eur:
385.39
usd:
355.02
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin

A galaktikusok tüneteitől szenved a Barcelona

Az AS Roma vezet Olaszországban, az Arsenal Angliában, a Chelsea és a Barcelona ellenben megint nem tudott nyerni. A Manchester United mindössze négy gólt szerzett eddig, hat mérkőzésén. Wesley Sneijder, a Real Madrid új csillaga három bajnokin három szabadrúgásgólt lőtt. Meglepetések és furcsaságok nyomában az európai futballpályák történéseit figyelve.

Menetel az Arsenal, pontelőnnyel vezeti a táblázatot, noha egy mérkőzéssel kevesebbet játszott, a Liverpoolt kivéve, minden közvetlen riválisánál. Az "Ágyúsok" híveit ennél nagyobb boldogság nem is érheti szezon közben: vezet a csapat a Premier League-ben, mégpedig éppen a leggyűlöltebb ellenfél, a Tottenham elleni győzelemmel az élre ugorva.

Jol mondja: a Tottenham kivégezhette volna az Ágyúsokat

A jóval a várakozás alatt teljesítő Tottenham némileg meglepte Wenger csapatát az első félidőben, Gareth Bale szabadrúgásból becsavarta a labdát Almunia kapujába. Martin Jol, a bajban lévő menedzser szerint csapata a későbbiekben "kivégezhette" volna az Arsenalt, s miután ezt nem tette meg, nagy árat fizetett.

A nem csak világsztárokat felvonultató Arsenal (Almunia, Sagna, Toure, Silva, Clichy, Hleb, majd Song Billong, Fabregas, Diaby, majd Rosicky, Flamini, Adebayor, Van Persie, majd Denilson ) a togói válogatott, Emmanuel Adebayor góljával egyenlített ki a 65. percben, Cesc Fabregas szerezte meg a 80. percben a vezetést, majd Adebayor adta meg a kegyelemdöfést az utolsó percben.

Adebayor: három meccs, három gól

Arsene Wenger elsősorban csapata egységét, küzdőszellemét dicsérte a mérkőzés után. Valóban jó a küzdőszellem: a csapat öt találkozójából hármat is úgy nyert meg, hogy a 80. percben még nem vezetett. Adebayornak ez volt a szezonban a harmadik bajnokija, s már három találatnál jár - egyébként az öt meccset maga mögött tudó Fabregasnak is három gól áll a neve mellett.

Az Arsenal tíz, a most gólképtelennek bizonyuló Liverpool 11 gólnál tart már - a Manchester United csak négynél. A bajnok nagyon takarékos: sorozatban harmadszor nyert 1-0-ra. Ezúttal Nemanja Vidics fejese hozta meg a győzelmet. Cristiano Ronaldo, az eltiltása után, már játszott, de a sérült Wayne Rooney még nem.

A City olyan mint a United Manchesterben

Ismét nyert az első három fordulóban kilenc pontot gyűjtött, majd kétszer kikapó Manchester City. Sven-Göran Eriksson csapata számára ragadós a szomszéd példája: a kékek is 1-0-ra győztek. A meccs egyetlen gólját Michael Johnson lőtte, nagy vágta után szép lövéssel - hja, kérem, ilyen névvel nem lehet lassan futni! A Man City a harmadik mérkőzését nyerte meg hazai pályán 1-0-ra, s a másodikat a mindössze 19 éves középpályás találatával.

Mourinho: A bíró kérjen bocsánatot!

José Mourinho szeretné, ha a Blackburn elleni találkozó játékvezetője bocsánatot kérne a csapattól. Azt állítja, hogy Salomon Kalou nem volt lesen a találkozó kulcsjelentetében, következésképpen szabályos gólt szerzett. A televíziós felvételek alapján - a portugál edzőnek igaza van.

Mindazonáltal a Chelsea-nek, hiába védett az amerikai Brad Friedel ihletett formában, nyerni kellett volna a Rovers ellen. Mourinho szerint azonban csapata nem bírta el, hogy a legveszélyesebb góllövők közül Didier Drogba, Frank Lampard és Claudio Pizarro sem játszhatott. A Kékek eddig hét gólt szereztek a bajnokságban, ebből öt az említett trió tagjainak nevéhez fűződik.

A Barcelonán olyan "tünetek" látszanak, mint a galaktikusok Real Madridján. Vitathatatlanul a legerősebb a csapat kerete a Primera Divisiónban, de továbbra sem tud nyerni idegenben. Tavasszal, amikor nagy volt a baj, összekapta magát a gárda, megnyerte vendégként játszott utolsó három bajnokiját. De ha korábban csak megközelítően olyan eredményes idegenben, nem a Real Madrid nyeri a bajnokságot.

