eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A Real bánata: Raúl csak egy van

Sem a Real Madrid, sem a Milan nem tudott nyerni vasárnap este. A spanyol bajnok az Espanyol ellen játszott 2-2-es döntetlent, az olasz klub a Cagliari otthonában végzett döntetlenre. Pedig általában ment a hét végén a nagycsapatoknak: győzött a Barcelona, a Valencia, a Villarreal, a Manchester United, a Chelsea, a Liverpool, valamint az Inter is. Mélyül ellenben a Bayern, a Juve és az AS Roma válsága.

Az Atlético Madrid szó szerint példátlan vereséget szenvedett a Nou Campban szombat este. Az 1-6 után a Marca, a madridi sportnapilap statisztikusai utánanéztek, hogy a "matracosok" hosszú élvonalbeli történelmük során még sohasem kaptak öt gólt az első félidőben.

Hihetetlen gólesővel kezdődött a mérkőzés: a 3. percben Márquez fejelt gólt, az 5. percben Messi növelte az előnyt, majd a 8. percben Eto'o gólja végleg eldöntötte a mérkőzést. Ugyan a 13. percben Maxi Rodriguez a nap (egyik) legszebb góljával szépített, de a 18. percben Eto'o, majd a 28. percben Gudjohnsen gondoskodott arról, hogy ne reménykedjenek túlságosan a vendégek. Az Atlétinek még balszerencséje is volt: legjobb embere, Maxi Rodriguez megsérült.

A második félidőre csökkent a két csapat közötti különbség, de ez is csak ahhoz volt elég, hogy - tulajdoníthatóan a francia Gregory Coupet két-három jó védésének is köszönhetően, csak további egy góllal nőtt a különbség. Ezt Thierry Henry lőtte, látványos lövéssel.

A mérkőzés után Javier Aguirre, az Atlético mexikói edzője minden felelősséget magára vállalt (hasonlókat mondva, mint Luis Felipe Scolari a portugálok Eb-negyeddöntős veresége után), emlegetve, hogy ő rontotta el az összeállítást, a taktikai értekezletet, a hadrendet, meg mindent. Játékosai a nyilvánosság előtt a védelmére keltek, Antonio Lópezzel az élen. Tény az is, hogy az Atlético nagyon tartalékosan tudott kiállni (Szeitaridisz, Simao, Maniche, Forlán nem játszhatott), s hogy a két középső védő, Ujfalusi és Heitinga a korábbi teljesítményéhez képest méltatlanul gyenge produkciót nyújtott.

A Barcelona vezérkara okkal ünnepel: érthető Joan Laporta véleménye, mely szerint mindig ilyen csapatra vágyott. Pep Guardiola, a katalánok edzője azt mondta, ez az eddigi edzői pályafutása csúcspontja, maga sem remélte, hogy játékosai ilyen teljesítménnyel rukkolnak elő. Kitért egy mondattal Samuel Eto'óra is, miután a középcsatárnak láthatóan nem tetszett, hogy edzője elsőnek őt hívta le a csatárok közül. "Eto'o erős egyéniség, ez most is látszott. Mint ahogy az is, hogy szeretett volna a pályán maradni. Ettől is igazi futballista. Nincs bajom vele." - mondta Guardiola.

A Villarreal a vártnál nehezebb csatát vívott a Betisszel. Damíá már az első félidő közepén vezetést szerzett a vendégeknek, s sokáig úgy tűnt, a Sárga Tengeralattjáró ezúttal elsüllyed. Ám a második félidő közepén elég volt hárompercnyi jó játék a fordításhoz: előbb az argentin védő Gonzalo Rodriguez, majd Llorente talált a kapuba.

A Sevilla egy félidő alatt elintézte az Athletic Bilbaót: az első gólt Frédéric Kanouté, a másodikat a brazil Renato lőtte. Az andalúziai csapat a második játékrészben is lőtt még kettőt, Adriano és Chevanton révén. A Valencia egyetlen "apró" góllal (Manuel Fernandes szerezte), de megnyerte a maga bajnokiját, s így őrzi vezető helyét.

