eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A hétvége slágerei: MU-Arsenal, Juve-Roma

A Bajnokok Ligájára (is) figyelnek a hétvégén a legjobb csapatok. A királykategória tavaszi folytatása előtt könnyen elképzelhető, hogy több menedzser, illetve edző pihentet néhányat a kulcsjátékosai közül. A mérkőzések közül a Manchester United-Arsenal FA-kupa-találkozó és a Juve-AS Roma bajnoki emelkedik ki.

Angliában a hétvégén az FA-kupára összpontosul a figyelem: egymás ellen játszik a bajnoki idény eddigi legjobb két csapata, a Manchester United és az Arsenal. A pályaválasztó csapat menedzsere, Sir Alex Ferguson 100. FA-kupa-mérkőzésén vezényli majd a Vörös Ördögöket.

A két csapat a világ legrégebbi országos kupasorozatának legeredményesebb két szereplője. Huszonegyszer nyerte meg az Arsenal vagy a Man United a serleget, 35 döntőben képviseltette magát a két gárda közül legalább az egyik.

Sir Alex, és kollégája 35. alkalommal meccsel egymás ellen. A korábbi 34 találkozó mérlege a francia számára kedvezőbb: 13-szor nyert az Arsenal, s csak 11-szer a Manchester United. A két óriásklub közös FA-kupa-történelméből két találkozót érdemes feltétlenül kiemelni: 2005-ben az Ágyúsok, tizenegyes-csatában nyerték meg a döntőt, 1999-ben, a MU triplázásának évében az elődöntőből Ryan Giggs a hosszabbításban elért csodagóljával jutott tovább Sir Alex együttese.

Szombaton - magyar idő szerint - 18.15-kor kezdődik a mérkőzés. Döntetlen esetén újrajátsszák a találkozót, ennek tervezett dátuma február 27., hétfő. Némi meglepetésre mindkét menedzser azt helyezte kilátásba, hogy a kedd-szerdai BL-forduló miatt nem küldi minden ászát pályára.

Az Arsenalban Gael Clichy, Philippe Senderos, Emmanuel Adebayor és Mathieu Flamini könnyebben sérült, alkalmasint ettől még játszhatnak. Kolo Touré és Eboué is hadra fogható. A Man Unitedben csak Gary Neville és Michael Silvestre nem harcképes, a többiek, Louis Sahát is beleértve, pályára küldhetőek.

A Chelsea a Huddersfield együttesét fogadja, nyilvánvalóan győzelmi esélyekkel. John Terry, hosszú sérülése után, visszatér a csapatba. A Huddersfield a tizenhat nyolcaddöntős közül a leghátrább áll a ligarangsorban, a Chelsea 56 hellyel előzi meg.

Két magyar játékos szerepel(het) a fordulóban. Gera Zoltán a West Bromwich Albionban a Coventry pályáján szerepel. Ferenczi István Barnsley-ja szinte lehetetlen feladatot kapott: az Anfield Roadon, a Liverpool ellen kell döntetlent elérni az újrázáshoz. Vagy nyerni, a továbbjutáshoz.

FA-kupa, nyolcaddöntő
Szombat
Bristol-Southampton
Cardiff-Wolverhampton
Chelsea-Huddersfield
Coventry-West Bromwich
Liverpool-Barnsley
Manchester United-Arsenal
Vasárnap
Preston-Portsmouth
Sheffield United-Middlesbrough
A Serie A rangadóját a "csata a második helyért" titulussal harangozták be Olaszországban. Ha az AS Roma nyerni tudna Torinóban, nehezen képzelhető el, hogy a Juve az idény végéig előzni tud.
A két csapat a legutóbbi öt fordulóban mindössze egy vereséget szenvedett, a Roma Sienában kapott nagy verést. Mindazonáltal a sárga-bordók sincsenek rossz formában, ráadásul a brazil Juan kivételével minden kulcsemberük játszhat.

A Juvéban már "csak" Andrade és Marchionni sérült, lassan Claudio Ranieri is pályára küldheti a legjobbnak vélt, s a múlt héten Buffon és Del Piero visszatérésével erősödött csapatát. Az új kedvenc, Momo Sissoko kiszoríthatja a csapatból Nocerinót.

A Roma nem pihentetheti kulcsembereit a Real Madrid elleni BL-mérkőzés előtt, az Inter megteheti a Liverpool ellen készülve. Roberto Mancini, várhatóan, Júlio Cruzt és Ibrahimovicot is pihenteti.