Pamplonában februárban sem ment

A Barca most a legutóbbi idény cipőjébe bújt bele: az első három fordulóban kétszer játszott idegenben, s mindkettő gól nélküli döntetlenre végzett. Vasárnap este Pamplonában vonultak le lehajtott fejjel a játékosai a pályáról - éppen olyan eredménnyel zárták az Osasuna pályáján a fellépést, mint februárban.

Frank Rijkaard ezúttal Samuel Eto'o mellett nem számíthatott Lionel Messire sem, így bekerült a kezdőcsapatba a 18 éves, mexikói Giovani, majd csereként pályára lépett a még nála is fiatalabb, az európai futball legnagyobb tehetségének kikiáltott, szerb-spanyol Bojan Krkic.

Idegenben még gólt sem lőtt a Barcelona

Velük sem ment, a Barcelona, kiábrándító játékot produkált. Sovány vigasz, hogy a védelem három mérkőzésen mindössze egy gólt kapott - a Barcelona eddig a támadójátékáról volt híres, az pedig, idegenben már másodszor mondott csődöt a még egy hónapja sem tartó szezonban.

Saviola és Higuaín első, Sneijder negyedik találata

A Real Madridnál ellenben ünnepelnek: ki gondolta volna augusztusban, hogy a Real Madrid három forduló után kilenc ponttal áll majd. Ruud van Nistelrooy ezúttal nem volt hadra fogható, így Javier Saviola kezdett - s góllal tette ezt emlékezetessé. Rá jellemző, szemfüles gól volt, kihasználta gyors helyzetfelismerését, s rendkívüli indulósebességét.

A második gólt Wesley Sneijder lőtte - ez már aligha meglepetés, az meg még kevésbé, hogy szabadrúgásból. Hat perccel később, az utolsó negyedóra kezdetén Bernd Schuster lecserélte a holland középpályást, a Bernabéu közönsége dübörgő vastapssal ünnepelte Sneijdert.

Nem sokkal később az Almería szépített, de az utolsó gól az idény során először játszó Gonzalo Higuaíné volt, aki erre a szezonra 15 gólt ígért - egy megvan belőle.

A Sevilla simán nyert, Kerzsakov kihagyott egy büntetőt

A Sevilla könnyű győzelmet aratott a Recre ellen, Kerzsakov és Kanouté is két-két gólt szerzett. Még az sem számított, hogy az orosz csatár kihagyott egy büntetőt.

{{keretes_cim}}

Sevilla-Recreativo 4-1
Osasuna-Barcelona 0-0
Real Madrid-Almería 3-1
Murcia-Atlético 1-1
Racing-Levante 1-0
Mallorca-Villarreal 0-1
Deportivo-Betis 1-0
Espanyol-Getafe 1-0
Valencia-Valladolid 2-1
Athletic Bilbao-Zaragoza 1-1

Az élcsoport: 1. Real Madrid 9 pont, 2. Sevilla 6 (2 mérkőzés), 3. Valencia 6, 4. Villarreal 6, 5. Barcelona 5

Óriási formában kezdte az AS Roma az olasz bajnoki idényt. Az Inter ellen az olasz Szuperkupát is megnyert, sárga-bordó alakulat a harmadik forduló után egyedüli százszázalékosként vezeti a táblázatot. Hét gólt szerzett, s még egyet sem kapott.

Totti megint megtette a magáét


A hétvégi "áldozat" a Reggina volt, amely bő ötven percen keresztül állta hazai pályán a római rohamokat, ám aztán a brazil Juan megszerezte pályafutása első gólját a Serie A-ban. A második találat a legutóbbi szezon gólkirályáé, Francesco Tottié volt - értékéből semmit sem von le, hogy a mérkőzés azon szakaszában a Reggina, Valdez kiállítása miatt már régen csak tíz emberrel játszott.

Di Natale a hét hőse

Meglepő vereséget szenvedett a Juventus hazai pályán az Udinese csapatától. Az olasz futballban a hét hőse nyilvánvalóan Antonio Di Natale: szerdán a válogatott tagjaként két gólt szerzett az ukránok elleni Eb-selejtezőn, most pedig ő küldte a labdát Gianluigi Buffon hálójába.

A Juvénak még helyzete is alig akadt, ha csak Alessandro Del Piero két, a kapu fölött a pályát elhagyó labdáját nem tekintjük annak. A csapat edzője, Claudio Ranieri szerint játékosait megzavarta, hogy Mauro Camoranesit az első félidőben, izomproblémái miatt, le kellett cserélni. A legutóbbi bajnoki fordulóban, a Cagliari ellen, a világbajnok középpályás volt a győzelem hőse, a Juventus mindhárom találatában közreműködött.

