eur:
394.4
usd:
364.21
bux:
73408.72
2024. július 30. kedd Judit, Xénia
A shot of Appian Way, with stones close up
Nyitókép: Getty Images/Mefimefi

Végre védetté vált az ókori Róma legfontosabb útja

A Via Appia Antica volt az ókori rómaiak által épített legrégebbi és legfontosabb út, melynek egy része még ma is bejárható. Fénykorában meghaladta az 563 kilométeres hosszt.

A Via Appia Antica felkerülésével az Unesco világörökségi listájára Olaszország lett a legtöbb ilyen helyszínnel rendelkező ország - írja a The Guardian cikke nyomán a 444.hu.

A Regina Viarum, vagyis az utaki királynője Rómát kötötte össze a déli Brindisi kikötőjével, első szakaszát i. e. 312-ben Appius Claudius Caecus római politikus kezdte el építeni, róla is nevezték el. Eredetileg katonai célokat szolgált, később a kereskedelemben is kulcsfontosságú szerepet játszott - írják.

Az Unesco szerint az út remek példája a római mérnökök technikai fejlettségének, a mélyépítési projektektől az infrastruktúrától és a nagyszabású földrendezési munkálatoktól kezdve

a monumentális építményekig, beleértve például a diadalíveket, fürdőket, amfiteátrumokat és templomokat, vízvezetékeket, csatornákat, hidakat és nyilvános szökőkutakat.

A Via Appia Antica a 60. olyan helyszín Olaszországban, ami felkerült az Unesco világörökségi listájára. Mint írják, azt nem tudni, hogy eddig miért nem szerepelt rajta.

Címlapról ajánljuk
Egy olimpia arról szól, hogy merjen álmodni az ember
Palasics Kristóf

Egy olimpia arról szól, hogy merjen álmodni az ember

Lendületet adhat a magyar férfi kézilabda-válogatottnak Argentína magabiztos legyőzése, a játékosok már Norvégia ellen készülnek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.30. kedd, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×