eur:
394.07
usd:
368.33
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
A kinyomtatott leveleket egy ládába csomagolják a Magyar Posta EPDB Nyomtatási Központjában, Budapesten 2015. február 26-án. Lezárult a Magyar Posta új hibrid kézbesítési és konverziós nevet viselő rendszerének fejlesztése, amellyel hiteles dokumentumok továbbítása válik lehetővé elektronikus úton a postán keresztül.
Nyitókép: MTI/Honéczy Barnabás

Összeáll a Posta és a TÖOSZ - a nap hírei

Továbbra sincs döntés arról, hogy küldenek-e újabb katonákat a Koszovóban megsebesült magyar békefenntartók helyére. Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Posta és a TÖOSZ. Megújul a budapesti trolibusz flotta. Az InfoRádió legfontosabb szerdai hírei.

Nincs még döntés arról, hogy a honvédség vezényel-e újabb katonákat a KFOR-erőkbe a kedden hazaérkezett sérültek helyére - jelentette ki a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf azután beszélt erről, hogy a reptéren fogadta a Koszovóból hazaérkező magyar katonákat. A 12 békefenntartót a Honvédkórházban kezelik, ahol Novák Katalin köztársasági elnök is meglátogatta őket. Összesen 27-en sebesültek meg, egyikük sincs életveszélyben. A KFOR-kontingensben olasz-amerikai parancsnokság alatt működő magyar manőverező századot hétfőn vetették be Koszovóban, és az egység összecsapott a tüntetőkkel.

Több mint 6 milliárd forintból indul a vállalkozóvá válást elősegítő program – jelentette be a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Czomba Sándor elmondta, hogy a Vállalkozó Start II. Programban az induló egyéni, vagy mikrovállalkozásnak minősülő társas vállalkozások igényelhetnek vissza nem térítendő támogatást kezdeti költségeik fedezése és versenyképességük növelése érdekében. A program segítségével több mint ezer vállalkozás jöhet létre. A programhoz kapcsolódó regisztrációs felület 2023. augusztus 1-jén indul.

Online workshopon vitatták meg az élelmiszer-infláció kezelésének kérdéseit az Európai Unió versenyhatóságai a GVH szervezésében. A workshopon résztvevő hatóságok közül a görög és a román versenyhatóság alkalmaz ahhoz hasonló, nyilvános árfigyelő adatbázist, mint amilyen a GVH javaslatára Magyarországon is működésbe lép majd július 1-jétől, és amely hozzájárulhat a piaci verseny fokozásához, ezáltal az élelmiszerárak csökkenéséhez.

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Posta és a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége. A közlemény szerint a Magyar Posta új partneri programja lehetőséget teremt a kistelepülések lakosságának, hogy a szolgáltatásokat továbbra is helyben, a korábbinál akár hosszabb nyitvatartási időben vehessék igénybe. A program a meghirdetése óta eltelt két hónapban 113 településen elindult a szerződéskötés, és további 741 településsel egyeztetnek.

Áprilisban 15,9 százalékkal növekedtek az ipari termelői árak az egy évvel korábbihoz képest; az előző hónaphoz viszonyítva 2 százalékos a csökkenés. A KSH adatai szerint a belföldi értékesítés árai 41,9, az exportértékesítéséi 3,3 százalékkal nőttek. Az eltérő mértékű áremelkedést az okozta, hogy az energiaipar belföldi értékesítési árai jóval meghaladták az egy évvel korábbit, miközben az exportárai már csökkentek.

Több mint 171 milliárd forint értékben támogat új beruházásokat az Agrárminisztérium. Az agrárminiszter elmondta, hogy a napokban újabb 400 mezőgazdasági és élelmiszeripari projekt részesül 171,5 milliárd forintban a Vidékfejlesztési Programban. Nagy István kifejtette, a kormány áprilisban a Vidékfejlesztési Program kötelezettségvállalási összegét csaknem 3443 milliárd forintra emelte, ezzel vált lehetővé az újabb pályázatok támogatása. Ebből mások mellett az állattartó telepeket, a terménytárolókat, szárítókat, tisztítókat, és a mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazatot is fejlesztik.

Az energetikai együttműködésről is tárgyal Izrael és Magyarország - közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter azután beszélt erről, hogy fogadta izraeli hivatali kollégáját, Eli Kohent. A magyar tárcavezető azt is hangsúlyozta: még infrastrukturális fejlesztésekre van szükség ahhoz, hogy az Izraelből érkező földgáz eljuthasson Közép-Európába.Hozzátette: emellett a többi között a védelmi és az űripar területére is kiterjed az izraeli és magyar együttműködés.

Ingyenes, mindenki számára hozzáférhető pályaorientációs digitális felülettel segíti a továbbtanulás előtt álló fiatalokat a kormány - hívta fel a figyelmet a belügyi tárca parlamenti államtitkára. Rétvári Bence elmondta: az online felületen a diákok különböző kérdéssorokat tölthetnek ki, a program pedig megmutatja azokat a szakterületeket, amelyek a válaszok alapján a legjobban illenek az adott diák személyiségéhez, érdeklődéséhez, kompetenciáihoz. Az adatbázis 283 szakmát tartalmaz.

Megújul a budapesti trolibuszflotta. A Budapesti Közlekedési Központ közölte, hogy az összes jármű megérkezett abból a 48 darabos flottából, amelyet kedvezményes áron sikerült beszereznie a vállalatnak. Az új Solaris-Skoda Trollino trolibuszokból eddig 44 állt forgalomba, a legújabb járműveken pedig várhatóan júniusban, de legkésőbb ősztől lehet utazni.

Továbbra is aggodalmukat hangoztatták a jövő júliusban kezdődő soros uniós magyar elnökséggel kapcsolatban az Európai Parlament jelentéstevői. A magyarországi jogállamisággal kapcsolatos jelentés szerzői szerint valószínűleg nem fog lezárulni az ukrajnai konfliktus Magyarország uniós elnöksége idején. Varga Judit igazságügyi miniszter korábban úgy vélte: Magyarország békepárti álláspontja nem tetszik az EP baloldali többségének.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×