A magyar F1 Racing magazin főszerkesztője szerint a vita végül egy kompromisszumos megállapodással érhet véget, és minden jelenlegi istálló ott lesz a következő idény rajtjánál.

Megpróbálják sarokba szorítani a Nemzetközi Automobil Szövetséget (FIA) a Formula-1-es csapatok: a Ferrari, a Toyota és a Red Bull is bejelentette, hogy jövőre nem indul a sorozatban, ha valóban bevezetik az évi 40 millió fontos (12,5 milliárd forintos) költségvetési limitet - mondta az InfoRádiónak a magyar F1 Racing magazin főszerkesztője. Wéber Gábor szerint az istállók meghátrálásra ugyan nem tudják majd kényszeríteni az FIA-t és az F1 vezetőit, de kompromisszumra igen.

A túlköltekezés valóban jellemző sok, a sorozatban szereplő csapatra, ám a 40 millió fontos költségvetés alig elég valamire: akadnak istállók, amelyek jelenleg nagyjából tízszer ennyiből gazdálkodnak egy évben - magyarázta a szakíró. A lecsökkentett összegből ugyanakkor bizonyosan nem lenne tartató a jelenlegi színvonal; ennél még a mezőny legvégén szerénykedő Force India csapat is jóval többet, körülbelül 65 milliót költ - jegyezte meg.

Bár az FIA egyik szóvivője a minap közölte, "időben tájékoztattunk a csapatokat a szabályváltoztatásokról, ezen túlmenően nincs hozzáfűznivalónk az ügyhöz", Wéber Gábor szerint borítékolható, hogy a csapatoknak sikerül megállapodniuk az FIA-val egy 80-100 millió font körüli összegről.

Kevesebb pénz, nagyobb szabadság


Az FIA április végén jelentette be, hogy jövőre nagyobb technikai szabadságot kapnak azok az istállók, amelyek vállalják, hogy nem költenek többet, mint a nemzetközi szövetség világtanácsa által meghatározott évi 40 millió font.

A tervezet értelmében azoknak az istállóknak, amelyek önkéntesen elfogadják, hogy ezt az összeget nem lépik túl, nem kell maximalizálniuk a motorok fordulatszámát, valamint két szezon között bármennyit tesztelhetnek, versenypályán és szélcsatornában egyaránt. A limitbe nem tartoznak bele a versenyzők fizetései, az esetleges pénzbüntetések, valamint a motorok előállításának költségei.

A nemzetközi szövetség arról is döntött, hogy a következő esztendőben már nem lehet tankolni a futamok alatt, valamint tilos lesz a gumimelegítő paplanok használata, és azt sem engedik meg, hogy más, melegítésre alkalmas szerkezetet használjanak a csapatok.

A határozatok nyilvánosságra hozatala után a Ferrari azonnal kijelentette: megvétózza az új szabályok bevezetését, s ha maradnak a korlátozások, jövőre nem indulnak el a sorozatban. Max Mosley, az FIA elnöke azonban visszautasította a maranellóiak fenyegetőzését. "A Ferrari nélkül is meglennénk, habár nagyon sajnálnánk az elvesztését. Mindenképpen életbe lép 2010-ben a költséghatár" - szögezte le.

Azoknak az istállóknak, amelyek el szeretnének indulni a 2010-es vb-n, május 29-ig le kell adniuk nevezésüket, és nyilatkozniuk arról, hogy vállalják-e a költségvetési limitet, amellyel több fejlesztési lehetőséghez jutnak.

Hanganyag: Szabó S. Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×