eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Erős gazdaság volt a jelszó a közgazdász vándorgyűlésen és a kötcsei pikniken is - a nap hírei

Több pontból álló javaslatcsomagot vázolt fel a magyar gazdaság növekedéséért a pénzügyminiszter. A köztársasági elnök szerint Magyarország 2050-re elérheti a klímasemlegességet. Moszkva és Kijev is pozitívan értékelte az orosz-ukrán fogolycserét.

Több pontból álló javaslatcsomagot vázolt fela magyar gazdaság további, fenntartható növekedéséért a pénzügyminiszter. Varga Mihály az 57. Közgazdász-vándorgyűlés záró ülésén, Nyíregyházán hangsúlyozta: el kell kerülni a fiskális túlköltekezést, a tartalékok felélését, a mostani 25 százalékos beruházási ráta megőrzése mellett pedig mozgósítani kell a munkaerő tartalékokat. A tárcavezető szerint a forintárfolyamnak kiszámíthatónak kell maradnia.

Levélben gratuláltGiuseppe Conte olasz kormányfő ismételt megbízatásához a magyar miniszterelnök. Orbán Viktor arról biztosította olasz kollégáját, hogy a magyar kormány készen áll a közös munka folytatására.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője szerint a következő időszakban a nemzeti függetlenség megerősítésére kell koncentrálni. Rogán Antal a Somogy megyei Kötcsén, a Polgári Piknik elnevezésű találkozó előtt azt mondta: Orbán Viktor miniszterelnök arról beszél majd az összegyűlteknek, hogy a kormányzat 2010 óta először megteremtette, majd megvédte a függetlenséget, amelyet a következő években meg kell erősíteni. Hozzátette: a cél eléréséhez egy erős és sikeres gazdaság kell.

A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár szerint pozitív irányba mutatnak a demográfiai tendenciák. Novák Katalin a kötcsei Polgári Piknik előtt hangsúlyozta: húszéves csúcson van a házasságkötések száma, nő a gyermekvállalási kedv, csökken a válások, a csecsemőhalandóság és az abortuszok száma. Hozzátette: az abortusz szabályozásával kapcsolatban semmilyen változtatás nincs napirenden.

A köztársasági elnök szerint Magyarország 2050-re elérheti a klímasemlegességet. Áder János Nyíregyházán, a Közgazdász-vándorgyűlés záró ülésén kijelentette: a cél eléréséhez az áramtermelést csaknem száz százalékban szén-dioxid-mentessé kell tenni, növelni kell az épületek energetikai hatékonyságát, nagyobb arányban kell hasznosítani a geotermikus energiát és jelentősen csökkenteni kell a közlekedési kibocsátást.

Szuverénebb Európa létrejöttét reméli a francia elnök a november 1-jén hivatalba lépő új Európai Bizottságtól. Emmanuel Macron kijelentette: a kontinensnek nagyobb önállóságra van szüksége a védelem, az ipar, a kereskedelem és az ökológiai átmenet területén.

A kelet-ukrajnai béke felé tett fontos lépésnek tartja az orosz-ukrán fogolycserét az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij az orosz fogságból kiszabadult 35 ember kijevi fogadásakor úgy fogalmazott: nemcsak az embereket, de az ország területeit is vissza fogják szerezni. A moszkvai külügyminisztérium méltatta az új ukrán elnök kompromisszumkészségét.

Nagy-Britanniában jogi úton kényszerítenék parlamenti képviselők a miniszterelnököt a megállapodás nélküli Brexitet tiltó törvény betartására. A szerdán elfogadott jogszabály alapján ha október 19-éig a londoni parlament nem járul hozzá egy új kilépési megállapodáshoz, illetve a brit uniós tagság megállapodás nélküli megszűnéséhez, Boris Johnsonnak kezdeményeznie kell a kilépés elhalasztását január végéig.

Nagyobb szerepvállalást vár Kínától a környezetvédelemben a német kancellár. Angela Merkel a Vuhan város egyetemén elmondott beszédében hangsúlyozta: a klímaváltozás mindenkit érint, így közösen kell tenni ellene. Hozzátette: a globalizáció közös szabályozást és többoldalú együttműködést követel, például a kereskedelemben, egyúttal felhívta a figyelmet a protekcionizmus káros hatásaira is.

Amazónia védelmére kötött megállapodást a térség hét országa. Kolumbia, Bolívia, Ecuador, Peru, Suriname, Brazília és Guyana együttműködik az ideihez hasonló hatalmas erdőtüzek megelőzésében, összehangolja katasztrófavédelmi tevékenységét. Az érintett államok újraerdősítési és oktatási programokat indítanak, jobban bevonják a fenntartható fejlődés kialakításába az őshonos közösségeket.

Az erdőpusztítás globális veszélyeire figyelmeztetett Ferenc pápa. A katolikus egyházfő madagaszkári látogatásán úgy fogalmazott: az utolsó erdőket tűzvész, orvvadászat és a korlátozások nélküli fakitermelés fenyegeti. A csempészek és az illegális kereskedelem miatt veszélybe került a bolygó növény- és állatvilágának sokfélesége.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×