eur:
394.38
usd:
370.2
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Kína kikéri magának a viszontválaszt

Peking tiltakozását fejezte ki szombaton amiatt, hogy Donald Trump amerikai elnök beharangozta a kínai importra kivetett vámok megemelését.

A pekingi kereskedelmi minisztérium közleménye szerint a kínai fél határozottan ellenzi ezt. Donald Trump bejelentése "egyoldalú, alattomos protekcionizmus, olyan magatartás, amely nyomásgyakorlást jelent a világra, az igazságosságra, sérti az amerikai-kínai megállapodásokat, aláássa a kölcsönös tiszteletet."

"Ez sérti az egyenlőség és kölcsönös előnyszerzés elveit, és komoly kárt okoz a sokoldalú kereskedelem rendszerének. Az Egyesült Államok megfizet ezért" - üzeni Peking, és felszólítja Washingtont, hogy ne becsülje alá a kialakult helyzetet, és ne hozzon többé hibás döntéseket.

Donald Trump pénteken a Twitteren bejelentette, hogy megemeli a kínai importra kivetett vámokat. Mikroblogbejegyzéseiben tudatta: 250 milliárd dollár értékű kínai árucikkekre a vámot a jelenlegi 25 százalékról 30-ra emeli, a szeptemberre tervezett 300 milliárd dollár értékű árura kirovandót pedig 10-ről 15 százalékra srófolja. Elemzők szerint ezzel csaknem valamennyi kínai importportéka vámtételét megemeli.

A döntést az amerikai elnök azt követően hozta nyilvánosságra, hogy megbeszélést folytatott gazdasági és kereskedelmi tanácsadóival.

Donald Trump pénteken egy sor Twitter-üzenetben már jelezte, hogy válaszol Peking döntésére, miszerint a kínai kormány 75 milliárd dollár értékű amerikai importárura 5-10 százalékos pótvámot vet ki.

"Nincs szükségünk Kínára, őszintén szólva, sokkal jobban megvagyunk nélküle" - írta még a helyi idő szerint péntek délelőtti Twitter-bejegyzésében Trump. Akkor egyben bejelentette: felszólította az amerikai cégeket, hogy kezdjék el felkutatni a kínai piac alternatíváját, sőt, hozzák vissza az Egyesült Államokba a Kínába kiszervezett termelést. A vállalatokra vonatkozó döntését az érintettek elutasították. Elemzők és egyes republikánus politikusok szerint sem világos, hogy az amerikai elnök milyen felhatalmazás alapján utasíthatná országa magánvállalatait piaci tevékenységük megváltoztatására.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken, és hogyan vágjunk bele az AI-projektekbe?  Egy teljes konferencianapon keresztül ezzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön április 23-án. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a nagyvállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. 7 szekció, több mint 40 előadó egy helyen!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×