A Real Madrid ellenben csak ötödik, miután hazai pályán kétszer is hátrányba került, s csak döntetlent játszott az Espanyollal. A végeredmény már az első félidőben kialakult. Robben ismét megsérült (vélhetően könnyebben), Sneijder ellenben a hajrára beszállhatott. A Schuster féle "rotálás" miatt az utóbbi hetekben háttérbe szorított Raúl szerezte a Madrid mindkét gólját.

Spanyolország, 6. forduló
Villarreal-Betis 2-1
Barcelona-Atlético Madrid 6-1
Sevilla-Athletic Bilbao 4-0
Getafe-Almería 2-2
RCD Mallorca-Sporting Gijón 0-2
Deportivo-Numancia 1-0
Osasuna-Racing 0-1
Recreativo-Malaga 0-4
Valladolid-Valencia 0-1
Real Madrid-Espanyol 2-2
Az élcsoport: 1. Valencia 16, 2. Villarreal 16, 3. Sevilla 14, 4. Barcelona 13, 5. Real Madrid 13A Vörösök remek mérleggel várták a Manchester City elleni mérkőzést, ezt tekintve esélyesek voltak akár a három pontra is a City of Manchesterben. Ám a szünetben 0-2-re álltak az ezúttal is három brazil csatárral (Elano, Robinho, Jo) felálló City ellen. Stephen Ireland szerezte meg a vezetést, majd Javier Garrido csavart szabadrúgásból Pepe Reina hálójába.

Rafa Benitez később azt mondta, a szünetben Isztambult idézte a játékosainak. Elmondta nekik, hogy néhányan a részesei voltak, a többiek meg tudnak róla: 2005 májusában a Liverpool 0-3-ról is talpra tudott állni a Milan elleni Bajnokok Ligája-döntőben. S ahogy a török metropoliszban, úgy Manchesterben is hamar jött a szépítés: a Steven Gerrard által kitett labdát Álvaro Arbeloa becenterezte, Fernando Torres pedig estében a kapuba lőtte.

A "Kölyöké" lett így az ünnepi gól: a Liverpool FC ezredik találata a Premier League-ben. Meg aztán az ezeregyedik is: miután a Pool emberelőnybe került a Pablo Zabaleta Xabi Alonso elleni durvasága miatt kapott piros lap után, "Stevie G" beívelése után Torres a kapuba fejelte a labdát. Mark Hughes lecserélte aztán mind a három brazilját (köztük a három méterről a kapu fölé lövő Robinhót is), s igyekezett legalább a döntetlent megtartani a csapatával.

Nem sikerült: a 90. percben Dirk Kuyt hasonló gólt szerzett, mint a PSV ellen a Bajnokok Ligájában. Fernando Torres lövése lepattant (ezúttal nem a kapusról, hanem saját emberről, Robbie Keane-ről), ám a holland csatár megnyerte a lövésével a mérkőzést. Dirk Kuyt az idei szezonban már másodszor szerzett "utolsó perces", nagyon fontos gólt: a Bajnokok Ligája selejtezőjében, a Standard Liège ellen is ő mentette meg a csapatot.

Luiz Felipe Scolari és Rafa Benítez nem beszéltek egymással a hétvégén, mégis egy követ fújtak: mindketten "nagyon fontos győzelemnek" minősítették saját csapatuk sikerét. Ami Felipão igazságát illeti: a brazil edző azt emelte ki, hogy az összes körülményt figyelembe véve az idény legjobb teljesítményének minősíti az Aston Villa legyőzését.

A Kékek közül hiányzott Essien, Drogba, Ricardo Carvalho és Deco is, ennek ellenére a többiek, különösen az első félidőben mutatott remek játékukkal, megnyerték a mérkőzést. Némi túlzással azt is írhatnám, hogy Joe Cole, szegény, aki kihagyta a CFR Cluj elleni, szerdai mérkőzést, csak annyi időre tért vissza, ameddig eldöntötte a mérkőzést: a második játékrész közepén Scolari kénytelen volt ismét lecserélni.

