eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Drámai órák Párizsban: műtőasztalon a legnagyobb csillag

Párizsban sikeres térdműtétet hajtottak végre Ronaldón, a Milan brazil labdarúgóján. A kétszeres világbajnok futballistának szerda este a Livorno elleni bajnokin egy ellene elkövetett szabálytalanság után a bal térdében elszakadt egy ínszalag. A világ jelenlegi legeredményesebb aktív labdarúgójának ugyanilyen sérülése volt 2000-ben, a beavatkozást akkor is ugyanez az orvoscsoport végezte el a francia fővárosban. Az alábbi összeállításunkban óráról órára követjük a késő esti párizsi eseményeket.

20:00

A francia orvoscsoport egyik tagja a műtét megkezdése előtt negyed órával nyilatkozott a Globo tv-nek.

"Minden az operációtól függ. Ha a tervek szerint alakul a műtét, akkor a brazil klasszisnak egyáltalán nem kell félnie attól, hogy veszélybe kerül a pályafutása. A várható felépülési idő ideális esetben három, komplikációk esetén maximum nyolc hónap lehet."

Ezzel egy időben Silvio Berlusconi, a Milan elnöke is nyilatkozott játékosáról.

"Aggódik, hogy be kell fejeznie. Felhívtam szerda este, hogy tudja, mi hiszünk benne. Még csak 31 éves, nagyon fiatal, ezért hiszem, hogy pár hónap múlva visszatérhet a pályára".

{{keretes_cim}}

Carlo Ancelotti: "Õ mindig is a világ egyik legnagyszerűbb játékosa volt!"
Paolo Maldini: "Maradona után ő volt a legjobb ellenfél, akivel találkoztam. Földöntúli képességei vannak."
Kakà: "Számomra nehéz dolog róla beszélni, mert én vagyok a legnagyobb rajongója. Amikor ő már a "Fenoméno" volt, én még csak épphogy elkezdtem a pályafutásomat Brazíliában. Egy csapatban játszani vele, maga a megtestesült álom."
Ronaldinho: "Megtiszteltetés a világ legjobbjával egy csapatban (válogatott) játszani!"
Ruud Van Nistelrooy: "Vita nélkül a világ labdarúgásának egyik legjelentősebb alakja!"
Fabio Capello: "Õ a legjobb játékos, akit valaha edzettem!"
Roberto Donadoni:"Technikailag ő a legjobb a világon!"
Franz Beckenbauer: "Ronaldo maga a foci!"
Zinedin Zidane: "Az egészséges Ronaldonál nincs jobb játékos!"

A Milan labdarúgói a hétvégi fordulóban a Parma otthonában játszanak, nem meglepő, hogy ezekben az órákban a Parma elnöke is megszólalt.

"Tegnap este közös vacsorán vett részt a csapat és tv-n követtük a mérkőzést. Azonnal láttuk, hogy mennyire komoly a sérülés. Ronaldo egy igazi bajnok, aki maga írta a futballtörténelmet, és aki még mindig különbséget jelent, amikor beáll. Nagyon szomorú, ami történt. Sok szerencsét kívánok neki, és remélem mihamarabb visszatér a természetes közegébe, ami a futballpálya. Jelenleg nem tudhatjuk, elveszítünk-e egy legendát. Bízzunk benne, hogy még visszatér."

A városi rivális, az Internazionale elnöke is nyilatkozott az olasz újságoknak. Massimo Moratti, akinek csapatában is játszott Ronaldo, láthatóan megindultan beszélt egykori kedvencéről.

"Bízom abban, hogy hamar felépül. A párizsi orvosok értik a dolgukat és ismerik a felépítését. Az egyetlen probléma, hogy időközben idősebb lett, így a formába lendülés sokkal több időt vesz majd igénybe. A legjobbakat kívánom neki".

20:30

A hivatalos kommüniké szerint a műtétet Eric Rolland professzor végzi, aki már 8 éve részt vett a játékos műtétjénél. Az operációt az a Gerard Saillant segíti, aki 2000-ben vezette a beavatkozást.

Az AC Milan hivatalos honlapja szerint Ronaldót Párizsba elkísérte és a műtét ideje alatt is a kórházban tartózkodott Maria Beatrix, a csatár barátnője, Bruno Mazziotti brazil fizikoterapeuta, Leonardo, a Milan képviselője és Massimiliano Sala, a MilanLab, orvoscsoportjának egy tagja.

