eur:
393.77
usd:
365.37
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Argentin világsztár nyomdokain a magyar futballista

A szerda este Székesfehérváron pályára lépő magyar labdarúgó-válogatott összeállításában szerepel az angol Stoke Cityben szereplő Vass Ádám neve is. A 18 éves középpályás korábban sem itthon, sem külföldön nem szerepelt élvonalbeli mérkőzésen. Hasonlót mondhat majd el magáról, ha pályára lép, Filkor Attila is. Volt már hasonlóra példa a magyar futball történetében?

A válasz annyira tömör, mint amennyire meglepő: igen, nem is egyszer. Egyébként a jelenség a világfutballban sem példa nélküli. Vass Ádám és Filkor Attila előtt hat olyan futballista húzta magára a magyar A válogatott mezét, aki korábban egyetlen mérkőzést sem játszott az NB I-ben.

A Magyarországon játszók...

Az első Róka Imre volt, aki 1924-ben két mérkőzésen játszott. Akkoriban már a Ferencváros tagjának mondhatta magát - de bajnoki mérkőzésen nem lépett pályára. A második találkozó után hirtelen Olaszországba szerződött, ahol aztán fél éven belül torokgyíkban meghalt.

A második Füzi II Gábor volt - éppen 65 évvel ezelőtt, 1941-ben. A BLASZ-ban szereplő Gázgyár 25 éves csatár nem sokkal korábban döntő részt vállalt klubja Magyar Kupa-sikeréből, a Ferencváros 3:2-es legyőzéséből.

...és a légiósok

Hosszú szünet következett - mígnem az utóbbi időben a REAC-ban futballozó, akkor még a belga Cercle Bruges-ben játszó Torma Gábor bekerült az A válogatottba. Az egykori dunaújvárosi ifi első válogatottságát megelőzően a hazai bajnokságban csak az NB II-ig jutott.

Ugyancsak légiósként, a hazai élvonalban sohasem szerepelve lett válogatott később Bukrán Gábor, majd Bodor Boldizsár is. Érdekes, hogy mindhárman Belgiumba kerültek tizenévesen, Torma és Bodor onnan is lett válogatott, Bukrán viszont - például Vass Ádámhoz hasonlóan - egy alacsonyabb osztályú angol csapatból (a Wallsallból).

Fülöp Márton a listán az egyetlen kapus: az MTK nevelését a Bodajktól igazolta át a Tottenham Hotspur. A londoni klubban nem védett még tétmérkőzésen - bajnoki mérkőzésen Angliában csak az alacsonyabb osztályú Chesterfieldben és Coventryben szerepelt.

Mégis példa nélküli

Vass Ádám szereplése egy tekintetben mégis példa nélküli a magyar futballtörténelemben: ő az első a modern korban, aki egyetlen felnőtt bajnoki mérkőzést sem játszva lett A válogatott. Filkor Attilára az előbbi kitétel már nem igaz: ő nemrégiben néhány percet játszott az olasz Inter kupamérkőzésén.

A világfutballban ellenben volt már rá példa: a 2004-ben Dél-Amerika második legjobb játékosának választott, a nyári világbajnokságon is szerepelt, argentin Javier Mascherano éppen úgy a korosztályos válogatottban nyújtott teljesítményével hívta fel magára a figyelmet, mint Vass Ádám. Előbb lett A válogatott, minthogy aztán bemutatkozott a River Plate-ben!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×