Nem játszottak a magyarok

Az Inter simán nyert a Catania ellen, az első gólt Hernán Crespo, a másodikat a Bajnokok Ligájára nem nevezett, brazil César szerezte. Megszerezte első hazai győzelmét a Napoli, amely a két héttel ezelőtti, udinei bravúr után legyőzte a Sampdoriát is. Góljait Marcelo Zalayeta és Marek Hamsik szerezte. Mindkét csapat keretében akad magyar állampolgárságú játékos (Garics György a Napoliban, Koman Vladimir a másik oldalon), ám egyikőjük sem játszott.

Ancelotti máris "rotál"

A Milan már a Bajnokok Ligájára készült szombaton - legalábbis ere következtethetünk tartalékos összeállításából (Dida, Cafu, Nesta, Kaladze, Favalli, majd Jankulovski 61., Gattuso, majd Inzaghi 46., Émerson, Ambrosini 65., Brocchi, Gourcuff, Seedorf, Gilardino. A házigazda Siena komikus góllal szerzett vezetést, Dida és Kaladze is hibázott, ráadásul Maccarone lesről lőtt a kapuba. Az utolsó percekre a Milan összeszedte magát, Nesta kiegyenlített, sőt a 95. percben Seedorf szabadrúgása után a labda a lécről pattant le.

4

Továbbra is jól megy a magyaroknak a Bundesligában. Vasárnap Hajnal Tamás csapata, a Karlsruhe és Dárdai Pál együttese, a Hertha is nyerni tudott, egyaránt idegenben. Mindkét magyar középpályás végigjátszotta a találkozót.

Hajnal Tamás gólpasszt adott

A KSC a Wolfsburg otthonában győzött, két, a második félidőben szerzett fejes góllal. Az első előtt Hajnal Tamás ívelte a labdát klubtársa, a svájci Mario Eggimann fejére. Az újonc együttes immár a második mérkőzését tudta idegenben megnyerni.

A Hertha Duisburgban nyert 2-1-re, a szerb Pantelics két jobblábas lövésével. Dárdai Pál ezúttal is jól futballozott. A berliniek először nyertek az idény során idegenben.

Huszti ezúttal az előkészítő szerepkörében

A 12. helyen álló Hannover 2-2-es döntetlent harcolt ki a Nürnberg otthonában. Huszti Szabolcs 78 percet játszott, csapata első gólját ő készítette elő.

A forduló rangadóján a Bayern München hátrányba került a horvát Rakitic gólja után a Schalkéval szemben. A bajorok mégis megmentettek legalább egy pontot, Miroslav Klose révén.

A bajnoki cím legnagyobb favoritjának tartott Bayern három győzelemmel kezdte az idényt, azonban a negyedik és az ötödik fordulóban, előbb a Hamburg, majd a Schalke ellen is csak 1-1-re volt képes.

A Schalke a döntetlenek csapata

Ez amúgy a gelsenkircheni csapat esetében a leggyakoribb eredmény: a Schalke az utóbbi három bajnokiján 1-1-re végzett. Öt forduló után még veretlen - de négy döntetlen áll a neve mellett.

Dortmund-Werder Bremen 3-0
VfB Stuttgart-Cottbus 3-0
Bayern München 1-1
Leverkusen-Bochum 2-0
Nürnberg-Hannover 2-2
Bielefeld-Rostock 4-2
Frankfurt-Hamburg 2-1
Wolfsburg-Karlsruhe 1-2
Duisburg-Hertha BSC 1-2

Az élcsoport: 1. Bayern 11 pont, 2. Bielefeld 10, 3. Frankfurt 10, 4. Dortmund 9, 5. Hertha 9, 6. Karlsruhe 9

Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
Mérsékelten emelkedtek az amerikai tőzsdék, csúcsot döntött a Nasdaq

Mérsékelten emelkedtek az amerikai tőzsdék, csúcsot döntött a Nasdaq

Az ázsiai tőzsdéken ma reggel esés látszott, ezt követően pedig Európában is mínuszokat láthattunk, és délutánra a magyar tőzsde is lefordult. Ehhez képest az amerikai tőzsdék a kereskedési idő nagy részében az irányt kereste, majd a végére sikerült kis pluszba fordulniuk a vezető indexeknek - a Nasdaq csúcsot döntött. Közben a kriptopiacon nagy izgalmak vannak, az ethereum ETF várható elindulásának köszönhetően nagyot ralizott a második legjelentősebb kriptodeviza árfolyama. Mai ülésén újabb fél százalékponttal mérsékelte az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank, ezzel 7,25%-ra süllyedt az irányadó ráta - a lépés a várakozásoknak megfelelő volt, a forint nem mutatott a döntés után érdemi reakciót.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×