eur:
394.29
usd:
370.22
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla

Afgán-magyar kettős állampolgárok a hazahozottak között - a nap hírei

Vége felé közeledik az afganisztáni magyar mentési művelet – mondta a külgazdasági -és külügyminiszter. Továbbra is csak a valóban rászorulók számára támogatja a hitelmoratórium meghosszabbítását a Magyar Bankszövetség elnöke. Franciaországban valamennyi gazdasági ágazatban megszűnnek az automatikus állami támogatások. Az InfoRádió legfontosabb szerdai hírei.

Vége felé közeledik az afganisztáni magyar mentési művelet, az akcióban valamivel több mint ötszáz embert hoztak ki az országból – mondta a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter arról számolt be, hogy az érintettek jelentős részét amerikai és orosz kérésre szállították el, de van köztük néhány afgán-magyar kettős állampolgár, illetve jelentős számban vannak olyan helyiek és családtagjaik, akik az afganisztáni magyar misszióknak dolgoztak. Hozzátette, hogy a magyar mentési művelet lezárását a hadsereg parancsnoka fogja majd bejelenteni. Megerősítette, hogy Magyarország ezen felül semmilyen menekült-elosztási mechanizmusban nem kíván részt venni.

Németországban megadta az utólagos felhatalmazást a hadsereg afganisztáni embermentő műveletéhez rendkívüli ülésén a parlament. A Bundeswehr a kormány előterjesztése alapján legfeljebb 600 katonát mozgósíthat és a műveletnek legkésőbb szeptember végén le kell zárulnia. A parlamenti vitában Angela Merkel kancellár azt hangsúlyozta: folytatni kell a Bundeswehr műveletét, ameddig csak lehet, és segíteni kell az afgán lakosság támogatásán dolgozó ENSZ-szervezetek, elsősorban a menekültügyi főbiztosság munkáját.

Lengyelország befejezi az afganisztáni kimenekítést. A lengyel külügyminiszter-helyettes közölte: a szövetséges erőkkel folytatott egyeztetés, a biztonsági jelentések elemzése nyomán Varsó arra jutott, hogy nem lehet tovább kockáztatni a lengyel diplomaták és katonák életét. Az utolsó két lengyel gép már elhagyta Kabult.

Új határátkelő nyílhat a horvát-magyar határon 2024-re – mondta a külgazdasági és külügyminiszter, miután horvát kollégájával tárgyalt. Szijjártó Péter elfogadhatatlannak nevezte, hogy jelenleg a két ország határán csak 50 kilométerenként van átkelő pont. Közölte, hogy 2024-re az M6-os autópályát meghosszabbítják a határig, és Ivándárdánál új határátkelő nyílik. Emellett folytatódik a murakeresztúri híd építése, illetve Sároknál és Őrtilosnál is új átkelőt terveznek nyitni.

A bankok kitartanak amellett, hogy csak azoknál hosszabbítsák meg a törlesztési moratóriumot, akik erre tényleg rászorulnak - mondta a Magyar Bankszövetség elnöke. Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója az Inforádió Aréna című műsorában úgy becsülte, hogy a jelenleg moratóriumban levők 10-12 százalékának jelentene gondot a törlesztés. Elmondta azt is, hogy az elmúlt időszakban nőtt azok száma, akik úgy döntöttek, hogy inkább fizetik a hitelüket. Úgy értékelte, hogy a következő időszak legfőbb kockázata a 4. hullám.

Előzetes megállapodást írt alá a 4iG az Antenna Hungária tulajdonrészének megszerzéséért. A tranzakcióval a 4iG többségi tulajdont szerezhet az állami szolgáltatóban. A közlemény szerint a megállapodás célja, hogy egy olyan stratégiai távközlési és telekommunikációs infrastruktúra szolgáltató vállalat jöjjön létre, amely versenyképes piaci szolgáltatások mellett, kellő súllyal képviseli a nemzeti érdekeket az iparágon belül.

