eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs

"A közönségé a 13. arany"

A magyarok összesen 12 arany-, 2 ezüst- és 4 bronzéremmel zárták a Szegeden megrendezett 35. síkvízi kajak-kenu világbajnokságot. Ez volt minden idők legjobb magyar vb-szereplése. Angyal Zoltán szövetségi kapitány az InfoRádiónak boldogan és már az olimpiai felkészülést szem előtt tartva nyilatkozott Szegeden.

- Elégedett a csapat szereplésével?

- Csodálatos hétvégét zárt a magyar kajak-kenu válogatott a szegedi világbajnokságon. Fantasztikus verseny volt, csodálatos hangulattal, és felfoghatatlan szerepléssel. Soha életemben, de még álmaimban sem gondoltam volna, hogy ilyen csúcsteljesítményre lesznek képesek ezek a ragyogó sportolók.

- Ez a kajak-kenu válogatott most olyat produkált, amelyet a nemzetközi mezőnyben és a világbajnokságok történetében még soha senki nem tudott. Páratlan az a bravúr is, hogy a 12 olimpiai szám felében győzni tudtak versenyzőink.

- Számított erre a sikerre?

- 10-12 aranyérmet tervezni butaság lett volna. Én eredetileg 7-8 aranyérem megszerzését is erőn felüli teljesítménynek értékeltem volna. Az, hogy 12 aranyérmet nyertünk azt jelenti, hogy ezúttal minden tökéletesen sikerült. Persze, ha jövőre a vébén csak 7 aranyat nyerünk, akkor is elégedett leszek, mert vannak eredmények, amelyeket már nem lehet feljebb strófolni. Ez a szegedi aranyeső ilyen. Az, hogy a rajthoz állt 41 versenyzőnkből 15 aranyéremmel térhet haza, lenyűgöző, fantasztikus teljesítmény.

- Mikor érezte úgy, hogy ez a vb örökre emlékezetes marad?

- Amikor Kolonics Gyuriék az első napon megnyerték az ezer métert és Benedek Dalma diadalmaskodott ötszáz méteren, már sejtettem, hogy nagyon eredményes világbajnokság van készülőben. Vannak a csapatnak olyan egyéniségei, akiknek a szereplése meghatározhatja az egész együttes produkcióját. Úgy érzem, ezen a világbajnokságon kialakult az olimpiai csapat gerince. Bízom benne, hogy már a jövő évi duisburgi kvalifikációs világbajnokságon sikerül megszerezni mind a tizenkét számban az indulási helyet a pekingi olimpiára

- Kovács Katalin és Janics Natasa 6-6 aranyérmet nyert, Benedek Dalma 2 egyéni számban győzött, míg Paksy Tímea tiszteletére négyszer szólt a Himnusz.


Aranylányok (fotó: Fekete-Szalóky Zoltán)

- Minden tiszteletem az övék. Külön ki kell emelnem Kati és Natasa teljesítményét, hogy mind a hat számukat megnyerték. Számomra is elképesztő, amit véghez vittek.

- Kolonics György újra a régi volt, párjával, Kozmann Györggyel egy örökké emlékezetes győzelmet aratott. Számított erre?

- Már számos alkalommal elmondtam, hogy ha Magyarországon kenuról beszélünk, akkor először Kolót kell említenünk.

- Hogy látja, folytatni fogja a 14-szeres világbajnok?

- Ismerve őt és a mentalitását, hozzáállását, biztos vagyok benne, hogy a pekingi olimpián is számíthatunk majd rá.

- Hogyan lehet még motíválni ezeket a versenyzőket? Mivel tud hatni a 21-szeres világbajnok - most 6 aranyérmet szerző - Kovács Katalinra, vagy párjára, a kétszeres olimpiai, tizenegyszeres világbajnok Janics Natasára?

- Olimpia, olimpia, olimpia. Ez az a motiváció, amely minden magyar sportolót tol előre. Kati és Natasa magasan kiemelkednek a nemzetközi mezőnyből, ami azt sugallja, hogyha nem jön közbe semmi rendkívüli esemény és a fejlődésük is ilyen töretlen marad, akkor reális esélyük van arra, hogy a mindhárom női számban az élén végezzenek Pekingben, 2008-ban.

