eur:
392.72
usd:
366.5
bux:
66400.33
2024. április 25. csütörtök Márk

UEFA-kupa-döntő retró: a Videoton nagy menetelése - videókkal

A szerda esti UEFA-kupa-döntő kapcsán eszünkbe jutott: 22 éve szurkolhattunk legutóbb magyar csapatnak nemzetközi labdarúgó-kupadöntőben. A Videoton szenzációs menetelése a győzelemmel ért véget a Bernabéuban - noha a Real Madrid tulajdonképpen már Székesfehérváron, az első mérkőzésen eldöntötte a kétmeccses finálé sorsát. Idézzük fel a nagy menetelést!

1984. szeptember 18-án, Székesfehérváron kezdődött a sorozat, a cseh(szlovák) katonacsapat, a Dukla Praha ellen. A Koszta - Végh, Disztl L., Csuhay, Horváth - Csongrádi, Burcsa, Vadász - Májer, Szabó, Novath tizenegy Szabó József góljával 1-0-ra győzött.

A visszavágó nagyon nehéz körülmények között, nagyon nehéz csatát hozott, de a Vidi - elsősorban Koszta János remeklésével - megúszta Prágában gól nélkül a meccset.

A következő ellenfélnek a francia sztárcsapat, a Paris-Saint-Germain jutott. Sokan már ott eltemették a fehérvári gárda reményeit.

A franciák között játszott két, néhány hónappal korábban Európa-bajnoki címet nyert játékos (Rocheteau, Fernandez), és játszottak világbajnokságot is megjárt sztárok, mint Baratelli, Janvion, Bathenay, illetve játszott az akkor Európa legjobb csatárai közé tartozó, Safet Susic.

A visszatért Disztl Péterrel felálló Videoton mégis csodát tett a Parc des Princes-ben: Szabó József és Csongrádi Ferenc két-két góljával négyet vágott a franciáknak. Dominique Rochateau duplája nem sokat rontott az összképen.

A visszavágón - november 7-én - a Videoton már 2-0-ra vezetett nagyhírű ellenfele ellen. Ám Burcsa Győző találata és Szabó József tizenegyes-gólja semmit nem ért: a játékvezető a 67. percben, a nagy köd miatt, lefújta a mérkőzést. Egy nappal később, a fehérváriak bő két héten belül harmadszor is megverték a PSG-t, ezúttal Májer Lajos góljával.

A harmadik fordulóban szerb ellenfél következett: az angol Queens Park Rangerst hazai pályán 4-0-ra verő, így 2-6-ról fordító Partizan. Fehérvár nem London, a Viditől a belgrádiak "csak" ötöt kaptak.

Ám a Vidi védelme sem olyan volt, mint a QPR-é: Disztl Péter nem kapott gól. A 90 perc egyébként Szabó József pályafutásának klasszikusa: a középcsatár négy gólt lőtt Omerovicsnak, az ötödiket Májer Lajos tette hozzá.

A visszavágón a Partizan 45 perc alatt két gólnyit ledolgozott a hátrányból - de közelebb nem jutott a Videotonhoz.

Az első tavaszi fordulóban még veretesebb sztárcsapat került a Videoton párjának: a sorozat korábbi szakaszában a Rába ETO-t 5-2-es összesítéssel elbúcsúztató Manchester United. Az első mérkőzést az Old Traffordon Stapleton góljával megnyerték ugyan az angolok, de nem tűnt reménytelennek a visszavágó.

Annak ellenére sem, hogy a kulcsjátékosok közül Csuhay József, Csongrádi Ferenc, Májer Lajos és Novath György is hiányzott. Bekerült így a kezdőcsapatba Wittmann Géza, Borsányi István és Vaszil Gyula, majd csereként Gömöri Ottó és Faddi Máté is pályára lépett.

Wittmann Géza szabadrúgás-góljával a 19. percben kiegyenlítette a hátrányát a Videoton - de a hátralévő, a hosszabbítással együtt 100 percben leginkább a tizenegyesekre spórolt. Óriási húzás volt, mert Disztl Péter kivédte Albiston lövését, a fehérváriak meg belőtték a magukét, az utolsót Vadász Imre révén. A Videoton kiverte a Manchester Unitedet, s bekerült az UEFA-kupa elődöntőjébe!


A legjobb négy között már nincsen könnyű ellenfél. Ám aligha kétséges, a fehérváriak az Internazionale, a Real Madrid és a szarajevói Zseljeznicsar alkotta trióból a bosnyákokat (akkor még: jugoszlávokat) akarták ellenfélnek. Szerencséjük volt.

Ám az már nem szerencse, hogy Fehérváron, 30 ezer néző előtt, ezúttal Csongrádi, Májer és Novath nélkül, 3-1-re nyertek. Burcsa Győző és Disztl László gólja után a 20. percben már 2-0-ra vezetett Kovács Ferenc csapata, Haris Skoro szépített. A 82. percben ellenben Vadász Imre kétgólosra növelte az előnyt.

Így is pokoli nehéz visszavágónak ígérkezett az április 24-i találkozó. A "Zseljo" Bahtic és Curic góljával a 72. percre nem csak, hogy ledolgozta a hátrányát, de idegenben szerzett góljával továbbjutásra is állt. Ám a 87. percben Csuhay József "előre keveredett a semmiből", és a döntőbe rúgta a Videotont.

Korábban mindössze két magyar csapat, a Ferencváros (kétszer) és az Újpesti Dózsa játszott a magyarok közül nemzetközi kupadöntőt. A Videoton jutott el első, nem budapesti gárdaként a fináléba.

A Real Madrid talán akkor is túl erős lett volna a fehérváriaknak, ha teljes csapatukkal játszanak, de az első, hazai mérkőzésről ráadásul hiányzott Májer, Csongrádi, Szabó (a sorozat társ-gólkirálya!). A spanyol klub, Michel, Santillana és Valdano góljával, simán, 3-0-ra megnyerte az első felvonást.


A második találkozón, a Bernabéuban, a sorozatban talán először, legjobb összeállításában játszhatott a Videoton. Bár a kupa megnyerésére nem volt esély, a fehérváriak egész Európának megmutatták, nem véletlenül jutottak be a fináléba.

Disztl Péter tizenegyest védett, Májer Lajos gólt lőtt - a Vidi ha nem is kupagyőztesként, de győztes meccsel zárta történetének legszebb esztendejét.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
A gyengülés után visszaerősödött a forint

A gyengülés után visszaerősödött a forint

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök délelőtt még folytatódott az erősödés, a délutáni GDP adatok hatására azonban kapott egy pofont a forint. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×