eur:
389.64
usd:
364.28
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Infostart,

Minden részlet ismert a következő évi rezsicsökkentésből - a nap hírei

Korlátozásokat vezetett be minden magyar útlevéllel rendelkezőre a vízummentességi programban az Egyesült Államok. A korábban felfüggesztett 270 állami beruházásból mégis folytatják 24 útfejlesztési projekt előkészítését. Nagyon lassan élénkülnek a magyarok lakásfelújítási tervei. Az InfoRádió legfontosabb keddi hírei.

Korlátozásokat vezetett be minden magyar útlevéllel rendelkezőre a vízummentességi programban az Egyesült Államok. Az indoklás szerint Budapest a többszöri kérés ellenére sem kezelte megfelelően az egyszerűsített honosítási eljárásból származó biztonsági hiányosságokat. A módosítással az utazási engedély érvényességi ideje két évről egy évre csökken és az érvényesség egyszeri használatra korlátozódik. A Belügyminisztérium szerint Washington a kettős állampolgársággal rendelkező külhoni magyarok adatait követelte Magyarországtól, és mivel nem kapta meg, erre válaszul hozta meg a döntést.

Az augusztustól induló rezsiévben is elérhető lesz a rezsicsökkentett gáz- és áramár a családok számára - erősítette meg a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos. Az átlagfogyasztás mértéke a gáz esetében évente 1.729 köbméter, az áram esetében pedig 2.523 kilowattóra marad. Az áramnál a háztartások 78, a gáz esetében pedig 85 százaléka esik ebbe a kategóriába.

Megszűnt az élelmiszerár-stop, ugyanakkor mától 15 százalékra nőtt a kötelező élelmiszerár-akciózás mértéke és bővült a kijelölt élelmiszerek köre is. A gazdaságfejlesztési minisztérium megerősítette: a kötelező akciókban korábban érintett 20 termékkör mellett a szabályok kiterjednek a korábbi 8 árstopos termékfajtára is úgy, hogy heti rendszerességgel legalább 2 termékfajtában kell valamennyi terméket a beszerzési árhoz viszonyítva minimum 15 százalékkal olcsóbban kínálni.

A korábban felfüggesztett 270 állami beruházásból mégis folytatják 24 útfejlesztési projekt előkészítését. A kormány indoklása szerint a beruházásokat azok kiemelt társadalmi, politikai, gazdaságfejlesztési jelentőségük miatt valósítják meg, előkészítésükre a következő 3 évben 47,5 milliárd forintot fordítanak. A megvalósításra 2025 és 2027 között összesen 35 milliárd forintot terveznek. A beruházások között számos gyorsforgalmi és főút fejlesztése, továbbá településeket elkerülő utak építése szerepel.

Augusztustól duplájára, 500 millió forintról 1 milliárd forintra emelkedik a Széchenyi Kártya Beruházási Hiteltípusainak maximális összege. A gazdaságfejlesztési tárca azt is közölte: szintén duplájára, 200 millió forintról 400 millió forintra nő a Széchenyi Lízingkonstrukcióban igényelhető maximális összeg. A gazdaságfejlesztésért felelős államtitkár kiemelte: a megemelt hitelösszeg további, a versenyképességet növelő beruházások előtt nyitja meg az utat.

Csak nagyon lassan élénkülnek a lakosság lakásfelújítási tervei a tavalyi nagy esés után a GKI felmérése alapján. A Gazdaságkutató szerint a csökkenő tendencia egyebek mellett az Otthonfelújítási program kifutásával és a hitelkamatok emelkedésével magyarázható. A júliusi felmérés alapján a háztartások 6,7 százaléka biztosan, míg 18,5 százaléka valószínűleg nagyobb összeget kíván költeni a következő egy évben lakóingatlanára.

Több vonat sem tudott elindulni ma országszerte, éppen akkor, amikor tíz mellékvonalon is megszüntette a vonatközlekedést a MÁV. Augusztus első napján a hajnali és a reggeli órákban összesen 17 olyan vonatjárat volt, amely kimaradt a menetrendből, vagy nem jutott végig a vonalán. A problémák délután is folytatódtak. A vasúttársaság a kimaradó járatok kapcsán közölte: a jármű- és az emberállomány sem elégséges a közlekedési rend fenntartására.

Átadták a csaknem 700 millió forintos költségvetési forrásból épült új mentőhelikopter-bázist Miskolcon. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta: az országban 7 légimentő bázis működik, ahol 9 mentőhelikopter teljesít szolgálatot. Éves szinten országosan 3.800 riasztást kapnak a légimentők. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója hangsúlyozta: az idén 75 éves szervezet története összefonódik a légi mentéssel.

Egymilliárd forintért vásárol meg az állam 166 lakást a lebontásra ítélt fővárosi Hős utcában a kőbányai önkormányzattól – írja a Népszava. A lebontott 2 háztömb helyén a Terrorelhárítási Központ műveleti központja épül meg. A korábban állami támogatásból megvásárolt 88 lakást a X. kerület ingyen adja át az államnak. A 2 épületben még 15-20 lakásban laknak tulajdonosaik, és 43-48 olyan lakástulajdonos van, akikkel még nem egyezett meg az önkormányzat, de már elköltöztek

Augusztus végéig minden iskolába megérkeznek a tankönyvek - jelentette be a köznevelési államtitkár. Maruzsa Zoltán elmondta: az iskoláknak augusztus 21-től már lehetőségük van pótrendelések leadására is, amelyeket szeptember 15-ig fogad a Könyvtárellátó Nonprofit Kft.

Összesen 14 helyszínen várják ingyenes programok az érdeklődőket augusztus 18. és 20. között Államalapító Szent István király ünnepén. A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár ismertette: idén az atlétikai világbajnokság ünnepi programba illesztését is meg kellett oldani. Az augusztus 20-i ünnepi tűzijátékról Kovács Zoltán elmondta: 34 ezer pirotechnikai effekt világítja majd be az eget 230 indítási pontról.

A Spicces füge respektus lett idén Magyarország tortája. Az aszús-fügés-mézes édességet a szigetszentmiklósi Levendula és Kert cukrásza, Lakatos Pál készítette el – derült ki az Országházban tartott díjátadón, ahol bemutatták az idei Szent István-napi kenyeret is: a Heim Sütöde Bt. durumkenyerét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jerome Powell a Fed kamatdöntése után: magasan maradnak a kamatok

Jerome Powell a Fed kamatdöntése után: magasan maradnak a kamatok

Az amerikai jegybank magyar idő szerint este 8-kor tette közzé kamatdöntését, amelyből kiderül, hogy a jegybank nem módosította az irányadó rátát. Mindjárt a közlemény első mondatában reagáltak viszont az inflációcsökkenés elakadására. Jerome Powell elnök ezekben a percekben tart sajtótájékoztatót.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×