- Volt olyan egység, amely csalódást okozott?

- Nem. Akkor csalódtam volna, ha valaki feladja a futamát, trehány vagy nemtörődöm. Ilyen szerencsére nem volt, senki sem viselkedett így. Még azok is, akik a B döntőbe jutottak, tették becsülettel a dolgukat.

- Melyik egység okozta Önnek a legnagyobb örömöt?

- A csodálatos női párosról már beszéltem, így most inkább az ezer méteren győztes férfi kajak négyest emelném ki. Mikor edző voltam, akkor is ez az egység volt "a szívem csücske". Nagyon kellemes meglepetés volt ez a győzelem, arról nem is beszélve, hogy milyen nagyszerű versenyben, milyen magabiztosan, milyen határozottan hozták a fiúk az aranyt. Jó úton jár ez az egység is!

- Ebben az egységben lapátolt Vereckei Ákos és Horváth Gábor is. Róluk többször elterjedt már, hogy esetleg abbahagyják a versenyzést. A győzelem után, hogy látja: együtt marad Pekingig a négyes?

- Nagyon bízom abban, hogy Horváth Gábor és Vereckei Ákos is hatalmas lökést kap ettől a csodálatos sikertől. Tudom, hogy sok minden más is elvonja figyelmüket - Horváth Gábor példul a Honvédnál szakosztályvezetőként is dolgozik -, de ez a győzelem biztos elgondolkodtatja őket is. Most legalább egy hónapra elmennek pihenni a versenyzők, de utána visszatérnek és mindenkivel - edzőikkel közösen - leülünk megbeszélni a jövőt. Én biztos azon leszek, hogy ez az egység folytassa Pekingig!

Az első Szegeden rendezett világbajnokságon is Ön vezette a magyar csapatot. Kérem, hasonlítsa össze a két versenyt!

- Az 1998-as vb alkalmával kezdő szövetségi kapitány voltam és a drukkerek segítségével hét aranyat szereztünk. Akkor úgy éreztem, hogy ez az élmény megismételhetetlen, aztán jött a 2002-es szegedi Eb, ahol szintén remek volt a hangulat, majd a mostani csodálatos napok, amelyek azért voltak még felemelőbbek, mert öt elsőséggel többet gyűjtöttünk és úgy tudom, most még több néző volt itt, mint nyolc éve. Le a kalappal a drukkerek előtt, nekik jár a 13. aranyérem. (A szurkolók felejthetetlen produkcióját egyébként a Nemzetközi Fair Play Bizottság is elismerte, Kamuti Jenő elnök, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára a vb záróünnepségének keretében átadta a szervezet díját a vezérszurkolónak, id. Beé Istvánnak, a híres Beé-közép vezetőjének. - a szerk. )

- Hány évente rendezhet egy ország kajak-kenu világbajnokságot?

- Nincs ilyen megkötés, bárki, bármikor rendezhet világbajnokságot. A Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség (ICF) vezetői örülnek, ha valaki egyáltalán vállalja. Persze nekik könnyű dolguk van: nem adnak egyetlen fillért sem a rendezéshez.

Címlapról ajánljuk
Az utolsó másodpercekben nyerte meg a brazilok elleni thrillert a női kézilabda-válogatott

Az utolsó másodpercekben nyerte meg a brazilok elleni thrillert a női kézilabda-válogatott

Ki korán kel, győzelmet lel: a magyar csapat ötgólos hátrányból jött fel, és Simon Petra góljával 25-24-re verte a brazilokat a párizsi olimpia csoportkörének második fordulójában.

Szegheő Péter: túlélési útmutató kánikula idejére

A kánikula átvészeléséhez adott hasznos tanácsokat Szegheő Péter belgyógyász az InfoRádió Aréna című műsorában. Beszélt arról, hogyan készíthetjük fel a szervezetünket a nagy melegre, mit és mennyit érdemes inni és enni, sőt elemezte azt is, hogy sportolhatunk-e ilyen hőmérsékleti viszonyok közepette. Ráadásul elmondott egy javaslatot a sziesztával kapcsolatban…
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 28. 09:37
×
×
×
×