A Milan tábora még mindig sokkban van Ronaldo súlyos sérülése miatt. A Parma elleni idegenbeli találkozón Kaka játéka valószínűtlen, s még Pato sem egészséges. Nem fog játszani Pirlo és Gattuso sem, Brocchi és Gourcuff helyettesíti a kettőst.

Olaszország, 23. forduló
Szombat
Inter (1.)-Livorno (15.)
Parma (17.)-AC Milan (5.)
Juventus (3.)-AS Roma (2.)
Vasárnap
Fiorentina (4.)-Catania (14.)
Reggina (19.)-Udinese (6.)
Genoa (9.)-Sampdoria (7.)
Lazio (13.)-Atalanta (8.)
Palermo (10.)-Cagliari (20.)
Napoli (11.)-Empoli (18.)
Siena (16.)-Torino (12.)
A Primera Divisiónban ezúttal három találkozót is rendeznek szombaton: mindhárom BL-résztvevő pályára lép. A Barcelona Zaragozában játszik, Puyol, Krkic, Deco és Touré is visszatér a csapatba. Eto'o ellenben nem játszik, sérülten tért vissza Afrikából.

Nem nyugodt a légkör a csapat körül, Eto'o állítólag kijelentette, hogy Drogbával szívesebben alkotna ékpárt, mint Ronaldinhóval, Rijkaard Henrynak és Cruyffnak válaszolt, támadásnak is minősíthető felvetésekre.

A Zaragoza elleni meccs egyik kulcsfigurája az éppen a szombati ellenféltől vett Gaby Milito lesz, akinek testvére, Diego továbbra is a Zaragozát erősíti - s állítólag nagyon szeretne a nyáron a Barcához kerülni.

A Real Madrid a Betis otthonában lép pályára. Wesley Sneijder nélkül, a holland középpályás ugyanis egy hónapra kidőlt. Ruud van Nistelrooy ellenben visszatér a csapatba. Robinho hasfala nem jött rendbe, s nem is valószínű, hogy Schuster megkockáztatná a szereplését a BL-találkozó előtt.

A Betis egyébként, gyenge bajnoki helyezése ellenére, nincs rossz formában. Amióta Paco Chaparro a kispadon felváltotta Héctor Cúpert, a csapat hét találkozójából csak egyet veszített el. A Madrid elveszítette a legutóbbi idegenbeli bajnokiját. (Az Almería ellen 0-2).

Spanyolország, 24. forduló
Szombat
Betis (16.)-Real Madrid (1.)
Espanyol (5.)-Sevilla (7.)
Zaragoza (10.)-Barcelona (2.)
Villarreal (3.)-Racing (6.)
Almería (8.)-Murcia (19.)
Valladolid (13.)-Mallorca (11.)
Levante (20.)-Osasuna (15.)
Recreativo (17.)-Deportivo (18.)
Getafe (12.)-Valencia (9.)
Atlético Madrid (4.)-Athletic Bilbao (14.)

4

Nagy meglepetést hozott a Bundesliga 1 pénteki meccse: a sokkal esélyesebb, a harmadik helyen álló Schalke, hazai pályán, 2-1-es vereséget szenvedett a Wolfsburgtól. A vendégek mindkét gólját a brazil Grafite lőtte, a hajrában.

A Bayern vasárnap játszik majd Huszti Szabolcs Hannoverének otthonában. A Hannover nem esélytelen, ha a bajorokból valóban sokat kivett a csütörtöki, aberdeeni UEFA-kupa-mérkőzés (2-2). A francia sztár, Franck Ribéry hiányozni fog a bajnoki címre törő bajor együttesből.

Hajnal Tamás csapata, a Karlsruhe az utóbbi időben jó formába lendült Leverkusent igyekszik legyőzni. A KSC egy kulcsember fog hiányozni: az eltiltott Timm.

Németország, 20. forduló
Péntek
Schalke-Wolfsburg 1-2
Szombat
Werder Bremen (2.)-Nürnberg (16.)
Karlsruhe (6.)-Bayer Leverkusen (4.)
Hansa Rostock (14.)-Eintracht Frankfurt (7.)
Duisburg (18.)-Stuttgart (10.)
Hertha (12.)-Arminia Bielefeld (15.)
Energie Cottbus (17.)-Borussia Dortmund (13.)
Vasárnap
Hannover (8.)-Bayern München (1.)
Hamburg (5.)-VfL Bochum (11.)

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×