21:00

Vége a műtétnek, perceken belül a világ nagy hírtévéi közzéteszik első jelentéseiket az operációról. A sajtó úgy tudja, hogy jól sikerült a beavatkozás, nincsenek komplikációk, de az orvosok, a játékos és a klub is későbbre ígér hivatalos tájékoztatót.

22:30

A hivatalos sajtótájékoztató. Gerard Saillant professzor szerint az operációnál minden rendben volt és jól sikerült: 9 hónap múlva Ronaldo újra pályára léphet.

A professzor nyilatkozatában kiemelte: minden a játékoson múlik, de ő optimista, mert Ronaldo fizikális állapota alapján pár évet nyugodtan játszhat még.

Hozzátette: a játékosnak várhatóan 8-10 napot kell kórházban maradnia, de a rehabilitációs kezeléseket már ma el lehet kezdeni.

23:00

A műtét után csapattársai közül először Clarence Seedorf nyilatkozott a CNN-nek.

<

Érkezés a kórházhoz

"A lelátón ültem, és azonnal tudtam, hogy nagy a baj. Mikor megláttam, hogy mekkora fájdalmai vannak, a szívverésem is megállt egy pillanatra. Nagyon szomorúak vagyunk, Ronnie nem ezt érdemelte.

Egész pályafutása alatt peches volt a sérülésekkel, pedig remek ember és a futballtörténelem egyik legjobb játékosa.

El kell kezdenie a felépülést, meglátjuk, hogy meg lesz-e benne a kellő akarat és erő a visszatérésre.

Akárhogyan dönt is, remélem, jó elhatározást hoz. A csapat vele van és vele lesz".Szurkolói vélemények Magyarországról (acmilan.hu)

"Kint voltam 2002. áprilisában Rómában. Naná, hogy elmentem az délutáni meccsre. Langyos kis meccs volt. Aztán a 12. percben felmordult a stadion, nem igazán értettem. Majd az eredményjelzőn megjelent. Bresca - Inter 0:1, gól RONALDO. A stadionban mindenki tapsolt és éljenzett. Nem törődött senki a meccsel. A játékosok is a pályán az eredményjelzőt figyelték és mutogattak rá. Nem volt érdekes az eredmény, a meccs, csak az, hogy Roni újra betalált. Az ellenfelek szurkolói éltették azt az embert, aki annyi borsot tört az orruk alá. Az "ellenfelet", akiről azt írták, hogy vége, nem lép pályára többet. Éltették és őszintén örültek neki, hogy betalált. Másnap megvettem az újságot, a mai napig megvan. Semmi nem számított. Csak az, hogy Roni újra pályán van és gólokat rúg. Ronit láttam minden csapatában játszani. (...) Tudtam, hogy egy nap vissza fog vonulni, hogy nem látom többet, de nem így. Hordágyon, sérülten, zokogva. Én azt mondom, hogy számolni vele a józan ész szerint badarság, számolni vele a szívem szerint egy nagy álom. Én pedig szeretek álmodozni." (szurker)

"Mindenképpen elszomorító, hogy egy 31 éves embernek szembesülnie kell azzal, hogy pályafutása (amire az életét tette fel) valószínűleg véget ért. Az pedig evidencia kérdése, hogy a klubja és azok szurkolói teljes mellszélességgel kiállnak mellette a mielőbbi felgyógyulása érdekében. Az AC Milan soha nem arról volt híres, hogy eldobja a kiöregedett és visszavonult játékosait, mindig találtak nekik megfelelő feladatot az utánpótlás-nevelésben stb. Természetesen, akik másképpen képzelték el a jövőjüket, azokat nem marasztalták, de a lehetőséget felkínálták a részükre is." (skovacs)

"Egy Ronaldo megérdemli mind emberi, mind sportolói pályafutása miatt hogy MINDENKI, aki valamikor is tapsolt góljainak, mosolygott cseleinek fogja a kezét, és szurkoljon neki a bajban. A Milannak kötelessége felajánlania egy szerződéshosszabbítást célokat adva egy nagyszerű sportember és egy fantasztikus játékos felépüléséhez, lelki békéjéhez. A világ legnagyszerűbb klubja nem engedhet meg más döntést erkölcsileg magának. Persze Ronaldo sérülése és maga Ronaldo visszautasíthatja ezt. Szeretném Milan mezben, boldogan, mosolygósan látni. Ha visszatér szerződést hosszabbítva azonnal rendelek egy Ronaldo mezt, megfogadom..." (ferkoka)

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×