eur:
395.51
usd:
366.65
bux:
65519.84
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Salzburg, 2018. szeptember 20.Emmanuel Macron francia elnök az Európai Unió salzburgi nem hivatalos csúcstalálkozójának végén tartott sajtóértekezletén 2018. szeptember 20-án. (MTI/AP/Matthias Schrader)
Nyitókép: Matthias Schrader

Az európai modellt félti a francia elnök

Önálló és vezető Európa megteremtését várja az új Európai Bizottságtól Emmanuel Macron.

Emmanuel Macron francia elnök kifejezte abbéli reményét a nagy francia és német cégek vezetőinek hagyományos évenkénti fórumán pénteken, hogy a november 1-jén hivatalba lépő új Európai Bizottság működése első másfél évében elindít egy olyan programot, amely szuverénebbé teszi Európát a világ többi nagyhatalmával szemben.

"Európa mindeddig nem volt elég önálló és vezető" hatalom a világban.

"Azt kockáztatjuk, hogy elvész az európai modell, szemben a kínaival és az amerikaival, amelyek nem felelnek meg nekünk" - jelentette ki az elnök a Genfi-tó partján fekvő Évian-les-Bains-ben megrendezett találkozón a párizsi elnöki hivatal által közreadott felvétel tanúsága szerint.

Európának nagyobb önállóságra van szüksége a védelem, az ipar, a kereskedelem és az ökológiai átmenet területén.

"Az, hogy a dollár világvaluta, a gyenge euró következménye" - jelentette ki Macron.

Az elnök ismét szorgalmazta a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) átfogó reformját, és a kínai-amerikai kereskedelmi háborúval kapcsolatban azt mondta: "Az amerikaiak a megfelelő kérdést tették fel, de rossz választ adtak rá, mert a válasz nem lehet kereskedelmi háború".

A francia elnök volt az egyetlen politikai vezető a fórumon, amelyet 1992 óta minden évben megrendeznek a tóparti városban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×