INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Nagy pénz, nagy foci - 4 milliárdot kap a győztes

Infostart / InfoRádió
Kiemelt pénzdíjakra számíthatnak a hétvégén kezdődő futball világbajnokság dobogós csapatai. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség, a FIFA több, mint 15 és fél millió euróval (4 milliárd 61 millió forinttal) jutalmazza a bajnokot, a második helyezettet pedig 14 és fél millióval "kárpótolja" a vereséggel járó lelki sokkért. Jól járnak azonban azok a csapatok is, amelyek még idáig sem jutnak el, mert a csoportokból kiesők és közel négymillió euróval térhetnek haza. Mark Bushell, a prestoni Angol Nemzeti Futballmúzeum történésze adott exkluzív interjút az InfoRádiónak.
Mekkora bevételt vár az angol csapattól, finomabban fogalmazva: meddig juthat el a válogatott?

Hát ez egy jó kérdés, ha visszatekintünk a korábbi szerepléseinkre, akkor nem sokat, mert mindig kimaradunk a nagy bajnokságok döntőiből. Úgyhogy, hogy ez alapján nem számítok nagy pénzre.

Hát ki tudja, talán ezúttal önökkel lesz a szerencse. De komolyra fordítva a szót, miért fizet a FIFA ilyen sok pénzt a résztvevő csapatoknak, egyáltalán, korábban is létezett ilyen gyakorlat?

A világbajnokságok kezdetétől fogva voltak dolgok, amivel ösztönözték a csapatokat. Az első vébén, Uruguayban, az ország kormánya felajánlotta, hogy állja az odautazó csapatok költségeit. Akkoriban ez azért volt, mert sok labdarúgó szövetségnek nem volt pénze rá, hogy Európából Uruguayba vigye a játékosait. Tehát, készpénzzel ösztönözték őket, mert tudták, hogy a legjobb csapatok behozzák a nagy tömeget a stadionokba. Ez azóta is így megy. Manapság sok játékos nagyon jól fizetett és sokat költenek az ellátására és a felkészítésére. De a FIFA ösztönözni próbálja az összes csapatot a jó szereplésre.

Felmerül a kérdés, hogy honnan van a FIFÁ-nak ilyen sok pénze, mert hát jelentős díjakról van szó, nem?

Igen, és elsődlegesen szponzori szerződésekből jönnek be ezek a pénzek. A hetvenes évek óta több nagy szponzort vontak már be a világbajnokságok megrendezésébe, főleg üdítőital és sportszergyártókat. Ezek csillagászati összegeket, több millió dollárt fizetnek a FIFÁ-nak azért, hogy exkluzív szerződéseket kapjanak a vébére. Ez pedig nagy nyilvánosságot jelent, mert tudjuk, hogy a futball világbajnokság a legnézettebb sportesemény. Persze, vannak, akik túlságosan is kommersznek nevezik a világbajnokságot, azt mondják, hogy egyre több pénz folyik be. Én azt mondom, hogy ameddig a nagy szponzorok hajlandók egyre többet költeni, addig ez így is marad. A gond majd akkor lehet, ha a labdarúgó szövetségek megszokják, hogy a FIFA pénzéből éljenek és egyszer csak elapadnak ezek a szponzori támogatások.


A címlapról ajánljuk