A Chelsea a középpályásai révén nyerte meg a mérkőzést: Joe Cole-on kívül Florent Malouda, Mikel Obi, Michael Ballack, s mindannyiuk előtt Frank Lampard is remekül játszott. Jellemző a mérkőzésre, hogy a Villa legjobbja Brad Friedel kapus volt, a kapura lövések aránya pedig 14:1 volt a hazaiak javára. A Chelsea továbbra is veretlen bajnoki mérkőzésen a 2008-as esztendőben.

Tovább tart a Hull City nagy menetelése: Halmosi Péter csapata ritka bravúrt hajtott végre. Újonc csapat még soha nem tudta legyőzni idegenben az Arsenalt, majd a Tottenham Hotspurst is. A Tigriseknek most sikerült: a brazil Geovanni, az Emirates stadionban lőtt látványos gólját is felül tudta múlni pazar szabadrúgásával.

A Spurs 1912 óta nem kezdte ilyen rosszul az idényt, s immár tényleg jelentős veszélyben van a menedzser, Juande Ramos állása. A magyar középpályás - ellentétben az Arsenal elleni meccsel - most csereként pályára lépett a második félidőben.

Anglia, 7. forduló
Sunderland-Arsenal 1-1
West Bromwich-Fulham 1-0
Wigan-Middlesbrough 0-1
Blackburn-Manchester United 0-2
West Ham-Bolton 1-3
Chelsea-Aston Villa 2-0
Manchester City-Liverpool 2-3
Tottenham-Hull City 0-1
Portsmouth-Stoke 2-1
Everton-Newcastle 2-2
Az élcsoport: 1. Chelsea 17, 2. Liverpool 17, 3. Hull City 14, 4. Arsenal 13, 5. Aston Villa 13A Lazio - a Milan elleni súlyos vereségtől eltekintve - eddig csak kellemes meglepetést szerzett szurkolóinak. Most nem: a Lecce elleni egy pont kettővel kevesebb a kalkuláltnál. Még nagyobb is lehetett volna a baj, ha a 82. percben beálló Simone Inzaghi az utolsó pillanatokban nem menti meg góljával a vereségtől a Sasokat. A milanos Pippo öccse a 2004-2005-ös szezonban szerzett legutóbb gólt a Serie A-ban, egyébként ebben a bajnokságban először került pályára. A Lecce egyébként Tiribocchi góljával a 26. perctől vezetett.

Az Inter nem játszott jól, de nyert a Bologna ellen. Zlatan Ibrahimovic fantasztikus, akrobatikus mozdulattal elért gólt lőtt Adriano balról keményen belőtt labdájából, majd a brazil értékesített egy büntetőt. (Ibra gólja hasonló volt ahhoz a találathoz, amit a 2004-es Eb-n az olaszoknak lőtt.) A vendégek Moras révén szépítettek.

Az Inter győzött, a Milan elleni vereség és a Werder elleni döntetlen után erre nagy szüksége volt Mourinho csapatának, ám a jó játékkal továbbra is adós maradt. A Bologna számára a San Siro ezúttal nem hozott szerencsét, miután az első fordulóban a Milan ellen nyertek a piros-kékek 2-1-re, most ugyanilyen eredménnyel kikaptak.

A még mindig csak 19 éves, de már évek óta Olaszországban játszó Levan Mcsedlidze góljával a Palermo történelmi győzelmet aratott a Juventus otthonában. A szicíliai csapat a mostanit megelőző 22 torinói, a Juve elleni látogatásából mindössze egyet nyert meg, még az 1961-1962-es idényben.

Az egykori Juve-játékos, Miccoli góljával szerzett vezetést a vendégcsapat a 23. percben, Alessandro Del Piero szabadrúgásból egyenlített. Miccolinak ez már az ötödik gólja volt a bajnoki idényben, nála többet csak a Lazio argentin csatára, Zarate szerzett (6).

