eur:
395.65
usd:
372.03
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Jövőre kész az út, ami Magyarországra jut a Balti-Fekete-tenger összekötéséből - a nap hírei

Jövőre válik teljessé a Balti-tengert az Égei- és a Fekete-tengerrel összekötő közlekedési folyosó magyarországi szakasza. Gyermekközpontú oktatást, betegközpontú egészségügyet és a nyugdíjfelzárkóztatást sürget az MSZP. Kínában ismét csökkent a koronavírus napi új fertőzötteinek száma.

A jövő év végéig elkészül a Via Carpatia utolsó magyarországi szakasza – közölte a közlekedéspolitikáért felelős államtitkár. Mosóczi László a Kárpátok Európája című lengyelországi konferencián elmondta: a Balti-tengert az Égei- és a Fekete-tengerrel összekötő közlekedési folyosó mintegy 340 kilométeres, Miskolcot és Debrecent is érintő magyarországi szakaszának kétharmada már használatban van.

A gyöngyöspatai iskolaügy két kérdésben is téma lesz az új nemzeti konzultációban. Horváth László miniszterelnöki megbízott, a térség fideszes képviselője a kormány Facebook-oldalán közzétett videóban arról beszélt, hogy az egyik kérdés arra vonatkozik majd, hogy igazságos-e a bíróság által megítélt 100 millió forintos kártérítés. A másik kérdés az, hogy a kártérítést miként teljesítsék.

A negyedik magyar köztársaság létrehozását szorgalmazza az MSZP, ha 2022-ben az ellenzék jut hatalomra. Kunhalmi Ágnes, a szocialisták választmányi elnöke a testület ülése után hangsúlyozta: gyermekközpontú oktatásra, betegközpontú egészségügyre, valamint az alacsony nyugdíjak felzárkóztatására van szükség. Hozzátette: adómentessé kell tenni a minimálbért, és meg kell fékezni a lakhatási válságot.

A Demokratikus Koalíció szerint a kormány egy decemberi rendeletével megemelte az idősotthonok térítési díjait. Dávid Ferenc, az ellenzéki párt szakértője felhívta a figyelmet, hogy az intézmények a korábbi haviról napi elszámolásra tértek át ettől az évtől, ami azt jelenti, hogy több tízezer kiszolgáltatott, nagyrészt tartósan beteg embernek éves szinten átlagosan 30-40 ezer forinttal többet kell fizetnie ellátásáért.

A szociális dolgozók alapbéremelését sürgeti az LMP. Ungár Péter, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője kifejtette, a szociális szféra a legkevésbé megfizetett állami szektor, ahonnan több mint 10 ezer munkavállaló hiányzik, ezen a helyzeten pedig alapvetően az segítene, ha a kabinet összehangolná a szociális és az egészségügyi bértáblát.

A saját kultúra és identitás megőrzésére, de a másság tiszteletben tartására biztatott beiktatása után a gyulafehérvári római katolikus érsek. Kovács Gergelyt püspökké szentelték, és az erdélyi római katolikus főegyházmegye élére állt. Kijelentette: olyan nagy kiterjedésű főegyházmegyében kezdi meg szolgálatát, amelynek a sokszínűség, a sokféleség a jellemzője.

Az idén Szörényi Levente zeneszerző, előadóművész vehette át Emberi Méltóságért kitüntetést. A Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas művésznek közelgő 75. születésnapja alkalmából, kimagasló színvonalú munkásságáért, sikerekben gazdag pályafutásáért adományozta az elismerést az Emberi Méltóság Tanácsa.

Az idén Imre Margit Ágota görögkatolikus szerzetes kapta a Parma fidei - Hit pajzsa díjat. Latorcai János, az országgyűlés alelnöke köszöntőjében kiemelte: különösen meg kell becsülni azokat, akik nemcsak szemtanúi és elszenvedői voltak a kommunizmus rendszerének, hanem hűségesek maradtak hitükhöz, magyarságukhoz. Elmondta: Imre Margit Ágotát is megpróbálták beszervezni a kommunista hatóságok, ő azonban nemet mondott.

Németországban ideiglenes kormány létrehozásával és előre hozott választással zárják le Türingia politikai válságát. A tartományban a legutóbbi helyi törvényhozási voksoláson kisebbségbe került a baloldali koalíció, de Kereszténydemokrata Unió vállalta, hogy a miniszterelnök-választás első fordulójában legkevesebb 4 képviselője a baloldali jelöltre voksol, és külső támogatást biztosít a jövő évi költségvetés elfogadásához.

Pozitívról stabilra vette vissza a francia adósosztályzat kilátását a Moody's. A nemzetközi hitelminősítő elsősorban azzal indokolta a döntést, hogy korábbi várakozásánál lassabban javul a francia költségvetés helyzete.

Kínában ismét csökkent a koronavírus napi új fertőzötteinek száma. Tegnap 397 új beteget diagnosztizáltak és újabb 109 ember halt meg a fertőzésben. A járvány így már 2345 életet követelt. Eközben péntek éjfélig újabb 2393 ember sikeresen meggyógyult, így a vírust legyőző betegek száma 20 ezer fölé emelkedett Kínában.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×