eur:
389.69
usd:
363.6
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Inter-Roma háború arról, hogy kit segítettek a bírók

Véget ért az öt legerősebb bajnokság 2007-2008-as idénye: négyben a tavalyi bajnok megvédte a címét. Ismét bajnok lett (már korábban) a Manchester United és a Real Madrid, valamint az Olympique Lyon és az Inter is. A Bayern München szombaton gálajátékkal ünnepelte, hogy tízpontos előnnyel ült vissza a trónra. Elbúcsúzott a bajorok legendás kapusa, Oliver Kahn.

Aki ránéz a bajnokság végeredményére, talán nem is sejti, mennyire izgalmasan alakult az olasz élvonal 2007-2008-as zárónapja. A forduló előtt az Inter egy ponttal vezetett az AS Roma előtt.

Ám nem sokáig állt a virtuális táblázat élén: a fővárosi Farkasok Mirko Vucsinics szólógóljával vezetést szereztek Cataniában. Közben az esőtől áztatott talajon, Parmában, az Inter nem tudta feltörni a hazaiak védelmét.

A második félidőben Roberto Mancini pályára küldte Zlatan Ibrahimovicot, aki március vége óta nem játszott bajnoki meccset. A svéd szenzációs teljesítménnyel döntötte el aztán a mérkőzést, s a bajnokságot.

Előbb egy Pazar labdaátvétel után mérnöki pontosságú lövést küldött a pármai kapuba, majd Maicon átívelése után kapásból bombázott a hálóba. Az Inter sorozatban harmadszor nyerte meg az olasz bajnokságot.

Közben Cataniában a rómaiak elrontották a találkozó végét: a bennmaradásért küzdő hazaiak kiegyenlítettek. Könnyen elhihető, a római védők koncentrálását már alapvetően befolyásolta akkor, hogy tudták, elúszott a bajnoki arany reménye.

A zárás után megkezdődött a nyilatkozatháború. Daniele De Rossi, a Roma játékosa szerint a játékvezetőknek köszönheti az Inter a bajnoki címet. A fekete-kékek elnöke, Massimo Moratti ellenkező előjelű választ adott: "Mi lettünk a bajnokok, pedig egész Olaszország összefogott ellenünk."

A Serie A-ban a harmadik helyezett az "újonc" Juventus lett. A Zebrák játékosa, Alessandro Del Piero nyerte el a gólkirályi címet, 22 góllal. Korábban mindössze egyszer fordult elő, hogy a B liga gólkirálya egy évvel később az A ligában is megszerezze a címet: éppen 30 évvel ezelőtt Paolo Rossi cselekedte meg mindezt.

A negyedik helyen a Torinóban 1-0-ra nyerő Fiorentina lett. A Milan hiába győzött 4-1-re az Udinese ellen (0-1-ről fordítva!), csak ötödik lett, s így az UEFA-kupában indulhat ősszel. A piros-feketék góljait Pato, Inzaghi, Cafu és Seedorf szerezték. Az egyébként jól játszó Kaka kihagyott egy büntetőt.

Az élvonalból az Empoli, a Parma és a Livorno esett ki.

Olaszország, 38. forduló
Atalanta-Genoa 2-0
Cagliari-Reggina 2-2
Catania-Roma 1-1
Empoli-Livorno 2-1
Lazio-Napoli 2-1
Milan-Udinese 4-1
Parma-Inter 0-2
Sampdoria-Juventus 3-3
Siena-Palermo 2-2
Torino-Fiorentina 0-1
Az élcsoport végeredménye: 1. Inter 85, 2. Roma 82, 3. Juventus 72, 4. Fiorentina 66, 5. Milan 64
A Real Madrid könnyed játékkal zárta a szezont, Ruud van Nistelrooy és Sergio Ramos két-két, valamint Sneijder góljával öt gólig jutott a Levante ellen. Codina bemutatkozott a csapat kapujában - jól védett, nem rajta múlott, hogy a védekezést feladó gárda kapott két gólt is.

A Barcelona is öt gólt lőtt az utolsó fordulóban, még pedig egy másik kiesőnek. Murciában győzelemmel búcsúzott Frank Rijkaard, s alighanem több játékos is a gránátvörös-kékektől. Eto'o és Henry egy-egy gólját az Angliába vágyó Giovani hárommal toldotta meg.

