eur:
390.54
usd:
364.32
bux:
68346.42
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Lens flare sunlight and clear blue sky
Nyitókép: SEAN GLADWELL / Getty Images

Máris segítséget kérnek a gazdálkodók, akkora a baj

Egyes régiókban kritikus a csapadékhiány, illetve olyan száraz a talaj, hogy nem lehet elkezdeni a vetést.

A gazdálkodók visszajelzései alapján tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) - közölte a NAK hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint aszály nincs, a középső talajréteg víztartalma kielégítő, de

az Alföldön a felszínhez közeli rétegekben már március közepe óta kritikus a csapadékhiány. A Dunántúlon is szükség lenne esőre, a magágy-előkészítéshez és a vetéshez jelenleg túl száraz a talaj.

A NAK és a Magosz korábbi kezdeményezése alapján tartósan vízhiányos időszakban vízjogi engedély nélkül egy alkalommal rendkívüli öntözési célú vízhasználat engedélyezett, vízkészletjárulékot sem kell fizetniük a termelőknek - írták.

A közlemény emlékeztet arra, hogy 2022-ben 20 ezer hektárnyi területet érintett a rendkívüli öntözés. Ilyenkor közvetlenül felszíni vízből 100 hektárt meg nem haladó földterület öntözhető hektáronként 1200 köbméternyi felhasználással.

A rendkívüli öntözési célú vízhasználatot a területileg illetékes vízügyi hatóságnál írásban kell bejelenteni, csatolva az érintett felszíni víz kezelőjének hozzájárulását. A rendkívüli vízhasználatról szóló útmutató a NAK honlapján érhető el a kérelemhez szükséges adatlapokkal együtt.

Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×