eur:
389.13
usd:
361.23
bux:
68029.97
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Madary Orsolya: megérkezett a minőség a Balatonra – itt az új gasztrokalauz

A legfrissebb Balatoni Gasztrokalauzban nemcsak a nevét és helyét lehet megtalálni a tó közelében levő éttermeknek, kávézóknak és cukrászdáknak, hanem a legfrissebb gasztronómiai trendekre is fény derül. Kiderül belőle, hogy Budapest után ma már a Balaton is a minőségi éttermek hazája, ahol már egyre több helyen "a földtől az asztalig" elv alapján helyi alapanyagokból készülnek a fogások, miközben egyre több a tó mellett a Michelin Bib Gourmand minősítésű étterem is.

Megjelent a Magyar Konyha magazin idei Balatoni Gasztrokalauza, amely 300 éttermet, bisztrót, strandbüfét, köztük 60 új vendéglátóhelyet ajánl a tópartra érkezőknek.

"Bár az idei balatoni gasztrokalauzban is vannak top 10-es listák, de ezek nem klasszikus értelemben vett rangsorok. A kalauz nem rangsorolja a helyeket, mint ahogy az egész kiadvány sem tekinthető étteremkalauznak, hanem sokkal inkább egy olyan kulináris útikönyvnek, amit érdemes betenni a strandtáskába, majd segítségével keresni jó kis helyeket" – mondta az InfoRádióban Madary Orsolya, a Balatoni Gasztrokalauz szerkesztője.

A kiadványban szerepelnek a vendéglők, a kikötői éttermek, és vannak benne olyan új toplisták is, mint például a kedvenc helyi termékek rangsora. Az új gasztrokalauzból ugyanakkor az is kiderül, hogy mik a legfrissebb trendek, mik az érdekes és különleges, egyedi vendéglátóhelyek.

Madary Orsolya szerint például a kiadványt olvasva fény derül arra, hogy a minőségi vendéglátás régi képviselői közül sokan átvészelték a Covid-járvány időszakát. Ilyen például a balatonudvari Kalóz bisztró, amely idén húszéves és nem mondható a legolcsóbb helynek, ár-érték arányban viszont mégis nagyon jó, mivel minőségi, helyi alapanyagokkal dolgozik.

"Egyre több az olyan helyi alapanyagokat minőségi konyhával feldolgozó vendéglátóhely, amelyek lehet, hogy az átlagnál magasabb árakkal dolgozik, viszont tudni lehet róluk, hogy ott a vendég tényleg helyi alapanyagot kap, minőségi kávéval, ahonnan nem úgy megy el, hogy már megint evett egy fáradt olajban megsütött halat" – mondta el a kalauz szerkesztője, aki néhány érdekes helyet külön is megemlített.

A kifinomult gasztronómia egyik példájaként említette a kiadvány összeállítója a dörgicsei Lelkem kisvendéglőt. A somogyi Lulla falujában pedig a Ki gondolta volna kávézót ajánlotta a helyi őrlésű és főzésű kávé miatt.

Facebook/350313989_563343362537142_5018205430039683632_n.jpg

A szemesi Halvödör pedig a halételek kedvelői számára különösen ajánlott, mint egy olyan hely, amelynek az a mottója, hogy:

palacsinta nem van, lángos nem volt, babgulyás meg nem lesz.

Siker a vászolyi sajt és a keszthelyi tokhal, a zselici vadhús és a levendulazselé is. Ez pedig azt jelenti, hogy a most már a Balaton vidékére is érvényes "a földtől az asztalig" gasztronómiai jelszó. Ezt bizonyítja a badacsonyi Ozsvárt kolbászműhely és a lellei Mesés étterem működése is, hiszen mindkét helyen kézműves módszerrel, helyben, helyi alapanyagokból készítenek fogásokat. Káptalantótiban a Kinga kamrájában pedig még azokat az állatokat is látni lehet, amelyekből az ételek készülnek – emelte ki a gasztronómiai szakíró.

Madary Orsolya arról is beszélt, hogy az alapanyagok használata mellett egy másfajta minőségi változás is megfigyelhető a balatoni gasztronómiában. A gasztrokalauzt elolvasva mindenki láthatja, hogy a Michelin ellenőrei már tíz helyet ajánlásra méltónak tartottak a Balaton mellett. Négy vendéglátóhely pedig elnyerte az úgynevezett Bib Gourmand, azaz a Michelin jó ár-érték arányról szóló elismerését is, ami egy nemzetközi mércével is mérhető minőségi ugrást jelez a Balaton környékén.

"Ez azt jelzi, hogy Budapest mellett mostanra a Balaton környéke lett az a hely, ahol tényleg vannak minőségi konyhák. A Bib Gourmand-t 25 éve azért hozták létre, hogy olyan konyhát tudjanak bemutatni, ahol mérsékelt áron, kiváló minőségű ételeket lehet enni. Az egy nagyon nagy dolog, hogy négy Michelin Bib Gourmand van a Balaton környékén, mert ezek azok a helyek, amelyeket a leginkább látogatnak a Michelin-kedvelők" – mondta Madary Orsolya, a Balatoni Gasztrokalauz szerkesztője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×