eur:
387.41
usd:
356.99
bux:
68347.86
2024. május 23. csütörtök Dezső
Párizs, 2017. szeptember 14.Az olimpiai ötkarika a párizsi Trocadero téren, az Eiffel-torony előtt 2017. szeptember 14-én, miután az előző nap bejelentették, hogy Párizs nyerte el a 2024-es nyári olimpia rendezési jogát. (MTI/EPA/Ian Langsdon)
Nyitókép: MTI/EPA/Ian Langsdon

Vész esetére van B és C tervük is a franciáknak

Emmanuel Macron közölte, hogyha a biztonsági kockázatot túl magasnak ítélik. akkor a párizsi nyári olimpia megnyitóját a Szajna helyett a Stade de France labdarúgó-stadionban tartják majd meg.

Az eredeti terv szerint a francia fővárost átszelő folyó hat kilométeres szakaszán tartják a megnyitót, melynek során hajókon szállítják a sportolókat, s bár alapvetően 600 ezer résztvevővel számoltak a különleges ceremóniára, ezt a létszámot logisztikai és biztonsági okokból az idén 300 ezerre csökkentették.

Macron hétfőn a francia médiának nyilatkozva azt mondta, az ország rendfenntartói korábban soha nem látott létszámban lesznek jelen az ünnepségen, ugyanakkor kidolgoztak más forgatókönyveket is.

"Ha úgy látjuk, hogy kockázatos, akkor vannak B és C terveink is" - jelentette ki az államfő

, hozzátéve, hogy a biztonsági kockázatok csökkentése érdekében a szervezőknek lehetőségük van rövidíteni a megnyitó időtartamát, vagy akár "áttelepíteni a ceremóniát a Stade de France-ba".

Jelezte ugyanakkor azt is, hogy az ünnepségre vonatkozó tervek egyelőre változatlanok. Mindez azt jelenti, hogy Párizsban lesz az újkori olimpiák történetének első olyan megnyitója, amelyet nem egy stadionban rendeznek. Több ezer sportolót hajókkal szállítják majd a Szajna kijelölt szakaszán, azt viszont a francia kormány már jelezte, biztonsági okokból a nézők nem juthatnak el ingyenesen a ceremóniára, erre csak a meghívottaknak lesz lehetőségük.

Macron azt is elárulta, hogy a különböző biztonsági zónákat "napokkal, akár hetekkel" a megnyitó előtt kialakítják,

a közúti közlekedést a meghatározott területeken megtiltják, a francia hatóságok pedig drónrendszerrel és kibervédelmi intézkedésekkel erősítik meg a védelmet.

A párizsi nyári olimpia július 26-i megnyitóján a jelenlegi tervek szerint 180 hajó szállítja majd a delegációkat a Szajnán az Austerlitz-hídtól az Eiffel-toronyig. A flottából 94 viszi majd a sportolókat, 86 jármű pedig a biztonsági és műszaki csapatok számára lesz fenntartva.

Címlapról ajánljuk

Gulyás Gergely: Dobrev Klára követhetett el bűncselekményt, nem Sulyok Tamás

Magyarország nem ad ki senkit, aki az ország területén menekültként tartózkodik - mondta Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő egyebek között beszélt Magyar Péter szerepléséről, az orosz hackertámadásról, a napelemeseket érintő ügyekről. Kiderült az is a Kormányinfón, hogy napi hatmillió forintra büntette az Európai Bíróság Magyarországot az úgynevezett jogi határzár miatt
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.23. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×