INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

"Sikeres, de szépséghibás kezdés"

InfoRádió / MTI
Több mint egymillió ember ünnepelte a késő éjszakába nyúlóan a 18. labdarúgó-világbajnokság nyitányát: a németek jól kezdtek Münchenben, a lengyelek keserű szájízzel távoztak Gelsenkirchenből, komolyabb rendbontások nem voltak.

A lengyel szurkolók az Ecuadortól elszenvedett 2-0-ás vereség után sportszerű veszteseknek bizonyultak, a rettegett lengyel huligánok sem jelentkeztek, a csapatra viszont hatalmas nyomás nehezedik a következő mérkőzésen, a Németország elleni dortmundin.

A német szurkolók autós korzózásokkal, tülkölésekkel adták mindenki tudtára, hogy örülnek a Costa Rica felett aratott 4-2-es győzelemnek.

Bár egy felmérés szerint a németek 67 százaléka otthon, televízión nézi a közvetítéseket, a köztéri kivetítők nagyon népszerűek, tízezrekben, százezrekben adják meg az előttük összezsúfolódók számát.

A müncheni Olimpiai Parkot pénteken délután egy időre kénytelenek voltak lezárni a zsúfoltság miatt, mire a tömeg áttörte a kerítést. A rendőrség a "fékezhetetlenek" közül kilencet őrizetbe vett, egyebek között hatóság elleni erőszak miatt.

Más városokban is voltak dulakodások, összeakaszkodások főleg részegek között: Hamburgból húsz őrizetbe vételt, Kölnből negyvenet jelentettek.

"Angol kézben" volt Frankfurt belvárosa, ahova 40 ezer angol szurkolót vártak a szombati Anglia-Paraguay meccsre.

Szakmailag a németek már árnyaltabban értékelik a Michael Ballack csapatkapitány nélkül kiálló együttesük teljesítményét. Egyöntetű vélemény, hogy a német csapat álomszép gólokat lőtt, de a védelem megint katasztrofálisan teljesített volt. Mint a legolvasottabb lap, a Bild szombaton fogalmazott: "Ezzel a védelemmel nem jutunk messzire."

A Berliner Zeitung szerint az első mérkőzés után "nem lettünk okosabbak, csak oldottabbak", a Die Welt (Berlin) és a Süddeutsche Zeitung (München) "sikeres, de szépséghibás kezdetről" írt, a mindig kérlelhetetlen Frankfurter Allgemeine Zeitung pedig "vergődéses kezdésről, amely több kérdést vet fel, mint amennyit megválaszol".

A címlapról ajánljuk