eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Nem mondtak csődöt a Real BL-specialistái

Hazai sikerrel kezdte meg szereplését a címvédő Milan és a spanyol bajnoki éllovas Real Madrid is a labdarúgó Bajnokok Ligája főtábláján. A madridi együttesben Raúl és Van Nistelrooy - ahogy a BL-ben már annyiszor - most is eredményes volt. A legelégedettebb a Valencia csapata lehet, mivel Villa góljával Gelsenkirchenben tudott győzni.

A Sahtar Doneck csatára, Brandao szerezte a 2007-2008-as Bajnokok Ligája sorozat első gólját. Az ukrán klub brazilja, az utóbbi öt esztendőt tekintve ezzel Zlatan Ibrahimovic (2002), Michael Silvestre (2003), Vicente (2004), Florent Sinama-Pongolle (2005) és Andrés Iniesta (2006) nyomába lépett. Érdekes, hogy 2005-ben és 2006-ban a címvédő játékosa szerezte az első gólt. Közel jártunk ehhez most is, hiszen alig négy perccel a donyecki nyitó találat után már a Milan is vezetett, Andrea Pirlo révén.

Pennant butasága után jó volt a döntetlen a Liverpoolnak


Az A csoportban a Porto már a 9. percben vezetett: Pepe Reina, a Liverpool kapusa szabálytalankodott a tizenhatoson belül Tarik Sektiouival. A szlovák Lubos Michel habozás nélkül megítélte a büntetőt, az argentin Lucho González pedig éppen olyan természetességgel gólra váltotta a helyzetet. Nem zavarta, hogy Európa egyik legjobb "tizenegyes-ölője" nézett vele farkasszemet.

A Liverpool azonnal más sebességre kapcsolt, s a 17. percben Dirk Kuyt - Steve Finnan szabadrúgása, majd Sami Hyypiä fejese után - máris megtermelte teljes 2006-2007-es BL-gólmennyiségét. A folytatás kiegyenlített játékot hozott, majd a 63. percben, buta szabálytalansága miatt, a liverpooli Jermain Pennant megkapta a második sárga lapját.

A tízfőnyire csökkent angol csapat ellen a Porto mezőnyfölénybe került, de leginkább veszélytelen szögletekig jutott. A Liverpool, a körülményeket is figyelembe véve, tökéletesen elégedettnek tűnt a döntetlennel.

A török válogatott kapusa két gólt kapott

A csoport másik mérkőzésén az Olympique Marseille sokáig nem tudta feltörni a török Besiktas védelmét. A 76. percben igen: Samir Nasri a kapufát érintő szöglete után az előrehúzódott Julien Rodriguez közelről Hakan Arikan hálójába küldte a labdát. Azzal el is dőlt a mérkőzés, Djibril Cissé szólógólja már "csak" a gólkülönbséget növelte.

A Chelsea meglepő döntetlene a Rosenborg ellen

A B csoportban született a játéknap legnagyobb meglepetése: a Rosenborg döntetlent játszott a Stamford Bridge-en, a Chelsea ellen. A norvégok a finn védő, Mikka Koppinen fejes góljával vezetést szereztek az első félidő vége felé. A Chelsea tavasszal többször került ilyen helyzetbe - most azonban nem tudott fordítani.

Legalább kiegyenlíteni igen: Florent Malouda beadása után Andrij Sevcsenko fejelte a kapuba a labdát. Tavaly kiderült, a Chelsea eredményessége elsősorban Didier Drogbától, másodsorban Frank Lampardtól függ. Most egyikőjük sem játszott - nem is tudott nyerni José Mourinho csapata.

Meglepően kevés néző, "mindössze" 25 ezer látta a mérkőzést a Stamford Bridge-en - talán a Kékek hívei is túl könnyű mérkőzésre számítottak.

A második mérkőzésen lehet, hogy a Valencia már most nagyon közel került a továbbjutáshoz - ám az biztos, hogy nagyon fontos három pontot szerzett Gelsenkirchenben. A találkozó egyetlen gólját David Villa szerezte meg, részben alighanem a rosszul kifutó Schalke-kapus, Neuer hibájából.

A C csoportban a Real Madrid legyőzte a helyenként ügyes ellentámadásokkal operáló Werder Brement. A győzelem fő részese a több jó védést is bemutató Iker Casillas mellett az egyaránt gólt és gólpasszt is jelző Raúl és Van Nistelrooy volt.

Van Nistelrooy 50. BL-gólja

A csapatkapitány szerezte meg a mérkőzés első gólját, Van Nistelrooy a bal oldalról küldött labdáját fejelte a jobb kapufa mellé - belülre. A németek egy perccel később kiegyenlítettek: Egy ugyancsak a bal oldalról érkező beadásra érkezve Sanogo megelőzte Metzeldert, s a kapuba lőtt.

A Madrid már az első félidőben megszerezhette volna újra a vezetést, de Van Nistelrooy kétszer is késlekedett a lövéssel. A holland a második félidőben is kihagyott két helyzetet, de aztán az ő góljával nyerte meg a királyi klub története 300. mérkőzését a bajnokok tornáján. Raúl az 57., Van Nistelrooy az 50. gólját érte el a BL-ben. Utóbbi találata a Real Madrid 250. gólja volt a királykategóriában.

Ballotta új csúcsa

A csoport másik mérkőzésén, zárt kapuk mögött, döntetlen született: az Olympiakosz Galletti góljával vezetett, de a Lazio Zauri révén kiegyenlített. A római "Sasok" kapuját a 43 éves és 168 napos Marco Ballota védte. A hálóőr csúcstartó lett a Bajnokok Ligájában, Alessandro Costacurta rekordját döntötte meg, aki 40 éves és 211 napos volt tavaly, az AEK Athén elleni mérkőzése napján.

A D csoportban esett a legtöbb gól: két mérkőzésen öt. Ugyancsak közös sajátosság, hogy mindkét találkozó már az első félidőben eldőlt, a Milannak 24, a Sahtarnak mindössze 9 perc kellett a kétgólos előny megszerzéséhez.

A Sahtar meglepően simán nyert

Donyeckben Brandao gólja után négy perccel az olasz Lucarelli is megszerezte a magáét, s a Celtic nem tudott ezekre válaszolni. A második félidőben a skótok kisebb fölényben játszottak, legalábbis ami a labdabirtoklást illeti. Mert a négy brazillal felálló Sahtar támadásai veszélyesebbek voltak.

Andrea Pirlo volt a mérkőzés legjobbja Milánóban. Remek szabadrúgással juttatta előnyhöz csapatát a kilencedik percben, majd ő hozta helyzetbe Filippo Inzaghit a második találat előtt. A legutóbbi BL-döntőt is eldöntő csatár immár mindössze öt gólnyira van attól, hogy európai labdarúgó-kupák 52 éves történetének legeredményesebb játékosa legyen. Nuno Gomes a 92. percben szépített - ez a találat már nem sokat számított.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×