eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

A világbajnok bravúrkapus, látványos bakikkal

Úgy lett világbajnok és világbajnoki ezüstérmes, hogy egyetlen percet sem védett a két tornán. Pedig a világ egyik legjobb kapusa: Dida. Az athéni BL-döntő előtt az InfoRádió honlapján bemutatjuk a Liverpool és a Milan 15-15 játékosát.

Dida, azaz Nélson de Jesús Silva, a Milan kapusa 1973. október 7-én született Bahia államban, Irarában.

Az 1993-as brazil bajnokság nagy felfedezettje, a korábban még az első húszba sem jutott Vitória elsősorban neki köszönhette, hogy döntőt játszhatott. A Placar osztályzatai alapján az idény legjobb kapusaként ezüstlabdát nyert.

1993-ban a brazil junior válogatottal úgy nyerte meg a dél-amerikai bajnokságot, s Ausztráliában a világbajnokságot, hogy a két tornán összesen két gólt kapott.

Elsőre nem ment

Első európai kalandja a Milannál, illetve a svájci Luganónál nem sikerült jól, ráadásul útlevélügye miatt egy évre eltiltották Olaszországban, ezért (is) szerződött gyorsan vissza Brazíliába.

A 2002-es világbajnokság után visszatért a Milanhoz, s hamarosan a világ legjobb kapusai közé emelkedett. Az IFFHS, a futballtörténészek és statisztikusok nemzetközi szervezete 2003-ban a 4., 2004-ben a 3., 2005-ben a 2. legjobb kapusnak választotta.

Posztján az első külföldi Olaszországban, aki a nagy klubok egyikében immár ötödik éve rendszeresen tud védeni. 195 centis testmagassága ellenére mozgékony és gyors, így nagyszerűen védi a tizenegyeseket.

Nagy bravúrok és látványos hibák

Nyert tizenegyes-párbajt, amikor a Libertadores-kupa győztese lett a Cruzeiróval, 2000-ben tizenegyesekkel nyerte meg a Corinthiansszal a Vasco ellen a klubvilágbajnokságot, előtte egyébként abban a szezonban hét büntetőt is hárított.

Védett ki már ki tizenegyest Copa Américán és a Konföderációs-kupán is. S aztán hármat a Juventus elleni BL-döntőben, 2003 májusában.

A 2006-2007-es idényben sokat volt sérült, ha pedig védhetett, nagy bravúrjai látványos hibákkal váltották egymást. Márciusban úgy tűnt, a Milan nem hosszabbítja meg a kontraktusát, ám végül 2010-ig szóló szerződést írtak alá.

A két elődöntő hű tükre volt Dida szezonjának: az első előtt éppen csak felépült vállsérüléséből, Manchesterben kapott két potyagólt, miközben bemutatott fantasztikus bravúrokat is. A San Siróban viszont hiba nélkül védett.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×