eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Vébé-serleg: az elsőt ellopták, már csak másolat jár

A labdarúgó-világbajnokság résztvevői egy 36 centiméter magas serlegért csatáznak. A tízmillió dollár értékű ereklyét 18 karátos aranyból 1971-ben egy olasz szobrász, Silvio Gazzaniga készítette.

Először a 2006-os németországi torna szervezőbizottságának elnöke, Franz Beckenbauer emelhette magasba a kupát az 1974-ben világbajnoki címet szerzett német válogatott csapatkapitányaként.

A trófeát kizárólag a nyitó mérkőzésen és a döntőben láthatják a szurkolók, egyébként a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) zürichi székházában, egy páncélszekrényben őrzik.

A győztes válogatott egy 50 ezer dollár értékű másolatot tarthat meg.

A valódi kupára az összes győztes nevét rávésik, 2038-ban azonban várhatóan új serlegre lesz szükség, mert a mostanin addigra nem marad szabad hely az aranyérmesek számára.

Jules Rimet Kupa: volt, nincs

A hivatalosan FIFA Világkupának nevezett trófea elődje, a Jules Rimet Kupa egy vándorserleg volt, melyet a győztes négy évig birtokolhatott.

Brazília harmadik világbajnoki sikere, az 1970-es mexikói világbajnokság után végleg megkapta a Rimet Kupát, melyet a dél-amerikai ország labdarúgó-szövetségének székházában őriztek 1983-ig.

Huszonhárom évvel ezelőtt viszont ismeretlen tettesek ellopták, és azóta sem került elő.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×