eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Százszázalékosan lett első a Kemény-gárda

Százszázalékos teljesítménnyel lett első a magyar férfi vízilabda-válogatott a Világliga margitszigeti selejtezőcsoportjában. A Kemény Dénes szövetségi kapitány vezette együttes a záró napon 15-7-re győzött Oroszország ellen.

Már tornaelsőként szállhatott medencébe vasárnap a magyar férfi vízilabda-válogatott a Hajós uszodában, a Világliga-selejtező budapesti állomásán: Kemény Dénes együttese zárófellépésén, tökéletes mérlegét megőrizve az orosz nemzeti csapatot is legyőzte nyolc góllal.

A háromból három meccsét biztosan nyerő magyar és a mindhárom korábbi összecsapását elveszítő orosz válogatott margitszigeti vízi randevúja nem sok jót ígért a vendégeknek, akik amúgy pólótörténelmileg pozitív mérleg birtokában érkeztek Budapestre.

Az elődöknek, a Szovjetunió és a FÁK válogatottjainak eredményeit is beleszámítva az eddigi 162 találkozóból - 28 döntetlen mellett - 69 vereség állt szemben 65 magyar győzelemmel.

Molnár Tamás kezdte

A 66. sikerért elsőként a 250. válogatottságát ünneplő Molnár Tamás tett, aki emberelőnyben lőtt klasszikus centergóllal szerzett vezetést (1-0). Aztán Szivós Márton "elnézéses" találatával került vissza az előny, de az oroszok tartották magukat (2-2). Biros Péter büntetőből esett pattintásos góljával mégis a hazaiak vonulhattak pihenőre "vezető pozícióból".

Molnár a második negyed második percében látványosan ragasztotta fel a bal sarokba a labdát (4-2), s ez megadta a kellő lendületet a különbség növeléséhez: Varga Dániel kétszer egymás után is eredményes volt (6-3), majd a triplázó Molnár révén a nagyszünetre 7-3-ra alakult az állás.

Az addigi legszebb magyar gól vezette fel a harmadik játékrészt: Kiss Gergely-Madaras Norbert-Biros-Molnár volt a labda útja, és a kétszeres olimpiai bajnok center pompás mozdulattal tartott "zárszót" (8-3). Ki sem gyönyörködhette magát a lelátó mintegy két és fél ezres közönsége, amikor hasonlóan szépen megkomponált akciót Biros fejezett be védhetetlen bombával, de látványban nem maradt el tőle Varga Dániel harmadik, középről suhintott, majd megúszás után, eldőlve kapuba vágott negyedik gólja sem (11-3). Mondhatni, teljesen váratlanul jött ekkor két orosz találat, válaszul a csatárszerepbe "tévedő" Gór-Nagy Miklós közelről a hálóba gyötörte a labdát (12-5).

Közös ünnep

A befejező nyolc perc a torna-győztes és szurkolóhada közös ünnepévé lényegült át: zúgott a Hajrá Magyarország!, a Ria, Ria, Hungária!, a szurkolók hálásan tapsoltak, ujjongtak minden szép megmozdulás után. Így történt ez Fodor Rajmund bal alsó sarkos lövegénél is (13-5), majd ugyanő húzta a hálóba a 14. hazai gólt, tökéletes csattanóként pedig Varga Dániel ötödik találata szolgált (15-7).

A másik mérkőzésen Horvátország 14-11 arányban verte meg Romániát.

A kvintett szűk két hét múlva (július 18. és 22. között) a spanyolországi Portugaletében folytatja a selejtezőt, s a két torna összesítése alapján kialakuló végső sorrend első két helyezettje jut be az augusztusi, berlini úgynevezett Szuperdöntőbe, amelyet a kvalifikációk hét legjobbja és a házigazda jogán Németország válogatottja vív meg.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

A körforgásos gazdaság, a közbeszerzési gyakorlatok javításának, valamint a köz- és magánberuházások hatékony és eredményes felhasználását biztosító adminisztratív kapacitások növelésének szükségességek. Új, EU-szintű összehangolás szükséges ezen területeken, hogy az államszövetség GDP-jének közel 15 százalékát kitevő kifizetések jobban hasznosuljanak, például egy fenntarthatósági kritérium beiktatásával – derül ki Enrico Letta, a Jacques Delors Intézet elnökének átfogó, az Európai Unió egységes piacának reformjára tett javaslatából.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×