eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Nyitókép: Örkény Színház/YouTube

Polgár Csaba az új Örkény-bemutatóról: Galilei problémái ma is ugyanolyan erővel szólalnak meg

Bertolt Brecht Galilei élete című drámáját mutatta be pénteken az Örkény Színház. Az előadás címszerepében Borsi-Balogh Máté és Csuja Imre látható. Polgár Csaba színművész, a darab rendezője az InfoRádióban azt mondta: az előadás az erkölcsi, emberi és a tudományos morál kérdéseit vizsgálja.

Bertolt Brecht egy nagyon komplex és bonyolult alakot ábrázol a Galilei élete című művében, akinek és a körülette élőknek a küzdelmét azzal a nagysággal, zsenialitással mutatja be, ami az íróra jellemző – fogalmazott az InfoRádióban Polgár Csaba. Mint mondta, mindez nagyon sok ellentmondásos helyzetet szül, sokszor felmerül az erkölcsi, emberi és tudományos morál kérdése. "Ettől lesz nagyon eleven, hús-vér a figura" – tette hozzá a rendező.

Azt is hangsúlyozta, hogy a hatalom, vallás és tudomány kapcsolatrendszere, különbözősége, ami a műben megjelenik, korszaktól függetlenül tematizálható, hiszen ezek régóta velünk vannak, és valószínűleg velünk is fognak maradni. "Ebbe belecsöppen az emberi jellem árnyaltsága, illetve bonyolultsága, amitől még inkább azt érzi az ember, hogy elveszik benne, mint az univerzumban, nincsen kitaposott ösvény és kiszámítható út" – fogalmazott.

Galilei tudományos eredményei ellentmondtak az uralkodó geocentrikus világképnek, ezért összeütközésbe került a katolikus egyházzal. Az inkvizíció végül tanainak megtagadásra kényszerítette. Polgár Csaba ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, nyilván nincs tisztában azzal pontosan, Galilei miként élte meg ezt a „kitagadottságot”. A színműnek nem célja, hogy történelmileg, illetve tudományosan hiteles képet adjon a korról, hanem erősen a Brecht-irányvonalat követi, ami jól türközi az emberi jellemre tett hatásait a helyzetnek – magyarázta. Alkotótársaival úgy gondolják, hogy a darabban nem a korszak a lényeg, hanem a problematikák a fontosak, amelyek ma is ugyanolyan erővel szólalnak meg.

A színműben a fiatalabb és az idősödő Galilei alakja is bemutatásra kerül, előbbi Borsi-Balogh Máté, utóbbi Csuja Imre játékában, de olyan jelenet is látható majd, ahol együtt szerepelnek a színpadon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Lévai Ferenc: páriákká váltak Magyarországon a halgazdaságok

Lévai Ferenc: páriákká váltak Magyarországon a halgazdaságok

Halastavak természetiérték-fenntartó szerepének támogatása címmel több mint hárommilliárd forintos kerettel nyílt pályázati felhívást írtak ki a haltermelőknek. Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője szerint ez a támogatás gyakorlatilag semmire sem elég, az ágazatot magára hagyták.

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×