eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Amerika és Kína újra tárgyal, az európai vezetők az uniós tisztségekről alkudoznak - a nap hírei

Elhunyt Ungvári Tamás Széchenyi- és József Attila-díjas író, műfordító. Sajtóértesülés szerint megállapodás jött létre, hogy nem Manfred Weber lesz az Európai Bizottság következő elnöke. Csaknem 10 ezren vettek részt az idei Balaton-átúszáson. 

Elhunyt Ungvári Tamás. A Széchenyi- és József Attila-díjas író, műfordító, irodalomtörténész 88 éves volt. Ungvári Tamás 1970-től a Magyar Színházi Intézet tudományos főmunkatársa, 1975-től a Szépirodalmi Könyvkiadó szerkesztője, majd a Színház- és Filmművészeti Főiskola docense, egyetemi tanára, később több külföldi egyetem vendégprofesszora is volt. Ötvennél több önálló könyve jelent meg, regények, tanulmányok, esszék, továbbá számos színdarabot és regényt fordított magyarra. Budapest díszpolgárát a Főváros saját halottjának tekinti.

Vasárnap egyeztetnek ismét Brüsszelben az uniós tisztségek betöltéséről a tagállamok vezetői. A cél, hogy az Európai Parlament keddi alakuló üléséig megállapodás szülessen. Német sajtóértesülések szerint pénteken abban állapodtak meg a legnagyobb tagállamok vezetői, hogy nem Manfred Weber néppárti jelölt lesz az Európai Bizottság következő elnöke, amit a csúcsjelölti rendszert támogató Angela Merkel német kancellár is elfogadott. A V4 országok pénteki prágai találkozójukon abban állapodtak meg, csak a Közép-Európa problémáit megértő jelölteket tudnak elfogadni.

A szabadkereskedelem megteremtése mellett és a terrorizmus internetes terjesztése ellen foglaltak állást a G20 országcsoport csúcstalálkozójának résztvevői. A világ 19 legnagyobb fejlett és felzárkózó gazdaságát, valamint az Európai Uniót összefogó G20 csoport országainak vezetői kétnapos csúcstalálkozójuk után kiadott zárónyilatkozatukban megerősítették, hogy támogatják a Kereskedelmi Világszervezet reformját.

Nem emeli a kínai importáruk vámját Washington, amíg zajlanak az újrakezdett kereskedelmi tárgyalások a felek között - közölte az amerikai elnök. Donald Trump elmondta: onnan folytatják a megbeszéléseket Kínával, ahol korábban abbahagyták. Peking pedig megígérte, hogy több amerikai mezőgazdasági terméket vásárol. Az amerikai elnök a G20 csoport oszakai csúcstalálkozóján egyezett meg Hszi Csin-ping kínai államfővel a kereskedelmi tárgyalások újraindításáról.

Illetékmentessé tenné a babaváró hitellel és a nagycsaládosok gépkocsi támogatásával kapcsolatos hivatali eljárásokat a kormány, erről pénteken nyújtottak be törvénymódosító javaslatot. Hétfőtől a családvédelmi akcióterv négy új eleme indul, a babaváró támogatás mellett a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása, a családi otthonteremtési kedvezményhez kapcsolódó kedvezményes hitel és a jelzáloghitelek egy részének elengedése.

Magyarország rendőrei képesek garantálni a biztonságot, védik az életet és a vagyont - mondta a miniszterelnök a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karának tisztavatóján. Orbán Viktor a Budai Várban tartott ünnepségen kiemelte: a rendőrség képes volt 10 év alatt a bűncselekmények számát a felére csökkenteni. Úgy vélte: ha a rendőrök elkötelezetten végzik szolgálatukat, akkor Magyarország továbbra is Európa egyik legbiztonságosabb országa lesz.

Csaknem 10 ezren vettek részt az idei Balaton-átúszáson. Az esemény történetében az úszók így összesen már több mint egymillió kilométert tettek meg. A kedvező időjárásnak köszönhetően az első kiírt időpontban meg tudták tartani a rendezvényt, ez volt az egyik legnépesebb Balaton-átúszás. A résztvevők az északi partról, Révfülöpről vágtak neki az 5,2 kilométeres távnak. Az eseményen több mint ezer magyarországi település képviseltette magát, emellett 36 országból érkeztek még indulók.

Huszonkilenc versenyzőből álló csapatot hagyott jóvá a júliusi, dél-koreai vizes világbajnokságra a Magyar Úszó Szövetség elnökségi ülésén. A kvangdzsui vébén medencében 15 férfi és 9 női versenyző indul, míg a nyíltvízi számokban 3 férfi és 3 női úszó alkotja a csapatot. A férfiaknál Cseh László, míg a nőknél Hosszú Katinka indul a legtöbb számban. A nyíltvízi úszóknál Rasovszky Kristóf és Olasz Anna mindhárom egyéni távon elindul.

Erdőtüzek pusztítanak Dél-Franciaországban, ahol előző nap több településen is 45 Celsius-fokos hőmérsékletet mértek. Gard régiójában mintegy 600 hektárt borítottak el a lángok, számos épület és jármű megrongálódott. Francia sajtójelentések szerint őrizetbe vettek egy férfit, aki a gyanú szerint szándékosan okozhatta a tüzet az egyik Gard régióbeli faluban. Várhatóan Párizsban is megdől az idei melegrekord.

Súlyos árvizek pusztítanak az oroszországi Irkutszk területén az Irkutszki területen, az eddigi jelentések szerint öten meghaltak. A rendkívüli helyzetek minisztériumának összesítése szerint több mint 350-en megsérültek. Víz alá került négyezernél több lakóház, illetve 41 szociális intézmény is

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×