eur:
390.81
usd:
365.01
bux:
68314.26
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Pumping gas at gas pump. Closeup of man pumping gasoline fuel in car at gas station. Mans hand refueling car at gas station
Nyitókép: stefanamer/Getty Images

Csak a KSH által megállapított régiós üzemanyagár-átlag ismeretében dönt a kormány, hogy beavatkozik-e az üzemanyagpiacon - a nap hírei

Havonta 20 milliárd forinttal nő a kórházak adósságállománya. A tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezték az agrárszakmai szervezetek

Csak a KSH által megállapított régiós üzemanyagár-átlag ismeretében dönt a kormány, hogy beavatkozik-e az üzemanyagpiacon - közölte a nemzetgazdasági miniszter. Nagy Márton a Világgazdaságnak adott interjúban úgy fogalmazott: a kormány türelme kezd elfogyni, a múlt héten figyelmeztették az olajpiaci szereplőket a korábbi megállapodás betartására.

Szerdán 2 forinttal emelkedik a benzin literenkénti nagykereskedelmi ára - írja a Holtankoljak. hu. A dízel átlagára 653 forint marad, míg a 95-ös benzin ára 643 forintra nő.

Havonta 20 milliárd forinttal nő a kórházak adósságállománya – írja a Népszava. Korábban Takács Péter egészségügyi államtitkár jelezte, hogy a kormány a finanszírozás átalakításával szüntetné meg az állandó eladósodást. Ezt végül elvetették a várható százmilliárd forintos költség miatt. A lap szerint a kórházak tavalyi kényszerű szolgáltatás-felfüggesztéseinek hátterében az esetek 10-15 százalékában eszközellátási zavarok álltak.

Csökkentené a gazdasági függőséget Németországtól és az euróövezettől Magyarország versenyképessége érdekében a miniszterelnök politikai igazgatója. Orbán Balázs egy gazdasági konferencián ezt azzal indokolta, hogy ellenkező esetben az ország beragadhat a közepes fejlett státuszban.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon. A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének tagjai 15 ezer 624 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban. A pénzpiaci alapokhoz csaknem 14 milliárd forintnyi tőke érkezett, így összességében 3,1 százalékkal nőtt a kategória vagyona márciusban.

Jogerőssé vált a Tisza Párt regisztrációja a június 9-ei európai parlamenti és önkormányzati választásra. A szervezet április 20-án elkezdheti gyűjteni az ajánlásokat az induláshoz.

Magyarországnak joga van a megvédeni a magyar emberek egészségét – jelentette ki a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke. Jakab István azután beszélt erről, hogy kormány teljes körű bejelentési kötelezettséget írt elő az Ukrajnából behozatali tilalom alá eső termékekre.

A tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a belügyi tárcánál a Nemzeti Agárgazdasági Kamara és a Magosz. Ezen időszakban vízjogi engedély nélkül, bejelentés után egyszer lehet rendkívüli öntözést tartani, emellett vízkészletjárulékot sem kell fizetniük a mezőgazdasági termelőknek. Az Alföldön március közepe óta kritikusan száraz a talaj.

Beüzemelte az országos a jégkármérséklő rendszert a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A rendszer minden évben több milliárd forint kárt előz meg a mezőgazdaságban.

Vasárnap is megdőlt a hajnali és a napi országos és fővárosi melegrekord. A Bajai Csillagvizsgáló állomáson 31,2 Celsius-fokig melegedett a levegő, ami 2 és fél fokkal több, mint az 1939-es túrkevei rekord. Újpesten pedig 29,8 fokot mértek, amivel a fővárosi melegrekord dőlt meg.

Csaknem 800 magyar fiatal nyerhet ingyenes európai vonatbérletet az idén - közölte a program szociáldemokrata európai parlamenti képviselője. Ujhelyi István ismertetése szerint a DiscoverEU-program első kiírásában 35 ezer 500 ingyenes bérletet oszt ki az Európai Unió, ebből az előzetes kvóta alapján 779 jut majd a 18 éves magyar fiataloknak.

Elindult Debrecenből a Wizz Air első isztambuli járata. Antalya után Isztambul a 2. török város, amely közvetlenül elérhető repülőgéppel.

Irán tájékoztatta a Fehér Házat az Izrael elleni katonai akcióról - erősítette meg az amerikai kormányzat. Az iráni külügyminiszter közölte: a támadás korlátozott és csekély mértékű lesz. Az ENSZ BT rendkívüli ülésén Izrael ENSZ-nagykövete eközben kezdeményezte, hogy nyilvánítsák terrorszervezetnek az Iráni Forradalmi Gárdát, és hozzanak szankciókat Irán ellen.

Lengyelország csatlakozna az európai légvédelmi rendszerhez, az Euro Sky Shield-hez - jelentette be a lengyel kormányfő. Donald Tusk kiemelte: a 17 ország részvételével létrehozott légvédelmi rendszer fontosságát az Izrael elleni iráni támadás is bebizonyította.

Elutasította a közvetítők által tett fogolycsere és fegyverszüneti javaslatot a Hamász. A szélsőséges iszlamista szervezet ragaszkodik a háború befejezéséhez, és az izraeli hadsereg Gázai övezetből történő teljes kivonásához.

Folytatódik a lakosság kimenekítése Kazahsztán és Oroszország árvíz sújtotta területeiről. A rendkívüli helyzetek minisztériuma szerint már több mint 111 ezer embert menekítettek ki Kazahsztánban a márciusban kezdődött áradások miatt.

Alkalmazottai 10 százalékát készül elbocsátani világszerte a Tesla. Elon Musk vezérigazgató médiajelentések szerint a vállalatot a növekedés következő szakaszára készíti elő a költségcsökkentés és a termelékenység növelése érdekében.

Rövidebb programmal vagy más helyszínen tarthatják meg a párizsi olimpia megnyitóját, ha a biztonsági kockázatot túl magasnak ítélik. Emanuel Macron elnök úgy nyilatkozott: a többórás, Szajna partjára tervezett programot veszély esetén lerövidíthetik, végső esetben pedig áttelepíthetik a Stade de France labdarúgó-stadionba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Herbert Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×