eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója (b3) beszél, mellette Vincze Máté közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár, Karácsony Gergely főpolgármester, Erdődy Orsolya, a Budapesti Fesztiválzenekar menedzser-igazgatója és Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója (b-j) a Budapesti Fesztiválzenekar jubileumi, 40. évadát bemutató sajtótájékoztatón a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben 2023. március 9-én.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Sosem hallott ünnepi nyitány csendül fel Budapest születésnapján a Hősök terén

A Budapesti Fesztiválzenekar a főváros 150. születésnapja előtt tiszteleg egy nagyszabású szabadtéri koncerttel.

"A születésnapnak, az ünnepnek megfelelően ünnepi programmal készül a Budapesti Fesztiválzenekar szeptember 2-ra, a Hősök terén megtartandó ingyenes szabadtéri koncertjére, hiszen Budapest 150. születésnapja mellett a zenekar 40. jubileumát is ekkor kezdjük el ünnepelni, ami aztán egy teljes évadon át tart" – mondta az InfoRádióban Erdődy Orsolya, a Budapesti Fesztiválzenekar menedzser-igazgatója.

A fővárosi önkormányzat és a Budapesti Fesztiválzenekar zeneszerző-pályázatot írt ki tavasszal. A feladat az volt, hogy a zeneszerzők komponálják meg Budapest új nyitányát. A pályázat emlékezik egyben Budapest 50. születésnapjára, tehát az 1923-ban kiírt nagy jelentőségű pályázatra. Erre az alkalomra készültek el olyan művek, mint Dohnányi Ernő Ünnepi Nyitánya, Bartók Béla Táncszvitje, vagy Kodály Zoltán Psalmus Hungaricusa, amelyek azóta a zeneirodalom, a koncertélet fontos művei.

A most kiírt pályázat nyertese Oláh Patrik, aki Budapest nyitányát komponálta meg nagyzenekarra.

Erdődy Orsolya elárulta, nagyon kíváncsiak, milyen lesz a nyitány idén, mert szeptember 2-án lesz hallható először a Hősök terén. A jövőben a mű Budapest zenedarabja lesz. A fővárosi önkormányzat szándéka, hogy a nyitányból kisebb szignálokat is kivegyen, formáljon, tehát hogy a nyitányban elhangzó dallamokat többször felhasználják az idők során.

Beethoven III. szimfóniája

Beethoven Eroica szimfóniája is műsoron lesz szombaton. A darab a Budapesti Fesztiválzenekar
nyári turnéján is szerepelt. A szimfóniát több éve érlelik, Fischer Iván úgy tervezte zenekari életét, hogy a nyári periódusban nemcsak jelentős fesztiválokon játszották – mint például a londoni BBC Promson vagy a brémai Musicfesten –, hanem lemezre is vette a szimfóniát.

A Beethoven-lemezsorozatnak még van néhány hiányzó darabja, ilyen volt a III. szimfónia is. "Ez a darab méltán népszerű, ezért is alkalmas egy ünnepi szabadtéri koncertre. Abban is biztos vagyok, hogy Fischer Iván mindig friss szemlélettel tud a sokat játszott művekhez is nyúlni, és biztos, hogy rejt majd az előadás meglepetéseket a Hősök terén" – jelentette ki a menedzser-igazgató.

Annál is inkább számíthatunk erre, mert a nyári turné során egy kritikus éppen az Eroica szimfónia kapcsán úgy fogalmazott, "mintha mennydörgés lökte volna le a székről", tehát hasonlóra készülhetünk a budapesti Hősök terén is szombaton. "Abban bízunk, hogy a mennydörgés csak a színpadon hallatszik majd, és az időjárás kedvezni fog ennek a nagyszabású ünnepi hangversenynek" – tette hozzá Erdődy Orsolya.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×