eur:
392.67
usd:
366.14
bux:
66803.26
2024. április 26. péntek Ervin

Dárdai: nagyon boldog, akinek jutott jegy

Dárdai Pál, a magyar labdarúgó-válogatott régi-új csapatkapitánya egy Berlin közeli kis faluból, Seeburgból, és persze többször a helyszínen követi majd a június 9-én kezdődő németországi világbajnokságot. A berlini Hertha középpályása a horvátok sikeréért szorít, és nem lenne ellenére, ha a brazilok kiesnének.

- Több horvát futballistával is együtt játszik Berlinben, mire lehet képes válogatottjuk a világbajnokságon?

- A horvát csapat jó, szerintem meglepetést okozhat. A csoportmérkőzéseket simán vették, a svédek, a bulgárok ellen is jól szerepeltek, nem beszélve a magyarokról. Nagyon jól védekeznek, ezért kevés gólt kapnak. A meccseikre is megyek majd, nekik fogok szurkolni az egész világbajnokság alatt.

- Korábban Zlatko Krancjar, a horvátok szövetségi kapitánya is arról beszélt, hogy meglepetést okozhatnak a vb-n, Ön milyen eredményt vár tőlük?

- Lehet, hogy becsúsznak a négy közé. Onnantól minden csapatnak szerencse kell, amelyik megnyeri a világbajnokságot. Kell a jó forma is, de én úgy gondolom, hogy a négy közé beférhetnek.

- Ön régóta Németországban játszik, mik az elvárások a német válogatottal szemben?

- Felemás felkészülésen vannak túl, voltak nagyon gyenge meccseik, és már legyintenek az emberek, hogy úgysem lesz eredmény. Nincs rajtuk nagy nyomás, mert úgyis mindenki lebecsüli őket, de a hazai közönség nagy előny. A hazai környezetben sokkal gyengébb, kisebb csapatok is megtáltosodhatnak. Ha elkapják a fonalat, ők is bejuthatnak a négy közé, de nem tudom elképzelni, hogy világbajnokok legyenek, mert vannak jobb csapatok náluk.

- Önnek ki a favoritja?

- A horvát, a brazil, az argentin és az olasz együttes.

- És kit tart a végső győzelemre is esélyesnek?

- Ma a foci úgy néz ki, ha a braziloknak jó napjuk van, akkor nem lehet őket megverni. Én úgy gondolom, ha a csoportmeccseken kikapnak, akkor világbajnokok lehetnek. Ha nem kapnak ki a csoportmeccseken, akkor nem lesznek világbajnokok, mert úgyis kikapnak az egyenes kieséses fázisban, valahol majd kipottyannak.

- Ön a felújított berlini arénában, az Olimpiai Stadionban szerepel. Milyen lett az új létesítmény?

- Vannak sokkal szebb stadionok is. Berlinben a futópálya kicsit elrontja az atmoszférát, hiába van kint 70-74 ezer néző, egy jó bajnoki meccsen nem az igazi a hangulat. Ha valaki elmegy Mönchengladbachba, Hamburgba, Münchenbe, vagy Gelsenkirchenbe, ott már olyanok a pályák, mint egy színház, bejön az ember, gyönyörű a lelátó, a pálya és első osztályú a kiszolgálás. Nekem a hamburgi a kedvenc stadionom: bemegy a busz, kinyílik egy fotocellás üvegajtó, beállunk oda, a játékos már meg sem fázhat, mert rögtön ott egy nagy öltöző mindennel felszerelve, ráadásul akkora az öltöző, hogy lábteniszezni lehetne bent. A stadion is szuper: öt méterre van a futballpálya, fedett a lelátó. Az elmúlt években csökkent a Bundesliga színvonala, de mégis több néző jön, mert a meccs családi program. A mintegy hatvanezer néző negyven százaléka gyerek, annak majdnem a fele 14 évnél fiatalabb és imádnak meccsre járni. A futball itt egy vírus, egy betegség, úgy, ahogy valamikor Magyarországon is az volt, de sajnos kioltották az emberekből.

- Ha már a futballvírust említette, mennyire van vébé-láz Németországban?

- Biztos, hogy jó hangulat lesz, mert már alig lehet jegyeket szerezni, sokat elvittek a szponzorok. Akinek jegye van valamilyen meccsre, az nagyon boldog. Amikor az egyik fiam meghallotta, hogy szereztem jegyeket a horvát-brazilra, a német-ecuadorra, meg a berlini meccsekre, kiszaladt az utcára és azt kiabálta, hogy apukám hozott jegyet és látom Ronaldinhót - ez neki és a többi gyereknek nagyon nagy élmény lesz.

- Hány mérkőzésre megy ki?

- A csoportmeccsekre már megvannak a jegyeim, sokáig úgy nézett ki, hogy még nekünk, a játékosoknak sem sikerül szerezni, aztán pár csapattárs nekem adta a jegyét, mert nem lesznek Berlinben a vb ideje alatt. Így tudtam összegyűjteni annyit, hogy jusson a minket meglátogató szüleimnek és barátaimnak is. A házunk kertjében sátrazunk, megyünk a meccsekre, amelyekre pedig nem tudunk kimenni, megnézzük majd kivetítőn és akkor itt is lesz fociláz.

- Szíve szerint egy horvát-brazil döntőre menne ki?

- Ha már a horvátok bejutnak, nyerjék meg, és akkor legyen egy horvát-argentin döntő, mert akkor a brazilok valahol útközben elvéreznek.

Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 14:15
2024. április 26. 12:47
×
×
×
×