A Juve immár sorozatban negyedik mérkőzésén nem tudott nyerni, három döntetlen után kikapott. Ebben nyilván szerepet játszott az is, hogy "Momo" Sissoko az első félidőben piros lapot kapott a második durva belépője után.

A forduló záró mérkőzése lett az egyedüli gól nélküli 90 perc. Nem volt eseménytelen meccs, s nem érdemelt volna a Milan a játék képe alapján győzelmet. Elsősorban azért, mert a legutóbb az Inter ellen tündöklő Kaká, Ronaldinho, Pato hármas egyik tagja sem közelítette meg játékával egy héttel korábbi teljesítményét.

Az eddig pont nélkül álló Cagliari tisztább helyzeteket teremtett, s csak csatárai tehetetlensége miatt nem szerezte meg első pontjait a bajnokságban. Egyet így is gyűjtött, s ez lehet, hogy állásban tartja Massimiliano Allegri edzőt. A bajnoki táblázaton az első és a kilencedik helyezett között mindössze három pont a különbség.

Olaszország, 6. forduló
Lazio-Lecce 1-1
Inter-Bologna 2-1
Atalanta-Sampdoria 4-2
Chievo-Fiorentina 0-2
Genoa-Napoli 3-2
Juventus-Palermo 1-2
Reggina-Catania 1-1
Siena-AS Roma 1-0
Udinese-Torino 2-0
Cagliari-Milan 0-0
Az élcsoport: 1. Lazio 13, 2. Udinese 13, 3. Inter 13, 4. Palermo 12, 5. Atalanta 12.

4

A címvédő Bayern München döntetlent játszott a Bochummal a Bundesliga 7. fordulójában. A bajor gárda két-két győzelemmel és vereséggel valamint három döntetlennel jelenleg csak 11. a tabellán. Dárdai Pál csapata, a Hertha BSC Voronin góljával nyert a Bayer Leverkusen otthonában, a magyar játékos végig a pályán volt.

Lőw Zsolt nem kapott játéklehetőséget a Hoffenheimben. Botrány miatt csúszott a mönchengladbachi találkozó kezdése: a találkozóra érkező mintegy 800 kölni rajongó buszait megdobálták és világítórakétákkal lőtték a Borussia Park Stadion környékén, mire a megtámadottak közül 200-an kitörték a járművek ablakait és megrohamozták a klubházat. Az összecsapás elkerülésére a rendőrség több utcát is lezárt, így a vendégcsapat busza csak 45 perccel a kezdés előtt érkezett a helyszínre.

A Hamburg Petric a 90. percben fejelt góljával nyert az Energie Cottbus otthonába, s így a táblázat élére ugrott.

A forduló "magyar rangadóján" a Hannover 1-1-es döntetlent ért el Dortmundban. Valdez a hazaiaknak szerzett vezetést, majd - miután a játékvezető nem adta meg a BVB védője, Robert Kovac szabályos gólját - a másik oldalon Mikael Forssell kiegyenlített.

Mindkét magyar játékos, Hajnal Tamás és Huszti Szabolcs is végigjátszotta a mérkőzést. Ha a bíró megadta volna a dortmundiak szabályos gólját, a sárga-feketék most a második helyen állnának.

Németország, 7. forduló

Bielefeld-Karlsruhe 1-2
Leverkusen-Hertha 0-1
VfB Stuttgart-Werder Bremen 4-1
Hoffenheim-Eintracht Frankfurt 2-1
Bayern-Bochum 3-3
Mönchengladbach-Köln 1-2
Cottbus-Hamburg 1-2
Schalke-Wolfsburg 2-2
Dortmund-Hannover 1-1
Az élcsoport:
1. Hamburg 16, 2. Hoffenheim 13, 3. Stuttgart 13, 4. Leverkusen 12, 5. Schalke 12, 6. Dortmund 12.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×