eur:
389.39
usd:
363.55
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
BEVERLY HILLS, CA - FEBRUARY 03:  (L-R) Directors Guillermo del Toro, Norman Jewison and Jeremy Kagan attend the 70th Annual Directors Guild Of America Awards at The Beverly Hilton Hotel on February 3, 2018 in Beverly Hills, California.  (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images for DGA)
Nyitókép: Kevork Djansezian/Getty Images for DGA

Meghalt Norman Jewison

Elhunyt 97 éves korában Norman Jewison kanadai filmrendező, akinek olyan filmek fűződnek a nevéhez, mint az 1967-es Forró éjszakában, a 1973-es Jézus Krisztus szupersztár vagy az 1987-ben készült Holdkórosok.

A filmrendezőt szombaton érte a halál Los Angeles-i otthonában - közölte az ügynöke.

Norman Jewison hosszú pályafutása alatt a könnyed szórakoztatást ötvözte az aktuális társadalmi problémákkal. Filmjeiben gyakorta nyúlt személyes témákhoz, több alkotása szól a rasszizmusról és az igazságtalanságról. Ilyen például legismertebb filmje, a Forró éjszakában, amelynek főszerepében Rod Steiger egy fehér rasszista kisvárosi seriffet alakít, akinek a Sidney Poitier alakította philadelphiai fekete nyomozó próbál segíteni. A filmért Jewison megkapta legjobb filmnek járó Oscart, Steiger pedig a legjobb színésznek járó trófeát.

Az 1987-es Holdkórosokban Cherrel dolgozott, alakításáért az énekesnő szintén Oscart kapott. Ismertebb filmjei közé tartozik továbbá a Hegedűs a háztetőn, a Thomas Crown-ügy, Az ellenség földjén, a Jézus Krisztus szupersztár, a Katonatörténet, Hurrikán. Utolsó filmje Az ítélet volt Michael Caine-nel és Tilda Swintonnal a főszerepben 2003-ban.

1999-ben az amerikai filmakadémia Oscar-életműdíjjal jutalmazta.

(A nyitóképen: Guillermo del Toro, Norman Jewison - középen - és Jeremy Kagan az Amerikai Rendezők Céhének 70. díjátadóján 2018. február 3-án Beverly Hillsben.)

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×