eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Élesbe fordult az önkormányzati választási kampány - a nap hírei

Az önkormányzati választási kampány első napján csaknem 320 ezer ajánlóívet adtak ki a választási irodák. A Fidesz kampányfőnöke szerint megbukott az ellenzék teljes összefogásra vonatkozó stratégiája. Karácsony Gergely szerint az októberi választás tétje az, hogy a budapestiek visszaszerzik-e önrendelkezésüket saját városuk felett.

A kampány első napján csaknem 320 ezer ajánlóívet adtak ki a választási irodák a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi képviselők választásán indulni szándékozó jelölteknek, jelölőszervezeteknek. A Nemzeti Választási Iroda tájékoztatása szerint az érintettek 4021 ajánlóívet már vissza is vittek. Az irodák munkatársai 236 jelölt dokumentumait ellenőrizték.

A Fidesz önkormányzati választásokért felelős kampányfőnöke szerint az ellenzék teljes összefogásra vonatkozó stratégiája megbukott, és kudarccal indul az önkormányzati választáson. Kósa Lajos azt mondta: a Fidesz-KDNP az építkezés, a fejlődés pártján áll, amit együttműködéssel lehet elérni.

Az önkormányzati választás tétje a fővárosban az, hogy a budapestiek visszaszerzik-e önrendelkezésüket saját városuk felett - jelentette ki az ellenzék közös főpolgármester-jelöltje. Karácsony Gergely kiemelte: a változás arról is szól, hogy Budapest olyan szolidáris közösség legyen, amely újra része Európának.

Az ellenzék jelentős támogatást ad a tanévkezdéshez – ígérte Bangóné Borbély Ildikó szocialista parlamenti képviselő. Az ellenzéki politikus kifejtette: a szocialista irányítással működő önkormányzatok mindent megtesznek azért, hogy a családoknak kisebb terhet jelentsen a gyermekek beiskolázása, amit például különböző cafeteria- és tanszercsomagokkal is segít.

A Jobbik frakcióvezetője szerint a kormányt képviselő fideszes helytartók és a lakosság érdekeit szolgáló lokálpatrióták között kell választaniuk az embereknek az október 13-ai önkormányzati választáson. Jakab Péter úgy fogalmazott, az előző hónapokban az ellenzéki oldalon különböző világnézetű emberek egyeztettek azért, hogy közösen gondolkodjanak, miként lehet jobbá tenni a magyar települések sorsát.

Megrendelték az első példányt a magyar fejlesztésű repülőgépekből. Boros László, a Magnus Aircraft vezérigazgatója elmondta: jövőre már teljes kapacitással működik a gyár, amely évente 80-90 - nagyobbrészt exportra szánt - repülőgépet állít majd elő. Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár kiemelte: a pécs-pogányi repülőgépgyártó és -fejlesztő bázis hozzájárul a hazai járműgyártási képességek növeléséhez.

Budapesten három kisgyermek sérült meg, amikor kigyulladt egy lakás a 10. kerületben. A tűz kitörésekor a három gyermek egyedül volt a Gyömrői úti lakásban, míg anyjuk egy közeli benzinkúton vásárolt. A rendőrség gondatlanságból elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés miatt indított eljárást a gyermekek anyja ellen.

A kereskedelmi háborúk elleni fellépésre kéri majd a G7-es országcsoport vezetőit a francia államfő. A világ 7 legfejlettebb országának találkozója előtt a vendéglátó Emmanuel Macron hangsúlyozta: a kereskedelmi feszültségek mindenkinek ártanak. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke arra figyelmeztetett, hogy az egész világra nézve kockázatos az amerikai elnök Kínával folytatott kereskedelmi háborúja.

Megemeli a kínai importra kivetett vámokat az amerikai elnök. Donald Trump korábban erőteljes választ ígért az új kínai pótvámokra, amelyeket Peking éppen az amerikai intézkedések miatt vezetett be. A pekingi kereskedelmi minisztérium tiltakozását fejezte ki az újabb importvám-emelés miatt, és kemény választ helyezett kilátásba.

Hongkongban könnygázzal oszlatták szét a rendőrök a tüntetőket, akik gyújtópalackokkal és kövekkel dobálták őket, illetve barikádot emeltek. Egy felvonulás után ezrek gyűltek össze egy rendőrőrs közelében, hogy a szigorúbb megfigyelést lehetővé tévő intézkedések ellen tiltakozzanak.

Brazíliában több száz újabb helyen észleltek erdőtüzeket az Amazonas vidékének mintegy három hete lángoló dzsungelében. A brazil kormány bejelentette, hogy 44 ezer katonát és katonai repülőgépeket vet be a tomboló erdőtüzek megfékezésére. Több európai uniós tagállam kilátásba helyezte, hogy megvétózza a dél-amerikai szabadkereskedelmi övezettel tervezett megállapodást, ha a brazil vezetés nem tesz hathatós lépéseket a tüzek megfékezésére.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×