Az idén is kampány népszerűsíti a sertéshús és hús-készítmények fogyasztását. Feldman Zsolt, mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár elmondta, a jelenlegi takarmánypiaci helyzet miatt a magyar sertéságazat nehéz helyzetben van. Ezért itt az ideje, hogy a magyar fogyasztók figyelmét felhívják arra, hogy a sertéshús fogyasztása mellett fontos sok ezer mezőgazdasági termelésben, élelmiszer-feldolgozásban dolgozó magyar család megélhetése és munkája.

A Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje is összegyűjtötte az ellenzéki előválasztáshoz szükséges 20 ezer aláírást. Dobrev Klára a második hivatalos induló, előtte Karácsony Gergelynek is összegyűltek a szükségestámogatások. Az országos aláírásgyűjtés, és egyúttal a hivatalos előválasztási időszak hétfőn vette kezdetét, a miniszterelnökségre pályázóknak 20 ezer, az egyéni képviselőjelölteknek 400 támogatót kell találniuk szeptember 6-ig ahhoz, hogy felkerüljenek az előválasztási lapra.

Franciaországban valamennyi gazdasági ágazatban megszűnnek az automatikus állami támogatások, miután beindult a gazdaság a koronavírus-járvány miatti leállás után. Bruno Le Maire gazdasági miniszter azt hangsúlyozta: az idén már 6 százalékos gazdasági növekedést vár a kabinet. Mint mondta: a kormány áttér a személyre szabott intézkedésekre, a rászorulókat továbbra is támogatni fogja. A tárcavezető jövő hétfőre várja egyeztetésre a kultúra, a vendéglátás, a szállodák, a bárok, az idegenforgalom, az utazási irodák képviselőit.

Egy brit tanulmány szerint némi csökkenés tapasztalható a koronavírus-fertőzéssel szembeni védelemben a kétszeresen beoltott embereknél. A londoni King's College kutatói azt állapították meg az egymillió ember körében elvégzett felmérésnél, hogy két Pfizer-oltás után a védelem öt-hat hónap elteltével 74 százalékra csökkent az eleinte mért 88 százalékról. Az AstraZeneca esetében 77 százalékról 67 százalék lett az arány. A becslések szerint télre a fertőzés elleni védelem 50 százalékra csökkenhet.

Felmondhatnak Szlovéniában azoknak a tanároknak, akik nem rendelkeznek védettségi igazolással. A helyi sajtó az oktatási tárca körlevelére hivatkozva közölte ezt. Az iskolaigazgatóknak küldött dokumentum szerint ha valaki alapos ok nélkül utasítja el a tesztelést, az foglalkoztatási kötelességszegésnek minősül. Ebben az esetben felmondás előtti írásbeli figyelmeztetésben kell részesíteni az alkalmazottat, vagy felmondási eljárást kell indítani ellene.

Több mint egy milliárd dollárt kell költeni a haiti földrengés okozta károk felszámolására a hatóságok előzetes becslése alapján. A haiti hatóságok az ENSZ, az Európai Unió és a Világbank képviselőivel tárgyalnak a szükséges források megteremtéséről. Az ENSZ felhívást tett közzé több mint 187 millió dollár összegyűjtésére, hogy sürgősségi segítségnyújtásban részesíthessék a földrengés által sújtott több mint 800 ezer embert. A haiti hatóságok becslései szerint csaknem 650 ezer szorul sürgősen humanitárius segítségnyújtásra.

Elismerte a görögországi erdőtüzek elleni küzdelemben történt hibákat a kormányfő. A dél-európai államban csak az idén nyáron több mint 100 ezer hektár erdős terület vált a lángok martalékává. Kiriákosz Micotákisz az országot sújtó nyári erdőtüzekkel kapcsolatos parlamenti beszámolójában elismerte, hogy többet is tehettek volna a lángok megfékezéséért, ugyanakkor úgy vélte: a kormány evakuálási rendszere segített biztosítani, hogy ne legyenek halálos áldozatok. Emellett védelmébe vette a tűzoltóság és a polgári védelmi szolgálatok fellépését.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×