INFORÁDIÓ 
2020. január 20. hétfő
Fábián, Sebestyén

napinfo

facebook

brexit

Amerika is hátat fordít, ha kemény brexit jön - a nap hírei

Infostart / InfoRádió

A vártnál magasabb éves növekedést is elképzelhetőnek tart a pénzügyminiszter a friss GDP-adatok alapján. Indulhat a szentendrei és a csepeli HÉV összekötésének tervezése. A megállapodás nélküli brexit esetén nem szavazná meg a kereskedelmi egyezményt Londonnal az amerikai képviselőház. Az InfoRádió legfontosabb szerdai hírei.

A pénzügyminiszter szerint az idén a vártnál magasabb, 4,4 százalék körüli lehet a magyar gazdaság növekedése. Varga Mihály azután nyilatkozott erről, hogy a nyers adatok szerint 4,9, a kiigazított adatok alapján 5,1 százalékkal nőtt a magyar GDP a második negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva. Kiemelte: az előzetes adatok szerint ez a legmagasabb növekedési ütem az egész Európai Unióban és az euróövezetben, ahol jelentősen lassult a gazdasági bővülés.

Indulhat a szentendrei és a ráckevei HÉV összekötésének tervezése, a beruházás megjelent a támogatott uniós projektek adatbázisában. A Portfólió azt írja, hogy a 13,7 milliárd forintos keretösszegű projektek átfogó célja átszállásmentes, vagy kevesebb átszállással járó közösségi közlekedési kapcsolatok biztosítása, magasabb szolgáltatási színvonalú közösségi közlekedés megteremtése. Szerepel a leírásban a közvetlen belvárosi kapcsolat létesítése is a metróvonalakkal.

Ingyenes tanszercsomagot kapnak a halmozottan hátrányos helyzetű családok gyermekei az iskolakezdéshez. Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár az InfoRádiónak azt mondta: összesen 30 ezer 400 csomagot oszt ki a tárca a tankönyvekkel együtt általános iskolásoknak.

Rendkívüli nagygyűlést hívott össze szeptemberre a Magyar Orvosi Kamara. Éger István elnök az InfoRádiónak elmondta: a cél a félbeszakadt tárgyalások folytatása a kormánnyal. A köztestület követelései között szerepel a 900 ezer forintos, egységes, kezdő minimális alapbér a szakorvosoknak, illetve a nyugdíjas korú, egészségügyben dolgozó munkavállalókat sújtó diszkrimináció megszüntetése.

Népszavazást kezdeményez 4 kérdésben az Országos Nyugdíjas Parlament. A szervezet egyebek mellett visszaszorítaná a kiugróan magas nyugdíjakat, és el szeretné érni, hogy az adózók saját nyugdíjas szüleiknek is felajánlhassák személyi jövedelemadójuk egy százalékát.

Kitart a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ és a zöldfelületi fejlesztések terve mellett a VI. kerület polgármestere. Hassay Zsófia az InfoRádiónak azután beszélt erről, hogy az ellenzék népszavazást kezdeményezett a Nyugati pályaudvar szomszédságába tervezett beruházásról.

Lemondott a karcagi rendőrkapitány. Teleki Zoltán távozását a rendőrség közleménye nem indokolta. A rendőrkapitányt több bírálat is érte, miután egy nyilvánosságra került hangfelvétel tanúsága szerint elmarasztalta beosztottjait, amiért azok megbüntették a helyi kórház igazgatóját, aki igazolvány nélkül parkolt mozgássérülteknek kijelölt parkolóban.

Romániában átadták a dél-erdélyi A1-es autópálya Dévától nyugatra haladó 22 kilométeres szakaszát. Ezzel 44 kilométerre csökkent a távolság a sztráda két megépült szakasza között, amelyet alacsonyabb rendű úton kell megtenni. Elkészült a Marosillye és Holgya közötti 21 kilométeres szakasz is, de azt a romániai közúti infrastruktúrát kezelő társaság minőségi okokra hivatkozva nem vette át.

Új rendszert tart szükségesnek az európai uniós menekültügyi szabályozásban a német kancellár. Angela Merkel hangsúlyozta: küzdeni kell az embercsempészek ellen, és amennyire csak lehet, vissza kell szorítani az illegális migrációt, hogy irányítható és rendezett legyen a bevándorlás.

Munkahelyvédelmi terven dolgozik a német szaktárca. A törvényjavaslat szerint a vállalkozások az eddiginél nagyobb állami támogatást kaphatnak, hogy az adott ágazat vagy az egész gazdaság válsága esetén leépítés helyett rövidített munkaidőben foglalkoztassák a munkavállalókat, és a felszabaduló időt továbbképzésre, átképzésre használják fel.

Nem szavazza meg a kereskedelmi egyezményt Londonnal az amerikai képviselőház, ha az Egyesült Királyság megállapodás nélkül lép ki az Európai Unióból - jelentette ki a washingtoni alsóház elnöke. Nancy Pelosi hangsúlyozta: a Brexit nem sodorhatja veszélybe az 1998-as békemegállapodást, amellyel megszűnt a határellenőrzés Észak-Írország és Írország között.

Elismerte a Facebook, hogy lehallgatta egyes felhasználók beszélgetéseit. A közösségi média a Bloomberg hírügynökségnek küldött közleményében azt állította, hogy mindez a felhasználók engedélyével történt. Hasonló gyakorlatot alkalmazott korábban a digitális asszisztenseket kínáló Amazon, Google és Apple is.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018