A Real Madrid nyerte a bajnokságot, a második Villarreal is már a BL 32-es táblájának résztvevője. A Barcelona és az Atlético Madrid selejtezőt játszik majd. A Sevilla és a Racing (valamint a kupagyőztes Valencia) indulhat az UEFA-kupában. Kiesett a Zaragoza, a Murcia és a Levante. A Pichichi-díjas, a gólkirály Güiza, a Zamora-díjas, a legjobb kapus Iker Casillas lett.

Spanyolország, 38. forduló
Murcia-Barcelona 3-5
Getafe-Betis 1-1
Recreativo-Valladolid 1-1
Valencia-Atlético Madrid 3-1
Mallorca-Zaragoza 3-2
Racing-Osasuna 1-0
Real Madrid-Levante 5-2
Espanyol-Almería 1-3
Deportivo-Villarreal 0-2
Sevilla-Athletic Bilbao 4-1
Az élcsoport végeredménye: 1. Real Madrid 85, 2. Villarreal 77, 3. Barcelona 67, 4. Atlético Madrid 64, 5. Sevilla 64.
A Hertha asszisztált a Bayern könnyes ünnepéhez. A berliniek - akik között a 65. percben pályára lépett Dárdai Pál is - nem tudták feltartóztatni a Bayern hengerét. A bajnok nagyszerű játékkal búcsúztatta a távozó Ottmar Hitzfeldet, s a visszavonuló Oliver Kahnt. A kapust Hitzfeld lecserélte a 88. percben - így megadta a lehetőséget arra, hogy a Sepp Maier utáni korszak legjobb német kapusát felállva ünnepelje az Allianz Arena közel hetvenezer nézője.

A találkozón az olasz Luca Toni mesterhármast szerzett, így 24 góllal lett a Bundesliga gólkirálya, első légiósidényében.

A Hannover négygólos győzelemmel zárt, Huszti Szabolcs végigjátszotta a találkozót. Sokkal kevésbé sikerült Hajnal Tamás számára az utolsó mérkőzés: a Karlsruhe megalázó, 7-0-s vereséget szenvedett a Hamburgtól. A magyar játékos ezzel a találkozóval búcsúzott a KSC-től, a következő idényben a Dortmund futballistája lesz.
.
A bajnok Bayern München és a Werder Bremen már biztos résztvevője a Bajnokok Ligájának, a Schalke selejtezőjét játszik majd. Kiesett a Nürnberg, a Duisburg és a Rostock. A második vonalból feljutott - a Köln és a Mönchengladbach mellett - Löw Zsolt csapata, a Hoffenheim is.

Németország, 34. forduló
Bochum-Rostock 1-2
Leverkusen-Bremen 0-1
Stuttgart-Bielefeld 2-2
Hamburg-Karlsruhe 7-0
Bayern-Hertha 4-1
Dortmund-Wolfsburg 2-4
Frankfurt-Duisburg 4-2
Hannover-Cottbus 4-0
Nürnberg-Schalke 0-2
Az élcsoport végeredménye: 1. Bayern 76, 2. Werder Bremen 66, 3. Schalke 64, 4. Hamburg 54, 5. Wolfsburg 54.

4

Angliában az esélyesebb Portsmouth nyerte meg az FA-kupát, miután Nwankwo Kanu góljával 1-0-ra legyőzte a második vonalban szereplő Cardiff Cityt. A találkozót eldöntő nigériai játékosnak ez már a harmadik diadala volt a tekintélyes kupa-sorozatban, az első kettőt az Arsenallal nyerte.

"Ez életem legszebb napja" - mondta a mérkőzés után Kanu, akinek azért akadt már korábban is néhány nagy sikere, mind a nigériai válogatottal, mind pedig klubjaival, elsősorban az Ajaxszal és az Arsenallal. Kétségtelen: a sorozat egészét nézve ennél meglepőbb sikere még aligha volt.

A veterán menedzser, Harry Redknapp az első nagy győzelmét szerezte - egyébként először meccselhetett kupadöntőben a Wembleyben. Kicsit önmagát és főleg a játékosát dicsérte a mérkőzés után:

"Amikor tavaly Kanut ingyen leigazoltam a West Bromtól, sokan őrültnek tartottak. De az élet engem igazolt. Előfordult, hogy kihagyott néhány helyzetet, de tudtam, nem ezek az utolsó szavai. Aztán az elődöntőben és a döntőben is ő lőtte a győztes találatot."

A Pompey, amelynél nagyon kifizetődött a régi nagy sztárok, így David James és Sol Campbell szerződtetése, a döntőig vezető úton legyőzte a Manchester Unitedet is.

FA-kupa-döntő
Szombat
Portsmouth-Cardiff City 1-0

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×